Connect with us

Publicat

pe

Cel mai important eveniment dedicat securității  cibernetice – „Moldova  Cyber Week 2018” – va pune un accent puternic pe dezvoltarea ecosistemului virtual și inovațiile din domeniu și va permite stabilirea parteneriatelor în spațiul online, la nivel regional și internațional. Evenimentul se va desfășura în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie și este organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), sub patronajul Cancelariei de Stat și al Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Centrul de Excelență „Tekwill”, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Reliable Solutions Distributor.

„Moldova Cyber Week 2018” este dedicat profesioniștilor implicați activ în domeniile securității cibernetice și a crimelor informatice, precum și reprezentanților mediului universitar. Pe parcursul celor cinci zile, participanții la eveniment vor avea ocazia să discute despre tendințele în domeniu, soluțiile, normele și regulile de comportament recomandate spre aplicare în mediul virtual și consolidarea capacităților instituționale.

Serghei Popovici, director, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică

(STISC): „În secolul tehnologiilor informaţionale, securitatea cibernetică joacă un rol primordial şi a devenit o necesitate stringentă pentru marea majoritate a domeniilor de activitate. Ediția din acest an a „Moldova CyberWeek” este parte a unui efort internaţional comun: evenimentul se integrează în campania anuală a Uniunii Europene – Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM), menirea căreia este să sensibilizeze cetăţenii şi organizaţiile cu privire la securitatea cibernetică, furnizând informaţii la zi din domeniul securităţii prin intermediul educaţiei şi al schimbului de bune practici. Evenimentul va include prezentări, workshop-uri tematice și scenarii în format „cyberdrill”, organizate de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în comun cu partenerii naționali și internaționali. Participanții vor avea ocazia să-și testeze capacitățile de reacție la atacuri cibernetice – un element de maximă importanţă, dacă luăm în calcul ultimele tendinţe şi situaţia în acest domeniu la nivel global.”

Evenimentul va avea loc în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” (str. Studenților 9/11). Agenda detaliată a „Moldova Cyber Week 2018” este publicată pe pagina oficială a evenimentului. Participarea la conferință este absolut gratuită, iar numărul locurilor este limitat. Doritorii de a lua parte la prezentările și work-shop-urile tematice sunt îndemnați să se înregistreze accesând link-ul.

Prima zi a conferinței (29 octombrie) va reuni oficiali și experți în domeniu din SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Ucraina, Bulgaria, care vor aborda teme ce țin de domeniul securității cibernetice și căile de răspuns la amenințările survenite din spațiul cibernetic. Vor urma 2 zile de prezentări, work-shop-uri și activități tematice care au ca scop construirea unui viitor digital securizat. În cea de-a patra zi a conferinței vor fi puse în discuție aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal și soluțiile avansate de securitate, în contextul noului Regulament General privind Protecția Datelor (GDPR).

Creșterea nivelului de conștientizare și informare despre riscurile la care sunt expuși copiii atunci când navighează în mediul online va fi tema ultimei zile a „Moldova Cyber Week 2018”. Discuțiile și work-shop-urile vor fi organizate în parteneriat cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Centrului Internațional „La Strada”, ai Biroului Federal de Investigații, cu experți din Polonia, alături de companiile Moldcell și Bitdefender.

„Cyber Week” este un eveniment de importanță națională, organizat de Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică pentru al șaselea an consecutiv. În premieră, ediția din acest an va avea un format comprehensiv. „Moldova Cyber Week 2018” se desfășoară datorită suportului oferit de partenerii Ambasada SUA în Moldova, Î.S.Moldatsa, ITU, de sponsorii Orange Moldova, Bitdefender, CISCO, Mobile Iron, Manage Engine, OneSpan, Simpals, It-Lab, Rapid-Link și de alte companii din sectorul public și privat.

Diverse

Biserica Catolică propune o alternativă jocului Pokemon Go

Publicat

pe

De către

Cea mai nouă platformă bazată pe ideea din spatele Pokemon Go este realizată de Biserica Catolică şi are rolul de a îi impulsiona pe copii spre cunoașterea religioasă. Follow JC Go este o clonă a jocului virtual Pokemon Go, unde sfinții și personajele biblice au luat locul pokemonilor.

Elementele principale sunt aceleași ca la aplicația „Pokemon Go”, oferind posibilitatea de a călători în jurul lumii prin locuri reale și de a folosi camera telefonului pentru a prinde caractere virtuale. Doar că, spre deosebire de caracterele Pokemon, cum este Pikachu, jucătorii vor căuta sfinți și alte personaje religioase.

„Follow JC Go” nu are săli de sport deci jucătorul nu va putea crește personajul credincios, iar elementele de luptă din „Pokemon Go” sunt înlocuite cu întrebări filozofice, la care jucătorii trebuie să răspundă de fiecare dată când vor descoperi sfinți noi.

Enlarge

104008404_followjcgo
Follow JC Go are ca scop informarea a tinerilor despre credința catolică

Odată colecționate toate personajele, în joc își va face apariția Iisus Hristos, care le va conduce și va avea grijă de ele. Va trebui să te plimbi în împrejurimile bisericilor pentru a găsi obiecte „consumabile” pe care să le aplice pe echipa personală.

Deasemenea, jocul încurajează rugăciunea zilnică. De fiecare dată când jucătorii trec pe lângă o biserică sau un spital, ei primesc o notificare de la aplicație. Astfel, ei pot să se roage pentru bolnavii care se află în acel spital. Jucătorii sunt încurajați să facă donații în scopuri caritabile prin intermediul „Follow JC Go”, primind în schimb monede virtuale.

Aplicația a fost dezvoltată de gruparea religioasă catolică spaniolă Fundacion Ramon Pane, fondurile investite ridicându-se la suma de 500.000 de dolari. Jocul este activ doar în Spania şi Italia.

Conform declarației directorului executiv al fundației pentru portalul catolic Crux Now, Ricardo Grzona,  chiar dacă jocul nu a fost creat sau produs de Vatican, Papa este un mare fan al jocului.

Citește mai departe

Cultură

Prima ingineră din lume este româncă și este celebrată de Google

Publicat

pe

De către

Google o celebrează, astăzi, pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima ingineră din lume, la 131 de ani de la naşterea sa. Deși este considerată prima ingineră din lume, ulterior s-a dovedit faptul că irlandeza Alice Perry a absolvit cu şase ani mai devreme decât ea, în 1906. Elisa Leonida Zamfirescu este sora lui Dimitrie Leonida, considerat„părintele energeticii româneşti”.

„Viitorul femeilor în inginerie este măreţ”, scria ziarul românesc Minerva în anul 1912, raportând că „Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie”.

În această zi, în 1887, Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut în portul românesc Galaţi. După ce a absolvit cu note mari Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, ea a obţinut un bacalaureat la liceul Mihai Viteazul. Dar când a aplicat pentru Şcoala de Poduri şi Şosele, a fost respinsă din cauza genului său.

Neabătură, ea a aplicat la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani a spus că ar fi mai bine să se concentreze pe „Kirche, kinder, and kuche” (copii, biserică şi gătit – n.r.). Ea a insistat să obţină diploma în trei ani, pentru a deveni una dintre primele inginere din Europa.

Devenind prima femeie membră a A.G.I.R. (Asociaţia Generală a Inginerilor Români), ulterior Zamfirescu a condus laboratoare la Institutul Geologic Român.

Zamfirescu a supravegheat numeroase studii economice, analizând resursele naturale ale României, precum cărbune, şisturi, gaze naturale, crom, bauxită şi cupru. A fost cunoscută pentru faptul

că era atentă în mod special la educarea personalului şi petrecea multe ore mentorând tineri chimişti.

Mamă a două fiice, ea a predat fizică şi chimie la Şcoala de Fete Moş Pitar, ca şi la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti. În 1993, moştenirea sa a fost comemorată de către Capitala României prin numirea unei străzi în onoarea sa.”

Citește mai departe

Tehnologie

Elon Musk a demisionat din fruntea Tesla. Cine este noul președinte

Publicat

pe

De către

Robyn Denholm, în prezent director financiar la Telstra, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Australia, va deveni noua președintă al boardului Tesla, în locul lui Elon Musk. Ea va părăsi Telstra după o perioadă de preaviz de şase luni. Denholm este deja în boardul Tesla.

Musk a fost acuzat de inducerea în eroare a investitorilor, prin postarea sa pe Twitter, pe 7 august, în care anunța că a obţinut fondurile necesare pentru delistarea de la bursă a companiei Tesla şi trecerea acesteia sub control privat prin cumpărarea în cadrul unei tranzacţii de 420 de dolari pe acţiune. Anunţul a generat confuzie şi a condus la creşterea valorii firmei pe piaţa bursieră. Totuși, Comisia pentru Garanţii şi Tranzacţii financiare afirmă că Elon Musk de fapt nu obţinuse fondurile necesare.

Astfel, Elon Musk demisionat din funcţia de preşedinte al companiei Tesla la sfârșitul lunii septembrie. Acesta urmează să achite o amendă de 20 de milioane de dolari în cadrul unui acord cu autoritățile SUA, care-i permite să rămână director general al companiei Tesla, cu condiția că demisionează în cel mult 45 de zile din funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie. Musk nu va avea dreptul să fie reales în această funcție timp de trei ani.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com