Scoli cu profil agricol vor beneficia de sustinere

Proiectul “Scolile Profesionale de profil agricol ca Centre de Competenta pentru Educatia Regionala si Instruirea in Localitatile Rurale din Moldova”, ce prevede dezvoltarea scolilor cu profil agricol a fost facut public astazi, la Chisinau, in cadrul unei intruniri a reprezentantilor din domenu. Proiectul a fost lansat de catre Ministerul Educatiei cu sustinerea Agentiei austriece pentru Dezvoltare (ADA), in luna decembrie 2004, in doua scoli pilot de profil din Leova si Nisporeni, fondurile pentru implementarea lui consituind 255 333 euro.

Obiectivul programului este ca scolile profesionale cu profil agricol sa-si orienteze continuturile educationale si echipamentele din dotare la necesitatile regiunii, a precizat pentru REPORTER.MD, seful directiei generale invatamant secundar profesional si special, Vasile Nogai. Potrivit sursei, va fi instruit un grup de lucru pentru elaborarea curriculum-ului in aceste scoli in dependenta de necesitatile regionale, vor fi instruiti muncitori calificati in agricultura. Totodata, unul din scopurile proiectului este stabilirea legaturilor de cooperare dintre scoala si comunitate si implicarea in acest sens a intreprinderilor agricole mici si mijlocii din cadrul raionului.

De asemenea, vor fi invitati spre conlucrare administratia publica locala, consultanti agricoli, agenti economici. Prima etapa a proiectului va continua pana in decembrie 2006.

Potrivit expertului principal al proiectului, Johann Gaisberger, punctele slabe ale implemenarii proiectului in scolile mentionate tin de necesitatea unor investitii mari in dotarea cu masini, producerea materiei prime fara o prelucrare a acesteia, precum si numarul mic al gospodariilor medii.

Durabilitatea proiectului va fi asigurata prin organizarea unor seminare de instruire pentru cadrele didactice din celelalte scoli de profil. In prezent, in Republica Moldova activeaza 19 scoli profesionale cu profil agricol. // reporter.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.