Satul misterios abandonat din Emiratele Arabe Unite, o ademenire pentru călătorii îndrăzneți

PE SCURT

Satul Al Madam este ocupat treptat de deșert. Contururile caselor sunt încă vizibile, dar nisipul se rostogolește ca niște valuri, se revarsă prin ferestre, umple curțile și mătura mobilierul. La mai puțin de o oră de mers cu mașina de orașul Dubai, acest loc îngrijit prevăzut cu două rânduri de case și o moschee elegantă a fost lăsat, scrie CNN.

Cei mai îndrăzneți călători vor să-l viziteze, pentru că se vorbește despre un duh rău cu ochi de pisică ce ar bântui locul. Totuși, cercetătorii zic că satul este abandonat, pentru că nu era conectat la energia electrică și din cauza furtunilor de nisip.

PE LUNG

Există indicii că locuitorii ar fi putut pleca în grabă: ușile larg deschise, lucrurile personale lăsate peste tot. Aceste memorii bântuitoare au alimentat poveștile conform cărora Al Madam este un „sat fantomă” în care locuitorii fugeau de forțele supranaturale. Dar Al Madam a devenit o destinație din ce în ce mai atractivă pentru vizitatorii care caută emoții.

https://www.instagram.com/p/B3UrAVhhLGA/

Secretul

Forumul Reddit e plin de sfaturi pentru această călătorie. Utilizatorii Youtube își înregistrează aventurile. Operatorii turistici sunt mulțumiți de cererea serviciilor. Al Madam este un secret prost păstrat, spune bloggerul britanic de călătorii Vanessa Ball, care l-a vizitat ​​în 2019 după ce prietenii au descoperit satul într-o călătorie off-road.

„Există un interes din ce în ce mai mare și o mulțime de oameni știu despre asta”, spune ea. Satul este deschis pentru explorare și conține comori ascunse.

„Majoritatea ușilor sunt deschise, iar unele case nu au uși”, spune Ball. „Unele dintre case au mozaicuri minunate, iar unul are un tapet cu un peisaj pe peretele din spate.”

Ball speră că satul să rămână într-o relativă obscuritate. „Va pierde frumusețea când va fi plin de oameni”, spune ea. În ciuda popularității sale în creștere, autoritățile locale nu au niciun plan de a încasa sau restricționa accesul în sat.

„În prezent, nu există planuri de a dezvolta Al Madam ca atracție turistică, deși turiștii sunt bineveniți să viziteze”, spune un purtător de cuvânt al Sharjah Tourism.

https://www.instagram.com/p/B8HEHXOh_iX/?utm_source=ig_embed

Nisip sau duh?

În absența informațiilor definitive despre cauza abandonării satului, zvonurile despre influența supranaturală au circulat la scară largă. Locuitorii satelor din apropiere împărtășesc povești despre un duh malefic care îl bântuie pe Al Madam, în special Umm Duwais, un duh feminin cu ochi de pisică și macete în loc de mâini.

În 2018, Fundația Artă Sharjah (SAF) a efectuat o consultare publică pentru a urmări istoria satului. SAF a împărtășit transcrieri ale interviurilor cu respondenții din zona locală cu CNN – inclusiv un bărbat care a pretins că a fost căsătorit în Al Madam – care sugerează că satul a fost construit la mijlocul anilor ’70. În mai multe cazuri, acesta atribuie plecarea sătenilor cu furtunile de nisip feroce care au făcut ca satul să nu fie locuibil.

O explicație alternativă vine de la Yasser Elsheshtawy, profesor de arhitectură la Universitatea Columbia. Elsheshtawy a studiat pe larg introducerea „locuințelor Sha’bi” în Emiratele Arabe Unite de la sfârșitul anilor 1960, programul național al guvernului de a furniza locuințe publice moderne pentru populația nomadă beduină.

Enlarge

inte
Sursa: charlie2094/Shutterstock

„Modul tradițional de viață a beduinilor a fost asociat cu sărăcia și greutățile. Când s-a format statul Emiratele Arabe Unite (în 1971), iar petrolul a devenit mai prolific, au vrut să se îndepărteze de asta.”

Al Madam este un exemplu arhetipal de locuințe Sha’bi, spune profesorul, bazat pe un „model compus”, curți deschise și camere standardizate.

Unele dintre noile așezări au fost asamblate atât de rapid încât infrastructura nu era dezvoltată, ceea ce ar fi putut duce la abandonarea beduinilor. Interviurile SAF indică faptul că Al Madam nu avea energie electrică.

Enlarge

cnn
Sursa: charlie2094/Shutterstock

„Ceea ce am descoperit prin cercetările noastre au fost familiile care se plâng că s-au mutat (într-o nouă așezare) și au trăit luni întregi fără apă sau electricitate”, spune el. 

Misterul satului abandonat nu poate fi niciodată rezolvat în mod concludent. Dar un număr tot mai mare de exploratori sunt dornici să investigheze singuri.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.