Connect with us

Politică

Șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere. Ce amenzi riscă

Publicat

pe

PE SCURT

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat astăzi că a stabilit că șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese personale.

Alţi cinci ex-deputaţi şi doi deputaţi din actualul Parlament au depus tardiv declaraţiile de avere şi interese personale.

PE LUNG

Drept urmare, conform prevederilor legale, ANI a demarat procedura de control a averii şi intereselor personale în privinţa acestor ex şi actuali deputaţi.

Cristina Dumbravan, specialist relații cu publicul de la ANI, a explicat pentru Moldova.org că inspectorii de integritate au perfectat în privința persoanelor menționate procese contravenționale, care vor fi expediate în instanța de judecată pentru aplicarea amenzilor.

Potrivit art.330 din Codul Contravenţional, pentru neprezentarea declaraţiilor de avere şi interese personale este stabilită o amendă ce variază între  60-90 u.c ( 3000 lei- 4500 lei), iar pentru prezentarea tardivă  amenda constituie 30-60 u.c.( 1500 lei-3000 lei).

ANI precizează că subiecţii declarării vizaţi, urmează a fi notificaţi conform procedurii despre depunerea declaraţiei de avere şi interese personale, iniţierea procedurii de control și iniţierea cauzelor contravenţionale.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat astăzi Parlamentului aprobarea ridicării imunității parlamentare a deputatelor Partidului ȘOR Marina Tauber și Reghina Apostolova.

Anunțul a fost făcut de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Comisia juridică, numiri și imunități se întrunește în ședință pentru a examina cererile. Cele două deputate au fost invitate la ședință. La ora 16:00, va fi reluată ședința plenară a Legislativului.

PE LUNG

Marina Tauber este vicepresedintă a Partidului SOR. A câștigat mandatul în parlament pe circumscriptia nr. 19, Ivancea. Reghina Apostolova a fost viceprimara oraşului Orhei și a fost pe locul şase pe lista Paridului ȘOR pentru circumscripța națională

Numele ambelor deputate au apărut în raportul Kroll 2, care vizează devalizarea a trei bănci moldovenești și furtul miliardului. RISE Moldova a scris că numele Marinei Tauber figurează în rapoartele Kroll, fiind una dintre beneficiarele a trei transferuri în valoare totală de 17,9 milioane de lei. Cu acești bani, luați în baza unor contracte de împrumut, Tauber a achiziționat în 2012 un pachet de 4,6% din acțiunile Unibank, una din cele trei bănci implicate în scoaterea în offshore a circa un miliard de dolari.

loading...

Citește mai departe

Politică

Mai mulți deputați, invitați la Procuratură în calitate de martori în dosarul privind uzurparea puterii în stat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai mulți deputați au fost invitați la Procuratura Generală în calitate de martori în dosarul privind uzurparea puterii în stat, a anunțat astăzi deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, precizând că și el a primit o astfel de invitație.

„Am fost invitat la Procuratura Generală în calitate de martor în dosarul privind uzurparea puterii în stat. Sunt invitați și alți colegi din parlament. Sunt convins că tentativa exponenților Partidului Democrat de a uzurpa puterea în stat trebuie condamnată și pedepsită”, a declarat deputatul.

PE LUNG

Dumitru Alaiba a menționat că nimeni nu are absolut niciun drept să calce în picioare voința poporului, iar PDM a făcut anume asta și „timp de o săptămână de facto a controlat ilegal instituțiile statului”.

„Dacă vrem să descurajăm ascensiunea unui viitor potențial uzurpator, trebuie să-l pedepsim dur pe precedentul. Cel mai mult Plahotniuc s-a simțit încurajat de faptul că nu l-am pedepsit pe Voronin. Nu e răzbunare în nici un fel. Este justiție. Ai comis crima – răspunde pentru ea”, a comentat parlamentarul.

Precizăm că procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus pe 5 august inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

La rândul său,  PDM a cerut procurorului general interimar, Dumitru Robu, să-şi anuleze ordonanţa prin care a dispus pornirea dosarului penal în privinţa uzurpării puterii de stat. În caz contrar, democrații au declarat că ordonanţa va fi atacată în instanţa de judecată.

loading...

Citește mai departe

Politică

ANI: Un deputat democrat s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Ce riscă acesta

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că un actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Este vorba de deputatul PDM, Grigore Repeșciuc, fost primar al orașului Căușeni.

Potrivit ANI, ex-primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soția sa. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese.

PE LUNG

Autoritatea a precizat că fostul primar nu a informat ANI imediat despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția – în calitate de parte contractantă și participant la licitație.

De asemenea, el nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Potrivit ANI, Grigore Repeșciuc a menționat că, în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri11 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031