Rusia motiveaza intirzierile in evacuarea munitiilor din regiunea transnistreana prin dificultati in asigurarea securitatii lor

Incheierea sigura si inofensiva a evacuarii munitiilor ruse din regiunea Transnistreana este greu de asigurat in conditiile in care confruntarea dura dintre Chisinau si Tiraspol continua, considera reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei Alexandr Iacovenco.

In articolul sau "Miturile si realitatile acordurilor de la Istanbul", publicat, miercuri, in zarul "Rossiiskaia gazeta" si citat de "INFOTAG", Iacovenco afirma ca "partea rusa isi continua eforturile pentru deblocarea procesului de reglementare politica, dar si de reluare a activitatilor ce tin de evacuarea sau utilizarea, la fata locului, a munitiilor care prezinta pericol la transportare".

"Dupa anul 1999, 59 de garnituri de tren cu munitii si patrimoniu militar au fost evacuate din Moldova pe teritoriul Rusiei. 42 de garnituri au putut parasi Transnistria in anul 2003, cind Chisinaul si Tiraspolul purtau negocieri intense pentru reglementarea politica si a existat o perspectiva reala pentru solutionarea acestui conflict regional. Dupa ce semnarea asa-zisului Memorandum Cozac, coordonat si parafat de parti, a fost data peste cap, nu din vina noastra, situatia s-a schimbat dramatic, confruntarea dintre Moldova si Transnistria a fost reluata. Ca urmare, in decembrie 2003, autoritatile de la Tiraspol au suspendat evacuarea patrimoniului militar si munitiilor ruse din regiune. Abia in martie 2004, ele au mai permis, cu titlu de exceptie, evacuarea unei garnituri de tren", spune Iacovenco.

El a recunoscut ca "administratia transnistreana, partial, coreleaza posibila reluare a evacuarii cu anularea unor datorii ale Transnistriei pentru gazele livrate de Rusia".

Oficialul MAE al Rusiei sustine ca acordurile privind evacuarea trupelor ruse din Transnistria pe care le-au incheiat Moscova si Chisinaul au un caracter bilateral si nu presupun anumite obligatiuni ale Rusiei fata de tarile terte. Astfel, in opinia lui, NATO nu este in drept sa tergiverseze inceputul ratificarii Acordului privind adaptarea Tratatului despre fortele armate comune in Europa (FACE), "corelind acest lucru cu onorarea asa-ziselor angajamente de la Istanbul de catre partea rusa". "Angajamentele de la Istanbul reprezinta circa douazeci de declaratii unilaterale, bilaterale si multilaterale care suplimenteaza acordul de adoptare si care au fost fixate in Actul final al Confederatiei statelor, membre ale FACE (noiembrie 1999). Si cea mai principala dintre acestea este ratificarea cit mai curind a acordului nominalizat. Partenerii nostri occidentali insa, evidentiaza din toata diversitatea de angajamente doar angajamentele politice ale Rusiei fata de Moldova si Georgia si o fac prin denaturarea sensului lor", se arata in articol.

Iacovenco sustine ca partea rusa si-a indreptat eforturile, in primul rind, spre realizarea prevederilor de la Istanbul care vizeaza acordul la modul direct. Astfel, "Rusia a evacuat din Moldova si Georgia 500 de unitati, stipulate in acordul privind armamentul si mijloacele tehnice comune, si a mai lichidat 373 de unitati la fata locului". Reprezentantul MAE are "impresia ca nu se cauta decit un pretext pentru a ingropa acordul, a nu-i permite sa intre in vigoare".

Acordul "vechi" exista si are anumite efecte doar pentru ca statele participante s-au obligat la Istanbul sa-l respecte in asteptarea lansarii Acordului de adaptare FACE. In lipsa acestei perspective, este un acord ratat. Astfel soarta de mai departe a Acordului de adaptare FACE depinde in exclusivitate de partenerii nostri din NATO", a subliniat Iacovenco.

Informam: in Transnistria mai ramin circa 20 mii tone de arme si munitii ruse. Conform deciziilor summit-ului OSCE de la Istanbul si angajamentelor Rusei, acestea urmau sa fie evacuate pina la finele anului 2001, iar Federatia Rusa s-a obligat sa evacueze contingentul de trupe din regiune pina in anul 2003. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.