Romania va oferi Republicii Moldova sprijinul si expertiza sa de viitor stat membru al Uniunii Europene

Autoritatile romane vor furniza, la cererea partii moldovene, toate documentele care deja fac parte din acquis-ul comunitar, necesare institutiilor din Republica Moldova pentru accelerarea procesului de asimilare a acquis-ului european. La aceasta intelegere au ajuns premierii roman si moldovean, Calin Popescu-Tariceanu si Vasile Tarlev, in cadrul vizitei efectuate de ultimul la Bucuresti.

Calin Popescu-Tariceanu a declarat in cadrul conferintei de presa de la finele vizitei, ca Romania va oferi sprijinul si expertiza sa de viitor stat membru al Uniunii Europene Republicii Moldova, urmand ca grup de specialisti romani sa prezinte expertilor din stanga Pritului cele mai importante aspecte in ceea ce priveste arhitectura institutionala de integrare europeana.

In context, Tarlev a multumit pentru sprijinul pe care Romania este dispusa sa il acorde Republicii Moldova, recunoscand in acelasi timp ca tara noastra mai are multe de realizat la capitolul integrare europeana. "Ne-am dori foarte mult sa pasim impreuna in 2007 in UE, insa Moldova mai are mult de facut. Suntem nespus de bucurosi si doresc sa multumesc Guvernului Romaniei, in special Primului-ministru, pentru sustinerea Moldovei in implementarea standardelor europene", a afirmat Tarlev.

In alta ordine de idei, premierul Romaniei a accentuat ca autoritatile romane vor intreprinde toate demersurile pentru ca formalitatile de obtinere a vizei de catre cetatenii Republicii Moldova sa fie mult simplificate.

Calin Popescu-Tariceanu a mai aratat ca Romania este preocupata de problema transnistreana. "Noi plecam de la premisa ca solutionarea problemei transnistrene trebuie sa aiba la baza principiul respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Aceasta va fi pozitia noastra, care este in concordanta cu interesele Republicii Moldova. Sunt convins ca prin eforturi comune se va putea ajunge cat mai curand la o solutionare pozitiva", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Cei doi premieri au abordat si aspectele colaborarii bilaterale. Desi in primele noua luni ale anului cooperarea economica bilaterala s-a intensificat, potentialul acestui domeniu nu este inca valorificat, a mentionat Tarlev, adaugand ca si Guvernul RM si comunitatea oamenilor de afaceri sustin intensificarea relatiilor bilaterale.

Convorbirile dintre delegatiile celor doua tari au mai vizat cooperarea in domeniul securitatii frontierelor, prevenirii traficului de droguri, traficului de carne vie si a retelelor de crima organizata.

Amintim ca Romania si Republica Moldova au semnat, miercuri, un acord de furnizare a energiei electrice. Potrivit acestuia, “Termoelectrica” va reporni termocentrala Braila, unde va fi produsa energia destinata Republicii Moldavia. Producerea energiei electrice la CET Braila se va face pe baza gazului natural furnizat de Republica Moldova. De asemenea, partea romana si cea moldava au initiat negocieri si pentru recuperarea datoriei de 30 milioane dolari pe care Republica Moldova o are dintr-un contract anterior de furnizare a energiei electrice. Partea romana spera ca aceasta datorie va fi recuperata, maxim, intr-un an de zile.// Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.