RISE: Portretul celui mai controversat „bancher din umbră”// VIDEO

Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt și jumătate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pământ și încătușat de către organele de forță ucrainene. Arestul are loc la doar nouă ore după ce șeful Procuraturii Anticorupție din Chișinău anunțase că Platon a fost dat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „furtul miliardului” – cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova.

Extrădat de ucraineni în condiții neclare, opt luni mai târziu Platon este găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani și condamnat la 18 ani de pușcărie. Astăzi, 14 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție urmează să examineze și ea dosarul care l-a băgat la răcoare pe controversatul bancher.

RISE Moldova a urmărit firul evenimentelor care au derulat de atunci, împletite între timp cu noi dosare penale, a făcut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon și prezintă portretul celui mai controversat „bancher din umbră”.

În timpul arestului din Kiev Platon avea asupra sa un pașaport ucrainean în care figura drept Vyacheslav Kobalev. Kobalev este numele de familie al fostei sale soții. Acesta susținea că este cetățean al Ucrainei de 23 de ani, iar numele și l-a schimbat încă în 2002.

Veaceslav PLATON: Da, probabil unui om de rând îi poate apărea întrebarea de ce în pașaportul moldovenesc e un nume de familie, iar în cel ucrainean – alt nume. Dar eu sunt jurist și știu că acest lucru nu este interzis.

Statutul de cetățean al Ucrainei îi asigura lui Platon liniștea și îl scăpa de eventuale extrădări. Și asta pentru că legea supremă din țara vecină interzice extrădarea propriilor cetățeni. Însă la scurt timp de la reținere, Serviciul de Securitate din țara vecină a anunțat că pașaportul lui Platon e un fals. Astfel, pe 29 august 2016 – peste o lună de la arest, afaceristul moldovean este predat autorităților de la Chișinău.

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menționat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât și din Rusia și Ucraina. A ajuns chiar să fie reținut, dar de fiecare dată a scăpat de pușcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.