RISE Moldova: Vecina prim-ministrului

Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie. Compania a cumpărat o casă spațioasă pentru care a plătit câteva milioane de lei.

RISE Moldova a aflat că această firmă de tip paravan, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari, îi aparține chiar familiei prim-ministrului.

Timp de mai mulți ani, afacerile și interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoți.

RISE Moldova prezintă cum au fost distribuite portofoliile în familie și în afaceri.

ANUNȚ

Casă. 3 etaje. Chișinău, str. Paris.

Suprafața – 400 m.p., teren – 6 ari.

Mobilat parțial. Încălzire autonomă. Parchet. Linie telefon. Gaz natural. Sistem centralizat de canalizare. Apeduct. Beci.

200.000 de euro.

Acest anunț a fost publicat pe un site de imobiliare pe 11 ianuarie 2018, zi în care la Guvern avea loc prima ședință a cabinetului de miniștri din acest an.

„[…] Cu toții ne urăm mult succes în acest an. An în care trebuie să muncim cu o intensitate deosebită și atunci sunt sigur că agenda noastră de reforme care este foarte ambițioasă pentru anul 2018 va fi realizată”, spunea atunci premierul.

4 LUNI MAI TÂRZIU…

Agenda premierului Pavel Filip din 25 mai 2018 a fost încărcată cu deplasări în trei orașe. Dimineața a mers la Bălți ca să viziteze două fabrici de textile, apoi a discutat cu primarul de Bălți despre criza gunoiului. Detalii, AICI

De la Nord, Filip a luat-o la drum spre satul Drăgușeni din Strășeni, aflat la aproximativ 25 de km de localitatea sa de baștină. Aici, el s-a lăudat cu repararea a mai puțin de un kilometru de drum prin programul „Drumuri bune pentru Moldova”. Spre seară, oficialul s-a întâlnit cu mai mulți fermieri la o vinărie, situată într-o localitate din Ialoveni.

Tot în aceiași zi, la Chișinău, vânzătorul care publicase anunțul în ziua primei ședințe de Guvern din 2018, după mai multe luni de așteptare, a găsit un cumpărător pentru locuința sa, înregistrând oficial tranzacția de vânzare-cumpărare.

„PALATUL” DIN STRADA PARIS

Somptuoasă, locuința se evidențiază la exterior prin acoperișul argintiu din tablă de oțel zincat, etajat și înconjurat de mai multe cupole.

Imobilul cu o suprafață de 359 m.p. are două nivele și a fost construit în 1980. Interiorul aurit se remarcă în special prin lustre mari și pereții încărcați cu elemente decorative.

Ușile din lemn care fac accesul dintr-o cameră în alta sunt mari, iar arcurile de deasupra lor sunt zugrăvite cu un material lucios. Tot din lemn este și scara care leagă parterul de etajul superior.

TRANZACȚIA

Proprietarul și-a scos casa la vânzare prin intermediul agenților imobiliari. Prețul cerut a fost de 200.000 de euro.

Însă, datele oficiale indică un preț mult mai mic decât cel de piață. Conform informațiilor cadastrale, în anul 2005 imobilul a fost estimat în scopul impozitării la 2,7 milioane de lei, astăzi echivalentul a 137 de mii de euro, adică cu 60 mii de euro mai puțin decât prețul cerut de proprietar.

„A fost vândută deja. (Din preț) a mai scăzut puțin”, ne-a spus agentul imobiliar Marcel Popovici.

Vânzătorul este vecin cu prim-ministrul Pavel Filip. Îi spune Ivan Drangoi, un bărbat care în ultimii ani a fost chemat de mai multe ori în judecată pentru datorii de către furnizorul de gaze naturale Moldovagaz, o companie de creditare și o persoană fizică care i-a împrumutat bani.

De fiecare dată, Drangoi a pierdut în instanță și a fost obligat să restituie banii împrumutați, iar executorii judecătorești i-au aplicat interdicții și sechestru pe imobilele din strada Paris – casă, bucătăria de vară și terenul aferent. Toate restricțiile au fost anulate chiar în ziua când acesta și-a vândut „Palatul” din strada Paris.

Firma se numește Vota SRL. A fost creată în 1992, iar în 2015 a fost achiziționată în totalitate de către Burex SRL (Detalii, AICI), companie controlată de cei doi copii ai prim-ministrului Pavel Filip: Iulian și Dumitru. Împreună aceștia au 99% din firmă, iar doar un procent îi revine lui Victor Filip, nepotul prim-ministrului.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.