Rezumat din Parlament: Sesiunea cu restanțe a deputaților 

Astăzi are loc prima ședință într-un Parlament în care nu mai este oficial, o majoritate. E posibil ca la această ședință să se contureze majoritatea formată dintre deputații PSRM și cei din sfera de influență a lui Ilan Șor sau cele mai multe proiecte de legi adoptate să fie tehnice sau de necesitate stringentă, aprobate cu un consens larg. 

Moldova.org îți aduce mai jos rezumatul zilei, dar și explicații despre ce înseamnă fiecare decizie de azi din parlament. 

Ordinea de zi s-a stabilit pe un ciclu bi-săptămânal (adică de două săptămâni) ce cuprinde zilele de joi și vineri din această săptămână și cele de săptămâna viitoare. Lista inițială a legilor puse în discuție este de 30 de puncte. Conform regulamentului, deputații au dreptul să propună proiecte pentru a fi incluse în ordinea de zi, care pot fi aprobate sau respinse de restul deputaților. 

  • Deputații au respins inițiativa de a discuta un proiect de lege al deputaților PPDA care să prelungească durata zilei de vot la alegeri la două zile în țară și trei peste hotare. Totodată, peste hotare să fie mărite numărul de buletine de la 5 la 10 mii. 
  • Deputații au respins chemarea prim-ministrului la audieri în Parlament pentru a discuta despre dosarul concesionării aeroportului Chișinău. 
  • Deputații au respins și chemarea Ministrului Economiei pentru a discuta situația de la Arena Chișinău. 
  • Deputații PPDA și PAS au depus o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Pavel Voicu pentru activitatea sa din ultima perioadă, inclusiv și cele legate de „răpirile unor polițiști de miliția din stânga Nistrului”. 

Ce s-a adoptat joi, 19 noiembrie: 

  • Parlamentul a aprobat, un ambele lecturi, un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative, cum ar fi Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Legea privind redresarea și rezoluția băncilor și Legea privind activitatea băncilor.  Proiectul, votat de o majoritate cvasiunanimă face parte din angajamentele Programului Guvernului Republicii Moldova cu FMI, pentru a obține un împrumut de peste 250 de milioane de dolari. Proiectul de lege va acorda mai multe posibilități de a interveni Băncii Naționale împotriva „perturbărilor” din sectorul bancar, și inclusiv de a da posibilitatea ca anumite decizii judecătorești să nu afecteze stabilitatea în sectorul bancar, inclusiv în scenarii precum a fost „furtul miliardului din 2014”. . 
  • Alocațiile veteranilor războiului de la Nistru și din Afganistan vor fi majorate de la 200 la 500 de lei. Totodată, cu 100 de lei vor fi majorate alocațiile persoanelor cu dizabilități cauzate de accidentul de la Cernobâl. Pentru aceste măsuri au fost alocate suplimentar 67,1 de milioane de lei. 
  • Inspectoratul de Stat al Muncii va avea din nou funcții de control în domeniul securității și sănătății în muncă. Astfel, legislația Republicii Moldova, care vozează Inspectoratul, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, este racordată conform normativelor Organizației Internaționale a Muncii, statul urmărind, potrivit Ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, construcția unui sistem integrat de inspecție a acestui domeniu. 
  • Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 92 milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Banii vor fi redirecționați către Termoelectrica, pentru a gestiona 40 de blocuri locative din Chișinău cu sisteme autonome de încălzire a blocurilor vechi. Efectiv, blocurile alese vor avea instalate dispozitive individuale pentru fiecare apartament, care vor face posibilă reglarea individuală a căldurii din apartamente. Totuși, unii deputați au exprimat mai multe temeri și anume că aceste programe nu se reflectă în tariful final mai redus pentru locatari. Până într-un final, inițiativa a fost aprobată de către deputați cu majoritatea voturilor.  

Ședința s-a încheiat la orele 15:00. Restul subiectelor de pe ordinea de zi urmează să fie discutate la următoarele ședințe.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.