Retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană, pe ordinea de zi a Adunarea Generală a ONU

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite va examina, la 22 iunie, proiectul de rezoluţie propus de R. Moldova, privind retragerea trupelor ruse și armamentului rusesc din Transnistria. Despre aceasta a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Tudor Ulianovschi.

Potrivit ministrului, autorităţile de la Chişinău au reînregistrat la Secretariatul ONU cererea de examinare a proiectului şi aceasta a fost acceptată pentru data de 22 iunie.

„Anul trecut diplomaţia moldovenească a întreprins o serie de acţiuni în vederea adoptării în cadrul ONU a unor decizii pertinente vizând retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova. Această iniţiativă a fost formulată în mod expres de prim-ministrul R. Moldova Pavel Filip în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017. Astfel, s-au făcut auzite în spaţiul public şi anumite note critice la adresa Guvernului precum că acesta şi-a schimbat poziţia revocându-şi această iniţiativă de la ONU. Evoluţiile ulterioare în acest proces precum şi măsurile întreprinse de diplomaţia moldovenească au demonstrat că tactica noastră a fost una corectă şi eficientă”, a precizat Ulianovschi.

Oficialul a anunțat că Guvernul nu s-a dezis de iniţiativa sa. „Recent Secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de R. Moldova, intitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe terotoriul R.Moldova”. Acum se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg al statelor ONU. Avem deja 10 state care au semnat proiectul rezoluţiei respective”.

Sursa citată a subliniat că deşi este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federaţia Rusă şi pe necesitatea retragerii trupelor sale, conform principiilor de drept internaţional şi Cartei ONU, R. Moldova aşteaptă ca ţările ONU să sprijine demersul Chișinăului.

„Este important de menţionat faptul că autorităţile moldoveneşti instită asupra retragerii necondiţionate şi complete a grupului operativ al trupelor ruse în virtutea aflării ilegale a acestora pe terotoriul R. Moldova, dar nu şi a contigentului rotativ care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control dislocat în raioanele de est ale R. Moldova în baza prevederilor acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992”. Este vorba de cei 1500-1700 de military ruși, dar și peste 21 mii de tone de armament rusesc de la Kobasna”, a punctat ministrul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.