Republica Moldova doreste schimbarea formatului negocierilor in chestiunea nistreana

Autoritatile de la Chisinau au anuntat ca isi asuma dreptul de a abandona actualul format pentagonal al negocierilor privind rezolvarea situatiei din Transnistria.

Ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a precizat acest lucru la intilnirea de la Viena cu conducerea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, sub patronajul careia au loc discutiile.

Sova a afirmat ca decizia e normala deoarece pe parcursul mai multor luni negocierile au fost blocate la nivel politic si economic.

El a mai precizat ca formatul de negocieri cu participarea Rusiei, Ucrainei si OSCE va fi abandonat daca pina la 1 august situatia scolilor din regiunea transnistreana nu va fi solutionata.

Mai multe scoli cu predare in limba romina au fost inchise de autoproclamatele autoritati nistrene. Conducerea OSCE a cerut in termeni categorici incetarea acestor practici si reluarea dialogului.

Implicare a UE si SUA?

Moldova saluta desfasurarea, in viitorul cel mai apropiat, a unor consultari care trebuiau sa aiba loc inca din luna mai la initiativa Washingtonului in formatul OSCE-UE-Rusia-SUA-Ucraina. "Cred ca pe undeva pe aici vom cauta sa purtam
negocieri, daca situatia nu se va imbunatati", a mentionat Sova.

Republica Moldova a confirmat ca nu va mai elibera certificate de origine si de calitate pentru agentii economici transnistreni, inclusiv pentru Uzina Metalurgica din Ribnita, care aduce veniturile cele mai mari bugetului regiunii separatiste.

Chisinaul are in vedere si alte sanctiuni contra Tiraspolului, pe care nu le-a anuntat inca.

Ministrul de externe romin Mircea Geoana a declansat la rindul sau o campanie prin care cere cancelariilor occidentale, carora le solicita sa ia pozitie in fata inchiderii scolilor cu predare in limba romina din Transnistria.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.