Republica Moldova ar putea colabora cu tarile-membre NATO si la nivel bilateral

Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, s-a intilnit astazi cu ambasadorul Linas Linkevicius, reprezentant permanent al Republicii Lituania la NATO, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra, relateaza MOLDPRES citind serviciul de presa si imagine al Parlamentului RM.

Iurie Rosca a informat ambasadorul Republicii Lituania la NATO despre activitatea Legislatimului in directia ajustarii legislatiei nationale din domeniul militar, al apararii si securitatii la aquis-ul comunitar. Vicespicherul a subliniat faptul ca Parlamentul deja a realizat un sir de modificari importante la legislatia ce vizeaza functionarea Serviciului de Securitate, iar in sesiunea de primavara vor fi initiate noi modificari la legislatia cu privire la Procuratura Generala, etc. in context, vicepresedintele Parlamentului a exprimat interesul Parlamentului in preluarea experientei Lituaniei si a statelor baltice de reformare a structurilor militare.

De asemenea, Iurie Rosca s-a pronuntat pentru mentinerea unui dialog permanent cu NATO, exprimindu-si speranta ca fractiunile parlamentare vor ajunge la consens in privinta necesitatii consolidarii relatiilor bilaterale cu NATO si activizarii dialogului politic cu aceasta institutie.

in context, vicepresedintele Parlamentului a solicitat sustinere politica in privinta retragerii trupelor si armamentului rusesc din raioanele de est ale tarii, precizind ca Republica Moldova mizeaza, in primul rind, pe sprijinul statelor care s-au confruntat in trecut cu prezenta militara ruseasca pe teritoriul sau.

Linas Linkevicius a salutat elaborarea de catre Republica Moldova a unui Plan Individual de Actiuni de Parteneriat cu NATO (IPAP) si a subliniat necesitatea elaborarii unui Plan National de Implementare a IPAP.

Ambasadorul a accentuat, de asemenea, ca IPAP ofera tarii noastre multiple posibilitati de participare in programele NATO, care nu se limiteaza la colaborarea militara, ci includ un spectru larg de domenii de activitate, inclusiv cooperarea economica. Potrivit ambasadorului lituanian, Republica Moldova ar putea coopera in cadrul IPAP atit in formatul 26+1, precum si la nivel bilateral cu statele membre ale Aliantei Nord Atlantice.

in acelasi timp, oficialul lituanian a exprimat dorinta Lituaniei de a impartasi Republicii Moldova experienta de dialog cu NATO si cea de ajustare a legislatiei si institutiilor nationale la normele comunitare, sugerind, totodata, posibilitatea organizarii schimbului de experti in domeniile ce vizeaza elaborarea conceptiei de securitate a tarii, exercitarea controlului parlamentar, informarea publicului. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.