Reprezentantul Kievului sustine ca regiunea transnistreana a instituit o autoblocada

"Regiunea transnistreana instituie autoblocada si se autoizoleaza. Am vizitat punctele de trecere de la sectorul transnistrean al frontierei. Pot afirma cu siguranta ca nu exista nici o blocada. Dimpotriva, Transnistria este cea care blocheaza transportarea marfurilor care merg spre regiune", a declarat Reprezentantul Special al Ucrainei la negocierile in problema transnistreana, Dmitri Tcaci, care a sustinut, vineri seara, la Odesa, o conferinta de presa dedicata situatiei la hotarul moldo-ucrainean.

Potrivit Agentiei INFOTAG, oficialul si-a exemplificat afirmatia prin faptul ca a vazut la hotar 10 TIR-uri incarcate cu pulpe de pui care apartineau firmei "Sheriff" si care au fost lasate sa treaca de catre vama ucraineana, dar oprite la vama transnistreana. "Transnistrenii au blocat intrarea, lasa Smirnov sa autorizeze trecerea acestor pulpe. Azi, putem vorbi despre o autoblocada. Astfel, Transnistria doreste sa denunte toate acordurile, sa declanseze o isterie in jurul asa-zisei blocade. in acest mod, administratia transnistreana face presiuni asupra Kievului", a estimat Tcaci.

El a subliniat ca anume pentru acest motiv Transnistria interzice accesul marfurilor pe teritoriul sau, desi pentru aceasta nu e nevoie de acte vamale ale R. Moldova. "Ne ameninta ca in Ucraina vor ajunge curind pina la 10-15 mii de refugiati. Noi calificam aceste actiuni drept incercare de ne influenta decizia prin uz de forta. Nu intentionam sa ne subordonam interesele nationale momentului politic. Daca ei cred ca ne vor putea influenta hotarirea prin mitingurile si corturile lor, gresesc", a declarat diplomatul ucrainean.

intrebat de presa de la Tiraspol despre viitoarea catastrofa umanitara in regiunea Transnistreana, reprezentantul Kievului a spus ca in acest caz, Tiraspolul va trebui sa foloseasca avioane de debarcare pentru a arunca pulpe transnistrene "peste satele si orasele Transnistriei".

Tcaci a respins categoric afirmatiile liderilor de la Tiraspol potrivit carora Ucraina ar fi instituit reguli noi la hotar fara a anunta in prealabil regiunea transnistreana. "Toate intelegerile au fost transparente, au fost supuse unor discutii amanuntite, au existat mai multe runde de consultari. Toti participantii la procesul de negocieri in formatul "5+2" au fost informati asupra continutului acestor intelegeri. Proiectul declaratiei comune a Prim-ministrilor, semnate la 30 decembrie 2005, fusese remis tuturor participantilor la negocieri inca pina la semnare, inclusiv partii transnistrene si cele ruse. Astfel, toate declaratiile despre perfidia Ucrainei sint incorecte", a declarat diplomatul.

Hotarirea Guvernului ucrainean, adoptata la 1 martie, este "o decizie colectiva care nu conduce la blocada, ci la instituirea unor norme internationale general acceptate la frontiera…Ucraina merge spre Europa, si vom face reguli care exista in Europa. Azi, trebuie sa ne construim politica, inclusiv cea economica, luind in calcul cerintele impuse in Uniunea Europeana. Tocmai aceasta si facem", a subliniat Dmitri Tcaci.

Solicitat de reporteri sa comenteze Declaratia Dumei de Stat a Rusiei privind situatia la hotarul moldo-ucrainean, Tcaci a spus ca acest document s-a inspirat din propaganda transnistreana despre blocada economica si ca "in loc sa faca declaratii dure, Moscova ar trebui sa-i ordoneze lui Igor Smirnov sa renunte la autoizolare. Si nu va mai exista aceasta blocada".

INFOTAG precizeaza: Dmitri Tcaci isi incheie mandatul de Reprezentant Special al Ucrainei la negocierile in problema transnistreana. El a fost numit in aceasta functie in iunie 2005, dupa ce a fost facut public Planul Iuscenco privind rezolvarea problemei transnistrene. Peste citeva zile, Tcaci va pleca la Budapesta, fiind numit Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Ucrainei in Ungaria. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.