Reportaj VIDEO de la Ziua Mondială a Mediului. Cât aer atmosferic poluează o persoană

PE SCURT

Câți copaci datorezi planetei? Știi ce calitate are apa pe care o bei din robinet? Răspunsurile la aceste întrebări au fost date la Festivalul Mediului care a avut loc vineri, 7 iunie. Cum a fost la cea de-a patra ediție a Festivalului Mediului la Chișinău dedicată calității aerului și reducerii poluării acestuia vedeți în reportajul de mai jos.

PE LUNG

https://youtu.be/cjLjVM_2S-c

„Noi suntem cei care trebuie să protejeze planeta. Modernizarea și tehnologizarea vieții a condus la poluarea mediului ambiant. E important ca fiecare din noi să acționeze pentru a diminua sursele de poluare și odată cu aceasta și impactul negativ asupra sănătății. Mediul este strict corelat cu sănătatea. Putem începe prin a renunța măcar o zi pe săptămână la mașinile personale în favoarea transportului public sau a bicicletei”, a declarat Valentina Țapiș, secretară de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cuvântul său de deschidere.

9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat

7 milioane de decese se datorează expunerii la aerul poluat

Enlarge

DSC_0633
Foto: Lucia Tăut

La eveniment, oamenii au putut să calculeze cât aer poluează fiecare și câți copaci datorează planetei. Responsabil de acest test este Oficiul Schimbărilor Climatice.

Testarea se face printr-o aplicație la telefon. În aplicație trebuie să introduci, de exemplu, ceea ce utilizezi zilnic, cum ar fi: mașina, becuri, gunoi și altele. Datele de contact ale Oficiului: +373 22 232247; adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chișinău, Republica Moldova

cea mai importantǎ sursǎ de CO din poluarea generalǎ a atmosferei (60%) este produsǎ de gazele de eşapament a autovehicolelor

Sectoarele care generează cea mai mare poluare a aerului în țară sunt: energetic, transport, rezidențial, adică gospodăriile casnice.

Festivalul dedicat Zilei Mondiale a Mediului a fost organizat de un grup de inițiativă, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și A.O. Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu contribuția mai multor organizaţii neguvernamentale de mediu şi agenţi economici.

Autor reportaj video: Lucia Tăut

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.