Reportaj video / Cum au protestat artiștii underground

PE SCURT

De mai bine de o săptămână, Muzeul Zemstvei și-a pierdut imaginea de casă a culturii underground din Chișinău. Art-Labyrinth și alte peste 20 de organizații de cultură alternativă și artă independentă, care foloseau spațiile din vechea clădire a Zemstvei Guberniale, au primit un aviz de evacuare până pe 3 februarie 2020, fără să fie invocat un motiv argumentat.

PE LUNG

De atunci au fost organizate proteste, creative, de sigur, pentru că altfel nu se putea. Pe 1 februarie, cu tobe, costumații, patos și pancarte, aceștia au coborât pe strada Maria Cebotari, spre Cafeneaua Guguță, apoi l-au vizitat pe Ștefan cel Mare, au trecut pe la Guvern și Primăria municipiului Chișinău.

Mai multe detalii despre situația creată citiți în „Cultura underground din Moldova riscă să ajungă în stradă. Ce putem face”.

Pe pancartele lor, artiștii au scris „Ministerul subculturii”, „Nu închideți cultura în RM” sau „Lăsați cultura la casa ei”, „MECC așteptăm răspunsul tău”. Centrul a răsunat cu scandări precum „ Kультура это Мы”, „Dreptul la cultură” , „Noi suntem cultură”.

Merită menționat că Art Labyrinth va putea arenda în continuarea spațiul din incinta Muzeului Zemstvei, cu condiția să nu mai utilizeze sobele.  Potrivit News Maker, centrul cultural ar putea renunța la o parte din încăperi și va arenda o suprafață mai mică.

Moldova.org a fost prezentă la acest protest cu ochii lui Ernest Todiev.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.