R.Moldova primește de la UE 3,6 mil. euro pentru consolidarea infrastructurii calității în contextul DCFTA

Uniunea Europeană a lansat astăzi proiectul ”Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”. Suportul oferit de Uniunea Europeană este în valoare de 3,6 milioane de euro, iar durata de implementare a proiectului este de trei ani.

Proiectul are drept scop alinierea structurilor de infrastructură în materie de calitate și de supraveghere a pieței la cerințele UE, sporirea competitivității sectorului privat al țării prin îmbunătățirea proceselor de producție, calitate și de business ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborat planul de acțiuni privind vizibilitatea și comunicarea specifică multidimensională privind DCFTA, în special în domeniile infrastructurii calității, supravegherii pieței și condițiilor piețelor interne și externe.

La ceremonia de lansare ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a mulțumit partenerilor străini, în special Uniunii Europene, pentru suportul acordat în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

”Acest proiect este foarte eficient pentru consolidarea infrastructurii calității. În cadrul DCFTA, infrastructura calității are un rol foarte important. Aceasta asigură excelența la toate etapele de producere, la comercializarea bunurilor și serviciilor atât pe piața internă, cât și cea externă. Guvernul Republicii Moldova este un partener fiabil în dezvoltarea comercială, atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă”, a afirmat Chiril Gaburici.

La rândul său, ambasadorul Delegației UE a dat asigurări că UE va continua să sprijine implementarea prevederilor din Acordul de Asociere și DCFTA.

”De trei ani, Republica Moldova are acces la cea mai mare piață din lume, peste 500 de milioane de consumatori – cetățeni ai UE, care se bucură de produse de înaltă calitate fabricate în Republica Moldova. Acest proiect va acorda asistență agenților economici la implementarea legislației deja armonizată. O parte importantă este dedicată sectorului privat, în primul rând de a fi informat despre cerințele UE pentru exportul produselor pe piața europeană și, în al doilea rând – de a-l ajuta să încadreze produsele și serviciile în aceste standarde europene. Proiectul va avea un impact pozitiv asupra calității produselor și creșterii încrederii consumatorului autohton, ceea ce va impulsiona creșterea economică”, a subliniat ambasadorul UE.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.