Connect with us

Politică

PUN cere excluderea socialistului Ion Ceban din cursa electorală pentru alegerile din Chișinău

Publicat

pe

Partidul Unității Naționale cere anularea înregistrării candidatului PSRM la funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban, depunând o contestație la Comisia Electorală Centrală în care reclamă mai multe încălcări ale Legislației electorale de către PSRM.

Președintele executiv al PUN, Anatol Șalaru, a menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că PSRM a indicat în raporturile financiare sume mai mici pentru panourile electorale ale candidaților săi de la Chișinău și Bălți.

“Pentru 100 de panouri publicitare ale socialiștilor, conform datelor prezentate de socialiști la CEC, s-au cheltuit 160 473 de lei. Candidatul PUN are 14 sau 16 panouri, iar pentru ele s-au plătit 215 253 de lei”, a menționat Șalaru.

Astfel, potrivit lui, PSRM ar fi utilizat fonduri nedeclarate în această campanie electorală. În acest context, PUN a solicitat CEC să investigheze fondurile socialiștilor și să adopte o hotărâre prin care să fie înaintată o cerere către Judecătoria Chișinău privind anularea înregistrării lui Ion Ceban.

Săptămâna trecută, în urma unei contestații PUN, candidata Partidului Șor la funcția de primar al capitalei, Reghina Apostolova, a fost scoasă din cursa electorală de către instanța de judecată. PUN a învinuit Partidul Șor că a finanțat cu bani proveniți din Federația Rusă campania electorală a Reghinei Apostolova.

Foto: Privesc.eu

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localitățile Chirianca, Codreanca, Gălești, Ghelăuza, Greblești, Micăuți, Negrești, Onelti, Pănășești, Rădeni, Recea, Romănești, Roșcani, Sireți, Tătărești, Țigănești, Voinova, Zubrești, Donici, Peresecina, Sămănanca, Teleșeu.

1. Pavel Filip, candidatul Partidului Democrat

Prim-ministrul R. Moldova s-a născut pe 10 aprilie, 1966 în satul Pănășești, Strășeni. A studiat la Institutul Politehnic din Chișinău, iar apoi la Institutul Internațional de Management. Din 1991 până în 2008, a activat în cadrul companiei SA „Bucuria”, în perioada 2001–2008 fiind director general al acesteia. Între anii 2008–2011 a fost director general al companiei de stat TUTUN-CTC. Pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, păstrându-și funcția în fiecare guvern care a urmat – Leancă, Gaburici şi Streleţ. Acesta a ajuns premier în anul 2016, într-o perioadă agitată din punct de vedere politic. Filip și cabinetul său de miniștri au depus jurământul în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti aproape de miezul nopții, pe fundalul unor proteste desfășurate la Chișinău. Premierul deține și funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Acesta este căsătorit și are doi feciori care sunt stabiliți peste hotare. Filip locuiește într-un imobil de lux din Chișinău și deține mai multe terenuri agricole.

Declarații de avere.

2. Veaceslav Anghel, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consăteanul președintelui Igor Dodon. S-a născut în 1977, și-a făcut studiile la școala medie din satul Sadova, raionul Călărași, după care, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. A făcut cursuri suplimentare de politologie în Rusia. A ocupat funcția de consilier raional, a fost  președintele organizației teritoriale a PSRM din raionul Strășeni, iar în prezent, este jurist în cadrul SRL „Exclusiv Media”. Are o gospodărie ţărănească și administrează mai multe firme.

Declarații de avere.

3. Tabacaru Valeriu, candidatul Partidului Șor

Este economist de profesie și muncește în cadrul unui SRL. Conduce organizația teritorială a partidului Șor din Strășeni. Are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

4. Igor Grosu, candidatul ACUM

Licențiat în istorie, candidatul a fost viceministru al Educației între 2012-2015. A mai ocupat funcția de consilier principal de stat în educație, știință, sănătate și probleme sociale în cabinetul prim-ministrului R. Moldova. A fost implicat în proiecte internaționale, iar din 2016 este Secretar General al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Are 47 de ani, este căsătorit și are trei copii.

5. Elena Harcenco, candidată independentă

Este vicepreședinta raionului Strășeni, responsabilă de domeniul medicină și protecție socială. A studiat Dreptul și este juristă. A fost consultant principal, expert în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în perioada 2007-2013. Are 36 de ani.

6. Nicoleta Malai, candidata Partidului Liberal

În 2015, la 25 de ani, a câștigat alegerile locale din satul său de baștină, Ghelăuza, raionul Strășeni. A fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte persoane, fiind bănuită de corupere pasivă, activă şi escrocherie. Cei reţinuţi au fost suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Reprezentanții Partidului Liberal Democrat au spus atunci că, de fapt, reținerea Nicoletei Malai a fost o răzbunare pentru că aceasta a refuzat să adere la Partidul Democrat, împreună cu întreg consiliul local. A fost eliberată ulterior și a revenit în funcție. Anul trecut, candidata a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

7. Ecaterina Blanovschi, candidata Partidului Național Liberal

Are 49 de ani, este filolog de profesie și a mai fost inclusă în listele PNL pentru alegerile parlamentare din 2010.

Citește mai departe

Alegeri

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și i-a recomandat PDM să se adreseze în instanța judecătorească, scrie radiochisinau.md

CEC a precizat în răspunsul său către PDM că, potrivit Codului Electoral (art. 70 (8)), ”publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată”.

În contestația depusă la 15 ianuarie, PDM a cerut sancționarea blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA, pentru că reprezentanții acestuia ar fi început campania electorală înainte de termenul legal fixat pentru 25 ianuarie.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localități din raioanele Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari: Berezlogi, Biești, Bolohan, Bulăiești, Chiperceni, Crihana, Ivancea, Jora de Mijloc, Mîrzești, Piatra, Podgoreni, Pohorniceni, Pohrebeni, Step-Soci, Susleni, Trebujeni, Vîșcăuți, Zahoreni, Bușăuca, Cuizăuca, Ghiduleni, Lalova, Otac, Pereni, Jevreni, Mașcăuți, Răculești, Cocieri, Corjova, Holercani, Marcăuți, Molovata, Molovata Nouă, Oxentea, Ustia.

1. Tudor Golub, candidatul Partidului Democrat

Are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei și este istoric de profesie. Și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei. În anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci, Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. A preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015. Pe parcursul mandatului său de președinte, ar fi admis repartizarea banilor publici pe criterii politice. Portalul anticorupție.md scrie că Golub a donat zeci de mii de lei în ultimele campanii electorale desfășurate de PD.

Declarații de avere.

2. Mihail Paciu, candidatul Partidului Socialiștilor

Este fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al unei gospodării țărănești. Presa locală a scris că la începutul lunii octombrie 2017, întreprinderea deținută de Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc. Tot în 2017, acesta a fost decorat de președintele Igor Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Declarații de avere.

3. Marina Tauber, candidata Partidului Șor

Marina Tauber are 32 de ani, este primara comunei Jora de Mijloc și vicepreședintă a Partidului „Șor”. A devenit cunoscută după ce a fost numită președintă a Federației de Tenis din Moldova. Numele său figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Potrivit acestuia, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ea a fost acuzată de partidele din opoziție că, în campania sa electorală pentru primăria localității Jora de Mijloc, ar fi cheltuit sute de mii de euro obținuți în urma fraudelor bancare în care a fost implicată. Anul trecut, în cadrul unei acțiuni de protest, Tauber a agresat o echipă de jurnaliști, instigând societatea la violență și răfuială cu presa incomodă.

Declarații de avere.

4. Mariana Cușnir, candidata ACUM

Are 37 de ani și este originară din orașul Orhei. Este licenţiatǎ în Administrare Publică și are un Masterat în Drept privat. De 14 ani muncește în sectorul privat. Este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei din 2013 și agent comercial în cadrul unui SRL.

5. Lucia Viscun, candidata Partidului Comuniștilor

Este juristă. Potrivit datelor sale biografice afișate pe cec.md, în prezent, este contabilă în cadrul unei firme.

Declarații de avere.

6. Roman Boțan, candidatul Partidului Liberal

Are 38 de ani și din 2015 este deputat în Legislativul R. Moldova din partea fracțiunii liberalilor. A ocupat și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitatea Națională și Ordine Publică din care a demisionat în 2018,  în semn de protest față de comportamentul și activitatea fracțiunilor majoritare. Boțan și-a exprimat indignarea și dezacordul față de decizia deputaților de a vota proiectul de lege privind acordarea cetățeniei R. Moldova în baza investițiilor financiare în țară. Liberalul a studiat Dreptul în România și Științe Politice în R. Moldova. A fost consilier orăşenesc în Orhei din partea PPCD în perioada 2003-2007 şi din partea PL în perioada 2011-2013, iar până în iulie 2015 a fost viceprimar al oraşului pentru probleme sociale.

7. Vitalie Marinuță, candidat independent

Vitalie Marinuță, născut în 1970 în satul Holercani, s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării. Are studii militare în R. Moldova și Federația Rusă. Totodată, a absolvit Școala Navală de studii postuniversitate din orașul Monterei, California, SUA. Între anii 2009 și 2014 deține funcția de ministru al Apărării. Și-a anunțat demisia din funcție după ce președintele țării Nicolae Timofti a adus anumite critici la adresa conducerii Armatei Naționale, dar și a ministerului. Marinuță a făcut parte din mai multe partide, printre care PL, PLR și PD.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri5 minute în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri45 de minute în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

SocialO oră în urmă

FOTO \ Un diacon din R. Moldova s-a fotografiat cu o femeie „aflată în gura morții”

Diaconul Ghenadie Valuța a publicat pe Facebook un selfie cu o bătrână „aflată în gura morții”, făcând referire la tinerii...

Cultură3 ore în urmă

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile....

Externe4 ore în urmă

Trump a stabilit locul unde va avea cea de-a doua întâlnire cu Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire cu...

Tehnologie4 ore în urmă

Un telefon legendar va fi relansat sub forma unui smartphone cu preţ de 1.500 de euro

Motorola RAZR a fost cel mai de succes smartphone cu clapetă al tuturor timpurilor, reuşind să se impună pe piaţă...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri20 de ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri23 de ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri24 de ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com