Proteste în întreaga lume împotriva instaurării dictaturii

GENEVA, ELVEŢIA. Câteva zeci de moldoveni au manifestat miercuri şi joi în faţa sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Geneva (Elveţia) în semn de solidaritate cu mişcarea anticomunistă de la Chişinău. Protestul paşnic, autorizat de către autorităţile elveţiene, a avut drept scop de a sensibiliza comunitatea internaţională asupra gravelor derapaje în materie de democraţie şi drepturi ale omului din R. Moldova în anii de guvernare comunistă. Protestatarii au contestat rezultatele alegerilor din 5 aprilie, apreciind că atât ziua scrutinului, cât şi întreaga campanie electorală au fost marcate de multiple abuzuri şi utilizarea masivă a resurselor administrative, fapte care justifică acuzaţiile opoziţiei referitor la fraudarea alegerilor.

BRUXELLES, BELGIA. Comunitatea Basarabenilor din Belgia a organizat pe data de 10 aprilie o manifestaţie de protest spontană, în faţa Bursei de la Bruxelles, pledând contra instalării dictaturii comuniste şi a terorii în R. Moldova. La miting au participat circa 100 de persoane. Acţiunea de protest s-a desfăşurat ca urmare a ştirilor alarmante din Basarabia, unde cetăţeni contestatari, ziarişti independenţi şi diplomaţi străini au fost declaraţi persona non grata. Scopul manifestaţiei a fost de a convinge cetăţenii şi instituţiile europene că, dacă rămân inactivi în faţa injustiţiei şi a provocării, se vor trezi peste noapte cu o nouă dictatură "proeuropeană" în Europa, cea a Comuniştilor din R. Moldova.
Posturile de televiziune de limbă franceză şi limbă olandeză din Belgia au filmat evenimentul. O acţiune de protest s-a desfăşurat şi în faţa sediului Comisiei Europene.

DUBLIN, IRLANDA. Asociaţia Moldovenilor din Irlanda a organizat la Dublin, capitala Irlandei, un miting de protest împotriva instaurării unui regim dictatorial în Republica Moldova. La miting au participat circa 100 de persoane. Manifestanţii au scandat „Jos comuniştii!”, „Refuz, rezist, / Sunt anticomunist!”, „Nici un pas înapoi, Irlanda e cu voi!”, „Olejka şi cu Vova / Au furat Moldova!”. Potrivit lui Mihai Diaconu, care locuieşte în Irlanda, moldovenii şi-au exprimat solidaritatea cu forţele democratice din R. Moldova, care consideră că rezultatele alegerilor au fost fraudate de Partidul Comuniştilor. Manifestanţii au organizat un marş de protest din faţa Parlamentului până la televiziunea publică din Dublin.

QUEBEC, CANADA. Peste 300 de membri ai Comunităţii Moldovenilor din Québec s-au adunat sâmbătă, în parcul de lângă Biserica "Buna vestire" pentru a protesta împotriva falsificării rezultatelor alegerilor parlamentare şi fărădelegilor comise de autorităţile Republicii Moldova în zilele de 5-11 aprilie 2009. Vorbitorii la miting, medici şi artişti, ingineri şi muzicieni, jurnalişti şi jurişti, stabiliţi la Montréal şi Ottawa, au vorbit despre evenimentele din Chişinău, şi-au exprimat susţinerea faţă de tinerii protestatari, au blamat actele de teroare şi intimidare comise de guvernanţi faţă de profesori şi studenţi. Participanţii la miting au condamnat cu vehemenţă fraudele electorale şi acţiunile de teroare îndreptate împotriva presei şi a societăţii civile din Republica Moldova. Pancartele ţinute de protestatari conţineau lozinci în limbile română, franceză şi engleză. De remarcat că printre cei veniţi la acţiunea de protest au fost moldoveni de diferite etnii – români, ucraineni, ruşi, găgăuzi. Participanţii la miting au vorbit despre necesitatea modificării Codului Electoral astfel ca diaspora moldovenească să-şi poate exercita într-o măsură mai largă dreptul la vot. În cadrul protestului a fost adoptată în unanimitate o Declaraţie privind alegerile din Republica Moldova şi evenimentele din 7-11 aprilie 2009.

ROMA, ITALIA. Comunitatea moldovenilor din Italia a început şirul de proteste la 6 aprilie, după ce a aflat rezultatele scrutinului din 5 aprilie. “Protestăm în faţa Ambasadei R. Moldova la Roma faţă de rezultatele alegerilor, dar şi pentru a informa toţi moldovenii din Italia despre evenimentele din ultimele zile de la Chişinău”, a declarat pentru JURNAL reprezentantul moldovenilor la Roma, Vitalie Ciobanu. Zilnic la proteste participă 100 de moldoveni. „Susţinem eforturile opoziţiei şi condamnăm acţiunile guvernării comuniste. Vom semna o declaraţie care va conţine un şir de revendicări către autorităţile de la Chişinău şi o vom prezenta tuturor surselor de informare în masă italiene”, a mai spus Ciobanu. Acţiuni de protest au avut loc la Bologna (foto), Padova şi alte oraşe din Italia.

BOSTON, Massachussetts, SUA, vineri, 10 aprilie 2009, ora 16.00, în apropiere de Universitatea Harvard s-au adunat peste o sută de participanţi, scandând împreună: „Susţinem democraţia în Moldova!”, „Încetaţi abuzurile asupra studenţilor răpiţi!”, “Libertate presei!”, “Libertate de expresie!”. Portalurile media de comunicare socială, „Facebook” şi „Twitter” au acordat suport mediatic la organizarea mitingurilor celor care au dorit să-şi exprime revolta faţă de regimul comunist ce s-a instaurat în R. Moldova. Timp de mai bine de două ore, atmosfera din Harvard Square a fost incendiară. Localnicii nu au rămas indiferenţi, unii alăturându-se grupului de protestatari. E şocant că în secolul XXI încă există cenzură în mass-media, au declarat cei ce s-au alăturat basarabenilor care protestau. Suntem aici pentru că ne pasă de colegii noştri şi de siguranţa familiilor lor în Moldova. Vrem să susţinem democraţia din ţara lor”, mai spuneau ei. Acţiunea a fost mediatiztă pe larg de jurnaliştii de la „Boston Globe”, „New York Times”, precum şi de la alte instituţii media.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.