Protestatarii de la Teleradio Moldova evacuati cu forta

La Chisinau, un numeros efectiv de politie si, potrivit afirmatiilor unor martori, angajati ai securitatii, au aplicat forta pentru a evacua in cursul noptii din sediul Radioului National un grup de jurnalisti protestatari de la Compania Teleradio-Moldova.

in cursul dupa amiezii, in timp ce participantii la actiunile de protest din fata Radioului National din Chisinau incercau sa instaleze un cort pentru jurnalisti, unde acestia ar putea sa ramina peste noapte pentru proteste, mai mult de 70 de politisti au intervenit in multime.

Acestia au impiedicat accesul protestatarilor la cladirea Radioului National. in urma incidentului au fost arestate patru persoane si duse cu forta intr-o directie necunoscuta.

Vice-primarul de Chisinau Gheorghe Susarenco prezent la actiunile de protest a jurnalistilor si ascultatorilor si telespectatorilor Companiei Teleradio Moldova, a declarat ca protestele jurnalistilor au fost autorizate si sunt legale. Vice-primarul si deputatul crestin-democrat, Vlad Cubreacov au purtat negocieri cu reprezentantii Comisariatului de politie pentru eliberarea persoanelor luate cu forta, dar nu se cunoaste deocamdata care-i soarta lor.

Dupa ce multimea a huiduit mai multe minute la rind politistii, acestia s-au retras. Ei au ramas insa in trei cordoane, a cite aproximativ 20 de oameni sa ingradeasca accesul in Casa Radio. intre timp au venit la locul protestelor mai multi politisti, numarul lor estimindu-se la aproximativ 200 de persoane. in urma altercatiilor au fost tiriti pe jos mai multi protestatari.

Pichetarea sediului Radioului National continua, iar jurnalistii sunt decisi sa-si petreaca noaptea sub cerul liber in fata cladirii.

Anterior, fortele de ordine au invocat pretextul ca in cladirea Radioului ar fi fost plasata o bomba si au procedat la evacuarea fortata a jurnalistilor. Politia a ignorat decizia jurnalistilor de ramine in cladire in pofida anuntului privind existenta unei bombe. Ulterior, o ambulanta a transportat citeva jurnaliste la spital. Nimeni insa nu a fost ranit. Jurnalistii evacuati cu forta au fost eliberati si s-au alaturat colegilor care se aflau non-stop, in fata Casei Radio, protestind de mai multe zile.

Cincisprezece jurnalisti protestatari se aflau de citeva zile la etajul cinci al sediului Radioului, intr-o actiune de protest non-stop impotriva modalitatii de re-selectare a cadrelor pentru companie, modalitate pe care au apreciat-o drept ilegala, abuziva si drept „epurare a jurnalistilor neloiali actualei guvernari.”

Actiunea de evacuare in forta a jurnalistilor – in majoritate femei – precum si a doi deputati crestin-democrati sositi la fata locului, a fost transmisa in direct de postul municipal de radio Antena C. Duminica dimineata insa emisia Postului National de Radio a fost sistata. in buletinul de stiri de la ora 12:00 nu a fost difuzata nici o stire despre protestele din fata cladirii Radioului, a anuntat jurnalista Corina Fusu la intilnirea in aer liber cu ascultatorii si telespectatorii Companiei Teleradio-Moldova.

Politia si conducatorii Companiei Teleradio Moldova au refuzat deocamdata sa comenteze situatia sau sa comunice cine este autorul ordinului de evacuare.

Cu citeva ore inainte de expulzarea fortata a protestatarilor, Misiunea OSCE in Republica Moldova isi exprimase, printr-un comunicat, ingrijorarea in legatura cu ultimele evenimente de la Compania "Teleradio-Moldova".

Potrivit comunicatului, "desi misiunea OSCE si Reprezentatul Special al Consiliului Europei la Chisinau, Vladimir Philipov, au recomandat anterior ca procedura de selectare a cadrelor pentru noua institutie sa fie transparenta si nediscriminatorie, iar candidatii care nu vor fi selectati sa beneficieze de dreptul de a cere revizuirea deciziilor de refuz, luate in baza cerintelor pentru postul dat, procedura de selectare nu este transparenta /…/, iar Comisia de concurs nu a fost capabila sa justifice rezultatele si sa explice deciziile luate privind candidatii care nu au fost selectati".

Misiunea OSCE a indemnat "persoanele implicate in acest proces, in special Consiliul de Observatori sa depuna eforturi active pentru gasirea unor solutii reciproc acceptabile pe marginea acestei probleme".

in seara zilei de simbata, Presedintele Vladimir Voronin a apreciat in cadrul unui interviu televizat ca protestele jurnalistilor reflecta ambitiile opozitiei de a controla Compania Teleradio – Moldova, fara a spune insa nimic despre o posibila descindere a fortelor de ordine la Radioul National. /Maia Metaxa/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.