Proiect de lege: Prețul minim pentru un pachet de țigări va crește

Începând cu anul viitor, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete crește. Conform proiectului legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei, transmite IPN.

Comercializarea țigaretelor cu sau fără filtru la prețuri mai mici decât prețurile minime de referință se sancționează cu amendă în mărime de 50% din valoarea țigaretelor respective, pornind de la prețul minim de referință respectiv, dar nu mai puțin de o mie de lei.

Prețul minim, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2018, a fost stabilit în valoare de 21 de lei pentru un pachet de țigarete cu filtru şi 14 lei pentru fără filtru – 14 lei.

Experții de la Banca Mondială menționează că sporirea taxelor pentru produsele din tutun ar duce la creșterea încasărilor la buget. De asemenea, mărirea accizelor a dus la o scădere a consumului de țigări cu 10% sau aproximativ 600 de milioane de țigări. Astfel, numărul de țigări comercializate în anul 2017 a fost de 5,5 miliarde de țigări, pe când în anul 2016 atingea 6,1 miliarde.

Conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, pe parcursul anului 2017, la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie au primit tratament 3491 persoane dependente de tutun, din care 2639 în condiții de ambulatoriu și 72 în condiții de staționar. Au fost acordate servicii de consiliere pentru renunțare la fumat pentru 31716 de persoane în condiții de ambulatoriu. Inclusiv 156 mii de persoane au primit sfatul minim de renunțare la fumat, acordat de către medicii de familie.

Potrivit specialiștilor, din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun, în Republica Moldova crește incidența bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebro-vasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.