Connect with us
"
"

Politică

Proiect: Alegerile locale vor fi desfășurate o dată la patru ani, într-o singură zi, a treia duminică din luna octombrie

Publicat

pe

PE SCURT

Guvernul condus de Maia Sandu propune ca alegerile locale generale să fie desfășurate într-o singură zi, a treia duminică din luna octombrie, pe întreg teritoriul țării, o dată la 4 ani.

În nota informativă a proiectului de lege propus spre consultare se menționează că această modificare va conduce la asigurarea bunei funcționări a activității autorităților administrației publice locale și la deblocarea situațiilor de criză generate de funcționalitatea Parlamentului, care este abilitat să stabilească data alegerilor locale generale.

PE LUNG

Inițiativa legislativă survine după ce alegerile locale din acest an au fost amânate din cauza blocării activității Parlamentului. Mandatele actualelor primari au expirat la 14 iunie, iar alegerile locale vor avea loc la 20 octombrie.

Ieri, prim-ministra Maia Sandu a anunțat la ședința Guvernului că proiectul de lege are ca scop excluderea, pe viitor, a amânării desfășurării alegerilor locale. „Data alegerilor locale să fie dată stabilită prin lege și să se desfășoare indiferent de mofturile unor politicieni”, a declarat Maia Sandu.

Astăzi, deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco a declarat la o reuniune cu primarii din țară că pentru prima dată în istoria R.Moldova data alegerilor locale a fost stabilită post-factum, adică după ce mandatele actualelor primari au expirat. „Este o situație ieșită din comun din cauza nefuncționalității Parlamentului”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Precizăm că, în iunie 2015, în Republica Moldova s-au desfăşurat alegeri generale locale, în urma cărora au fost aleşi 898 primari, 1,116 consilieri raionali şi 10,564 consilieri săteşti/comunali/orăşeneşti.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului Filip, prin care s-au alocat peste 2,7 miliarde de lei pentru „Drumuri bune 2”. Astăzi, 25 noiembrie, Chicu anunță că în următorul an, vor transforma „țara într-un șantier imens”, construind 1400 de km cu 1,4 miliarde de euro.

Decizia a fost luată după… întâlnirea în format trilateral, între președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru. Chicu nu a specificat de unde vor fi luați acești bani. Mai ales dacă e să luăm în calcul că, recent, el a revenit de la întâlnirea cu directorul BERD pentru un nou acord de finanțare (pentru drumuri) cu… promisiuni.

PE LUNG

Guvernul Filip

Pe 3 aprilie 2019, Guvernul Filip a decis alocarea a peste 1 miliard 24 milioane de lei din Fondul Rutier pentru repararea drumurilor publice naționale pentru „Drumuri bune 2”.

Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent au fost planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale. Guvernul Filip promitea să repare 2600 de km. În total, pentru „Drumuri bune 2” au fost alocați peste 2,7 miliarde de lei.

Decizia a fost semnată de către prim-ministrul Pavel Filip și contrasemnată de ministrul economiei și infrastructurii Chiril Gaburici și ministrul finanțelor de atunci, actualul prim-ministru Ion Chicu.

Guvernul Sandu

După instalarea noului Parlament și Guvern, pe 17 iunie 2019, deputatul ACUM Petru Frunze a sesizat Guvernul Sandu despre programul „Drumuri bune 2” că ar avantaja primarii din PDM. „Au repartizat banii din Fondul Rutier mai mult în localitățile unde au obținut scoruri bune la alegeri. De exemplu, în raionul Nisporeni, care are peste 53 de mii de locuitori, au fost distribuite peste 70 de milioane de lei. Cel mai afectat raion este Ialoveni, deoarece aici Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun. Ialoveni are peste 103 mii de locuitori și au fost distribuite doar 37 de milioane de lei, adică în jumătate”, a declarat deputatul.

Cu toate acestea, guvernul nu a anulat licitațiile pentru reparația drumurilor. Asta pentru că deja au fost semnate contractele pentru reparație. „Ce putem face noi este să redistribuim banii în interiorul contractelor”, a menționat Maia Sandu.

„Pentru unele porțiuni de drum noi deja avem finanțare stabilită de la BERD și BEI. Pentru altele vom obține finanțare în timpul cel mai apropiat”, a mai spus ministrul economiei și infrastructurii de atunci, Vadim Brînzan.

Ulterior, Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor a declarat că valoarea programului aprobat a fost de 1 miliard 750 lei (în cadrul proiectului „Drumuri bune 2”). Dar, în legea bugetului sunt prevăzute 950 milioane. Din cadrul sumei de 950 de milioane, 280 milioane sunt datorii din lucrările executate în 2018. Acum, suma de 650 de milioane de lei a fost redistribuită și recalculată, în funcție de numărul pe cap de locuitor.

Cum Chicu a fost la BERD să ceară bani pentru drumuri, dar a obținut… promisiuni

Premierul Ion Chicu a fost la Londra unde a „încercat să obțină bani pentru proiecte de infrastructură”. Premierul s-a întâlnit cu președintele BERD Suma Chakrabarti, unde a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Potrivit unui comunicat, BERD a promis că va continua „să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”.

Citește și: Londra / Chicu a vrut bani, a primit promisiuni. Câți bani a obținut, în schimb, Ucraina de la BERD

După ce a revenit de la Londra, Chicu a anunțat în conferința de presă de astăzi că Guvernul Chicu, în perioada următoare, se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. „Lungimea cumulativă a acestora este de 426 km. Costul total al acestor proiecte care se derulează de câțiva ani (de ex. drumul Chișinău-Ungheni a început în 2012) este de 319 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul. 

  • Moldova.org a inspectat, împreună cu câțiva activiști civici, pe bicicletă traseul Chișinău-Ungheni. În ce stare și cum se repară acesta, vedeți în reportaj: Cu bicicleta, pe tronsonul amânărilor

Mai mult, premierul a declarat că în anul 2020 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri pe cele mai importante tronsoane din țară. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Anul viitor vom transforma țara într-un șantier imens. Suntem un Guvern care construiește, iar scopul nostru este să făurim, nu să distrugem și să scindăm”, a declarat Ion Chicu.

Citește mai departe

Alegeri

Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări.

Potrivit lor, evident, cel mai supărat este Andrei Năstase, însă aceste frustrări nu ar trebui să schimbe lucrurile din interiorul Blocului ACUM.

PE LUNG 

Ieri, 3 noiembrie, Andrei Năstase a fost înfrânt de socialistul Ion Ceban. Acest lucru l-a adus la tăcere. Deși după o oră de la închiderea secțiilor de votare, Năstase declara pentru un post TV că este convins că va obține victoria, el nu a mai apărut în spațiul public după anunțarea rezultatelor preliminare.

Politologul Dionis Cenușă este de părere că Andrei Năstase va reveni la Ministerul Afacerilor Interne și va începe o competiției acerbă cu Maia Sandu pentru atenție și popularitate. „Vor urma dureri de cap pentru premier și guvern, care vor trebui să facă concesii în fața lui Năstase pentru a domoli spiritul competiției din interiorul ACUM”, opinează expertul.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor celui de al doilea tur al alegerilor locale, prim-ministra Maia Sandu l-a chemat pe Năstase să revină la MAI. „Domnule Năstase, avem nevoie ca Dvs. să reveniți la Guvern cât mai curând”, este mesajul transmis de aceasta pentru colegul ei din Blocul ACUM. „Cred că oamenii au pierdut un potențial primar bun, dar democrația este un exercițiu permanent”, a punctat prim-ministra.

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că după această înfrângere, Năstase va primi mai multe reacții negative, însă, toate acestea nu vor duce la destrămarea Blocului ACUM. „Orice pierdere doare. Și orice pierdere provoacă supărări și frustrări, dar asta nu va destrăma Blocul”, opinează analistul politic.

„Andrei Năstase este un politician imprevizibil și nu este ușor să înțelegem ce va face. În acțiunile politice ale lui Năstase adesea domină emoțiile, frustrările și mai puțin raționamentul. Din acest punct de vedere este foarte greu să înțelegem cum va proceda Năstase, dar este evident că el se află într-o situație destul de complicată. Competiția dintre el și Maia Sandu în interiorul Blocului ACUM se va înăspri, anume din cauza că Năstase nu a reușit și Sandu este câștigătoare în această competiție. Nu știu dacă Năstase se va conforma cu poziția nr. 2 în Blocul ACUM. El va fi nevoit să facă un pas înapoi și e greu să spunem cum va face acest pas și care vor fi consecințele”, este de părere analistul politic Anatol Țăranu.  

După câteva ore de la anunțarea rezultatelor finale, Platforma DA a anunțat că mâine, 5 noiembrie, va avea loc o conferință de presă. 

În municipiul Chișinău, la alegerile pentru funcția de primar general au participat peste 240 de mii de alegători sau 38% din cei înscriși în listele electorale. „Faptul că atât de puțini chișinăuieni și-au exercitat dreptul la vot trebuie să le fie ca o lecție și să-i facă să încerce să înțeleagă unde au greșit”, spune analistul Berbeca. 

Citește mai departe

Alegeri

LIVE TEXT // Cum se desfășoară turul II al Alegerilor Locale Generale

Publicat

pe

De către

Astăzi în Republica Moldova are loc al doilea tur al alegerilor locale generale, în cadrul căruia urmează a fi aleși 384 de primari.

În buletinele de vot au fost înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019, însă nu au reușit să acumuleze 50 la sută din sufragii. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 (11,07%) sunt independenți, iar 683 (88,93%) reprezintă o formațiune politică.

Au fost tipărite 1 060 723 buletine de vot (877 097 în limba română și 183 626 în limba rusă).

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle15 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate17 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle20 de ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031