Produsele inspectate si certificate vor primi marca nationala a productiei agroalimentare ecologice

Parlamentul a adoptat, joi, Legea cu privire la agricultura ecologica, care reglementeaza raporturile sociale ce tin de obtinerea productiei agroalimentare ecologice, fara utilizarea substantelor chimice de sinteza poluante, precum si comercializarea produselor de origine vegetala si animala.

Presedintele Comisiei pentru agricultura si industrie alimentara, Valeriu Cosarciuc, a relatat in plenul Parlamentului ca orice agent economic, care pretinde a fi recunoscut ca activeaza in domeniul productiei agroalimentare ecologice, indiferent de tipul de proprietate, este obligat sa inregistreze aceasta activitate la autoritatea competenta in domeniul productiei agroalimentare ecologice si sa accepte procedura de certificare si inspectie efectuata de catre organismul de certificare si inspectie autorizat.

Potrivit lui Cosarciuc, produselor agroalimentare, supuse procedurii de certificare si inspectie pe tot parcursul ciclului de productie, prelucrare si comercializare, li se va aplica marca nationala a productiei agroalimentare ecologice. Pentru produsele animaliere procedura de certificare si inspectie se va efectua la toate etapele de productie, sacrificare, prelucrare si comercializare.

La codurile produselor agroalimentare si a materialului de insamantare si saditor ecologic se va atribui un semn/cifra, care va defini statutul lor de produs ecologic.

Totodata, in scopul promovarii acestui tip de productie se infiinteaza Fondul pentru stimularea productiei agroalimentare ecologice, care se va aproba anual in cadrul bugetului de stat. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.