Producatorii de zahar anunta facilitati pentru furnizorii de materie prima, in conditiile unei situatii dificile din sector

Producatorii de zahar din R.Moldova au anuntat o serie de facilitati pentru furnizorii de materie prima, in conditiile unor majorari de pret ale resurselor si materialelor necesare pentru cresterea sfeclei de zahar, se arata intr-o declaratie de presa difuzata luni, 28 martie, de Uniunea Producatorilor de Zahar.

Astfel, intreprinderea moldo-germana Sudzucker-Moldova va oferi gospodariilor agricole, ce au incheiat contracte de livrare a sfeclei de zahar, motorina (la un pret de 6,6 lei/litru, cu 8-10% mai ieftin decit preturile angro de piata) si ingrasaminte in forma de credite tehnice. De asemenea, statiunile tehnologice de pe linga Sudzucker presteaza servicii la tarifele anului trecut, in pofida cresterii sinecostului lucrarilor.

La rindul sau, intreprinderea moldo-rusa Marr Sugar Moldova a deschis, in colaborare cu Moldindconbank, o linie de creditare facilitara a producatorilor de sfecla. De asemenea, compania a asigurat gospodariile agricole din timp cu ingrasaminte.

Producatorii de zahar noteaza ca s-a creat o situatie dificila privind asigurarea cu material semincer calitativ, din cauza ca unul din principalii furnizori de seminte – firma germana KVS si-a stopat activitatea sa pe piata moldoveneasca pe motiva ca compania fiica Semjer din Moldova si-a inrautatit situatia financiara. in acest context, ambii producatori de zahar au obtinut operativ la inceputul anului curent licenta pentru furnizarea semintelor si au gasit resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor neprevazute. in prezent, se finalizeaza distribuirea semintelor vindute in contul livrarilor ulterioare de sfecla de zahar.

in afara de aceasta, un alt furnizor important de seminte, Mavisem, a reactionat rapid la cresterea cererii pentru seminte de sfecla de zahar si a reusit sa livreze sorturi noi de seminte.

Cei doi producatori de zahar afirma ca facilitatile sunt acordate in conditiile unei inrautatiri a starii economico-financiare a intreprinderilor. "De exemplu, pierderile a doua uzine ce utilizeaza pacura in procesul tehnologic constituie circa 10 mln lei, din cauza scumpirii resurselor energetice", spun operatorii din sector. Totodata, producatorii de zahar declara ca "sunt gata sa jertfeasca o cota importanta de rentabilitate pentru a sustine tendintele pozitive in ramura".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.