Connect with us
"
"

Politică

Procurorii inestighează plecarea lui Ilan Șor: Avem bănuiala rezonabilă că a părăsit țara ilegal. A fost inițiat proces penal

Publicat

pe

PE SCURT

Procuratura a inițiat un proces penal pe faptul că Ilan Șor ar fi părăsit ilegal Republica Moldova, în timp ce se afla sub control judiciar. Anunțul a fost făcut de procurorul general Eduard Harunjen la o conferință de presă.

„Noi avem bănuiala rezonabilă că Ilan Șor a părăsit teritoriul R.Moldova într-o manieră ilegală. De aceea, pe acest fapt procurorii împreună cu ofițerii de poliție am inițiat un proces penal”, a declarat Harunjen.

PE LUNG

Procurorul general a precizat că plecarea lui Ilan Șor nu a fost fixată în baza de date a Aeroportului Chișinău și nici la punctele de frontieră terestră.

În același timp, procurora Adriana Bețișor a precizat că Procuratura Anticorupție nu este de vină în această situație, deoarece de fiecare dată când părăsea teritoriul Republicii Moldova Ilan Șor notifica procurorii.

„ Noi am mers de două ori în fața instanței ca el să fie arestat și nu poate fi invocat faptul că Procuratura Anticorupție a permis ca Ilan Șor să plece din țară”, a spus ea.

Adriana Bețișor a spus că că de fiecare dată când Ilan Șor era citat fie de Procuratură, fie de instanță, el se prezenta. „Adică acest control judiciar nu a fost încălcat. Aceasta până la ultima ședință care a avut loc la Curtea de Apel Cahul, când s-a constatat lipsa acestuia. Mai mult decât atât, având informații operative că el ar fi părăsit teritoiul R.Moldova”, a spus Bețișor.

De notat că ultima apariție publică a lui Ilan Șor a fost la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor, au părăsit Republica Moldova prin regiunea transnistreană.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

„Sunt sigur că au multe de povestit”. Dumitru Alaiba propune audierea prin Skype a lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care este și membru al Comisiei pentru investigarea furtului miliardului, a propus ca fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Partidului ȘOR, Ilna Șor, să fie auduați prin Skype.

Potrivit deputatului, dacă cei doi se consideră nevinovați, asta ar fi o ocazie să ofere o explicație care va figura, într-un fel sau altul, în raport oficial.

PE LUNG

Dumitru Alaiba a menționat că în cadrul Comisiei pentru investigarea furtului miliardului, condusă de Alexandru Slusari, au fost audiați mai mulți demnitari – foști și actuali, cum ar fi, Platon, Filat, Drăguțanu, Leancă, Candu, Chetraru, Gurin și alții.

„Totuși, sunt doi cetățeni care nu au fost audiați și care trebuiesc obligatoriu audiați. Vorbesc de Plahotniuc și Șor. Știu că sunt fugiți din țară și nu sper să revină de dragul audierilor. Dar noroc de tehnologiile secolului 21. Putem și prin skype, la urmea urmei. Este important să îi audiem și pe ei”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui, declarațiile celor doi trebuie să figureze în raport.

Este important să îi audiem și pe ei. Sunt sigur că au multe de povestit, iar noi avem foarte multe întrebări anume la ei. Declarațiile lor trebuie să figureze în raport. Dacă, se cred cumva nevinovați, asta este o ocazie să ofere o explicație care va figura, într-un fel sau altul, într-un raport oficial”, a adăugat el.

În final Dumitru Alaiba i-a îndemnat pe cei doi să se autosesizeze și să ia legătură cu președintele comisiei pentru a stabili o zi și o oră.

De notat că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării celor doi politicieni. Vlad Plahotniuc a anunțat imediat după retragerea PDM de la putere că se află peste hotare alături de familia sa, fără a preciza țara.

Ilan Șor a părăsit țara, imediat după anunțul PDM de a se retrage de la guvernare. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta.

Citește mai departe

Politică

Unde se află Ilan Șor. Ultimele informații despre locul aflării deputatului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputatul Ilan Șor se află în Israel. Autoritățile R. Moldova au trimis o solicitare separată în Israel pentru a verifica dacă Ilan Șor se află acolo și au primit deja un răspuns.

„S-a confirmat faptul că el este în Israel. Colegii de acolo ne-au comunicat că la o dată anumită, nu-mi aduc aminte acum exact ziua, el are intrare la frontieră în Israel”, a precizat pentru TV8 șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu.

PE LUNG

Viorel Țentiu a menționat pentru sursa citată că deputatul Ilan Șor a fost anunțat în căutare în toate țările, pentru arest și extrădare. Dosarul său este vizibil în sistem în toate cele 194 de state, fiind acceptat de birourile Interpol. La orice traversare de frontieră va fi reținut.

Precizăm că acum o săptămână deputații au votat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Ilan Șor a părăsit țara, imediat după anunțul PDM de a se retrage de la guvernare. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta. Potrivit materialelor, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon după ridicarea imunității lui Ilan Șor: Este mic pas simbolic. Sunt mai mulți deputați care riscă să fie lipsiți de imunitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat că ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor trebuia să aibă loc încă la începutul lunii iunie, însă atunci nu era voință din partea Procuraturii. Potrivit lui, acesta este un prim mic pas simbolic care arată că a demarat procesul de elucidare a furtului miliardului și altor scheme din vremea fostei guvernări.

Totodată, Dodon a spus că este foarte probabil să fie ridicată imunitatea și altor deputați, atunci când Parlamentul va începe sesiunea de toamnă. Declarațiile au fost făcute la postul public de televiziune.

PE LUNG

„Eu cred că această acțiune trebuia să aibă loc demult. Imediat după schimbare guvernării. Chiar la începutul lunii iunie. Dar nu a fost voință din partea Procuraturii. Eu înțeleg din rapoartele care vin la Consiliul Suprem de Securitate că sunt mai mulți deputați și nu doar de la Partidul ȘOR, care riscă să fie lipsiți de imunitate”, a declarat șeful statului.

El a menționat că procesele se activizează atât pe ceea ce ține de elucidarea furtului miliardului, cât și pe ceea ce ține de schemele de corupție. CNA și SIS are mai multe grupe comune pe elucidarea acestor scheme.

Igor Dodon a calificat decizia procurorului general interimar de a veni în Parlament și a cere ridicarea imunității lui Ilan Șor drept un mic pas simbolic.

„Eu cred că ceea ce a fost în plenul Parlamentului, este un prim mic pas. Mic dar important. Important că s-a făcut, simbolic că s-a început procesul. Eu cred că în primele ședințe ale Parlamentului din luna septembrie, procesul va avansa”, a adăugat Igor Dodon.

Reamintim că deputații au votat ieri ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Pentru decizie au votat toți deputații, cu excepția celor din fracțiunea ȘOR, care au calificat-o drept „o răzbunare”.

Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie16 ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment18 ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social18 ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

Cultură21 de ore în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

Sănătate22 de ore în urmă

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că...

Social24 de ore în urmă

Acasă, în Germania/ Cum este viața a trei tineri plecați din Moldova

Pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Pleacă în căutarea oportunităților de dezvoltare. Pleacă pentru că nu...

Cultură2 zile în urmă

10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică4 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031