Procurorii au pus sechestru pe casa de la Colonița a lui Dorin Chirtoacă. „Încă un cadou de la Plahotniuc”

Fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă a anunțat astăzi că  procurorii au pus sechestru pe casa părintească de la Colonița. Potrivit fostului edil, sechestru a fost pus în cadrul celui  de-al doilea dosar în care este vizat – tranzacțiile de împăcare.

Anunțul a fost făcut pe Facebook. „Încă un cadou de la Plahotniuc”, a comentat Dorin Chirtoacă.

„Casa părintească de la Colonița a fost construită de bunici în 1936, pe vremea României Mari, iar astăzi este catalogată drept …bun infracțional. Conform logicii voastre infecte, această casă și celelalte bunuri urmează a fi confiscate pentru că la rândul meu am soluționat problema spațiului locativ pentru procurori, judecători și polițiști, problema nu de mine – ci de stat, de Parlament, Guvern?! Bravo! Și pe ce cale infracțională am dobândit casa, dacă ea este din 1936 și a fost moștenită?”, a relatat fostul edil.

Cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în capitală, Dorin Chirtoacă este investigat în cel de-al doilea dosar. Fostul edilul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obligau Consiliul municipal Chişinău (CMC) să asigure mai multe persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment. „Astfel, în perioada 2012 – ianuarie 2017, Primăria municipiului Chişinău, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe”, a relatat în 2017 printr-un comunicat CNA.

CNA a precizat că, potrivit Legii privind administraţia publică locală, primarul asigură executarea deciziilor consiliului local şi repartizarea fondului locativ, dar „în niciun caz nu aprobă bugetul local şi modul de utilizare al acestuia”, care este în competenţa de bază a Consiliului Municipal Chişinău.

„Astfel, primarul general al municipiului Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66.730.577,80 lei, a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari”, a declarat atunci CNA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.