Connect with us
"
"

Politică

Procuratura Anticorupție va efectua urmărirea penală pe cazul interceptărilor ilegale

Publicat

pe

PE SCURT

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus și transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, admise în dosarele penale instrumentate în perioada anilor 2017-2019 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Interceptările au vizat mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice.

PE LUNG

„Dispunerea efectuării urmăririi penale către Procuratura Anticorupție are la bază caracterul complex al subiectelor și specificul drepturilor și garanțiilor constituționale ale cetățenilor, încălcate prin ascultarea ilegală a convorbirilor și culegerea de informații”, se arată în comunicatul Procuraturii.

La începutul lunii august 2019, urmare a autosesizării din presă, Procuratura Generală a inițiat verificarea legalității dispunerii, autorizării şi efectuării interceptărilor în trei cauze penale instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Pe parcursul anilor 2017-2019, au fost supuși măsurilor speciale de investigații mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, alte persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

De menționat că procurorii au constatat mai multe omisiuni în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în viaţa personală şi de familie. Acestea au avut loc prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, cu folosirea situației de serviciu.

Reamintim că RISE Moldova a publicat o investigație în care se arăta că în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă.

Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video, se arăta în investigația RISE Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Mașini scumpe declarate la prețuri mici. Doi deputați ACUM au solicitat investigarea a 20 de procurori

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Doi deputați din Blocul ACUM Radu Marian şi Dan Perciun au solicitat Serviciului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor să investigheze 20 de procurori. Aceasta după ce, potrivit lor, o analiză a declarațiilor de avere a arătat că mașinile acestora nu au fost evaluate corect.

Astfel, cei doi deputați au prezentat o listă în care este arătat cum automobilele de lux au fost declarate la un preț mult mai mic decât cel de pe piaţă. În unele cazuri, mașinile au fost declarate la un preț de 10 mii de lei, aceasta în condițiile în care costul real al acestora este de de 8 mii de euro sau 10 mii de euro.

PE LUNG

Mariţ Carolina de la Procuratura municipiului Chişinău a declarat un Porsche Cayenne fabricat în 2013 şi cumpărat în 2015 cu 0 lei. Preţul real începe de la 20 000 euro.

Constantin Popa de la Procuratura Anticorupție a declarat un Mercedes fabricat în 2010 și aflat în proprietate în 2018 cu 90 mii lei. Prețul de vânzare pentru MERCEDE S ML350 CDI e de la 10 000 de euro în sus.

Andrei Pascari de la Procuratura Generală a declarat un autoturism de model Toyota Avalon (an. fab. 2014) în valoare de 5 500 euro, în proprietate din anul 2019. Prețul de vânzare pentru Toyota Avalon an. fab 2014 e de la 15 000 de dolari în sus.

Corneliu Bratunov de la Procuratura Chișinău a arătat un autoturism de model Hyundai (an. fab. 2011) în valoare de 10 000 Lei, în proprietate din anul 2018. Prețul mediu pentru autoturism Hyundai fab. în 2011 e în jur de 10 000 de euro.

Lista procurorilor vizaţi şi a bunurilor preluate din declaraţiile pe venit pentru anul 2018 o puteţi găsi Aici.

Citește mai departe

Politică

„E clar că avem nevoie de procurori și judecători noi”. Maia Sandu cere demisia conducerii Institutului Național al Justiției

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a cerut astăzi demisia conducerii Institutului Național al Justiției, pe motiv că de-a lungul timpului, instituția a angajat persoane cu probleme de integritate. „Există informații privind practicile de mituire atât la admitere, cât și la absolvire. Cum putem avea justiție integră când chiar institutul îi învață cu normalitatea fenomenului de corupție?, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

În acest context, ea a solicitat Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor să identifice soluții legale pentru a crește de două sau de trei ori numărul de persoane care urmează a fi instruite pentru profesia de judecător și procuror chiar din anul acesta.

PE LUNG

Prim-ministra a menționat că, în perioada de când a fost formată noua guvernare, procurorii puteau să investigheze zeci de scheme de corupție prin care se fură banul public și care pun în pericol interesul național.

Mai mult, potrivit Maiei Sandu, această perioadă a fost suficientă pentru a înțelege că procurorii existenți nu au de gând să-și facă datoria. În aceste condiții țara are nevoie de procurori și judecători noi.

„E clar că nici în Procuratură, nici în sistemul judecătoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curețe sistemul. E clar că avem nevoie de procurori și judecători noi. Cât mai mulți. Suficienți de mulți ca să reformeze sistemul, să-l schimbe din temelie”, a menționat prim-ministra.

Ea a mai spus că în sistem trebuie să vină tineri școliți, integri, care să-i înlocuiască pe majoritatea procurorilor și judecătorilor. pe toți cei corupți și lași.

„Noi avem nevoie de sute de procurori și judecători noi. Este insuficient ca un sistem să vină doar 20 de procurori și 20 de jucecători noi”, a mai spus Maia Sandu.

Citește mai departe

Politică

GRECO cere Republicii Moldova măsuri de prevenire a corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Grupul de State Contra Corupţiei (GRECO) – Comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi combaterea corupţiei a cerut astăzi autorităţilor Republicii Moldova să-şi intensifice eforturile pentru a pune în aplicare măsurile care vizează prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

Într-un raport de conformitate, GRECO concluzionează că Republica Moldova trebuie să facă progrese semnificative pentru a atinge un nivel acceptabil de conformitate. Până în prezent, țara noastră a îndeplinit patru din cele 18 recomandări, a asigurat implementarea parţială a nouă recomandări, cinci rămânând a fi neimplementate.

PE LUNG

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ. Acesta solicită autorităţilor să asigure, în mod sistematic, publicarea în timp util a proiectelor de legi şi a informaţiilor aferente, permiţând o dezbatere publică şi parlamentară semnificativă cu privire la proiectele de iniţiative legislative.

De asemenea, GRECO critică faptul că nu a fost adoptat un cod de conduită pentru deputaţi şi că nu au fost luate încă măsuri de prevenire a diferitelor forme de conflicte de interese.

În ceea ce priveşte procurorii, componenţa Consiliului Superior al Procurorilor rămâne o preocupare. Deşi CSP a primit o bază constituţională, GRECO regretă în special faptul că ministrul justiţiei şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie din oficiu membri ai acestui organ.

De asemenea, aceasta subliniază faptul că încă nu au fost introduse proceduri formale clare privind instrucţiunile ierarhice adresate procurorilor. Pe de altă parte, GRECO salută reforma constituţională care prevede numirea procurorului general pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit şi publicarea Codului de etică al procurorilor.

În ceea ce priveşte judecătorii, GRECO regretă cu tărie faptul că ministrul Justiţiei şi procurorul general sunt încă din oficiu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, GRECO salută publicarea şi distribuirea Codului de conduită profesională şi etică a judecătorilor şi adoptarea comentariilor la Cod. Mai mult, raportul recunoaşte progresul în abordarea problemei întârzierilor nejustificate în judecarea cauzelor şi în creşterea transparenţei hotărârilor şi deciziilor judecătoreşti.

GRECO solicită autorităţilor moldoveneşti să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în aşteptare până la 30 iunie 2020.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie16 ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment18 ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social18 ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

Cultură21 de ore în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

Sănătate22 de ore în urmă

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că...

Social24 de ore în urmă

Acasă, în Germania/ Cum este viața a trei tineri plecați din Moldova

Pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Pleacă în căutarea oportunităților de dezvoltare. Pleacă pentru că nu...

Cultură2 zile în urmă

10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică4 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031