Problema accesului produselor moldovenesti pe piata UE nu tine de taxele vamale

In prezent, Republica Moldova in relatia cu UE beneficiaza de sistemul generalizat de preferinte (GSP), care presupune o preferinta comerciala acordata in mod unilateral de catre tarile dezvoltate tarilor cu economie in tranzitie.

Potrivit sefului directiei principale a regimului comercial si Organizatia Mondiala a Comertului, Octavian Calmac, in prezent, media taxelor vamale in UE este de circa 6%, deci “problema accesului produselor moldovenesti pe aceasta piata nu consta in taxele vamale”. Potrivit lui Calmac, impedimentele la exportul produselor moldovenesti pe piata europeana sunt de alta natura. Acestea tin de aplicarea unor masuri sanitare, fitosanitare, sau bariere tehnice, care sunt aplicate de catre aceste tari.

Daca in spatiul CSI, circa 70% din exporturile moldovenesti il detin bauturile alcoolice, fructele, legumele si produsele din acestea, atunci in tarile UE Moldova exporta, in principal trei categorii de marfuri: produse textile, seminte de floarea soarelui si miezul de nuca. Produsele alcoolice nu au acces pe piata europeana, deoarece acestea nu sunt concurente la capitolul standardizare, calitate etc.

In aceeasi ordine de idei, Calmac a mentionat ca, in ultimii patru ani, s-a micsorat cu 25% nomenclatura produselor exportate. Astfel, daca in 2001 Moldova exporta produse din circa 700 de grupe de marfuri, in prezent in strainatate sunt comercializate produse din 600 de grupe de marfuri.

In primul trimestru al anului curent, in tarile UE au fost exportate produse si marfuri moldovenesti in valoare de 74 mln de dolari si a descrescut cu 2,5% fata de perioada similara din anul trecut. Totodata, in tarile CSI au fost exportate produse in valoare de 121 mln de dolari, sau cu 3,1% mai mult decat in primele trei luni ale anului trecut. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.