Connect with us

Politică

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

Publicat

pe

PE SCURT

Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai puțin de o oră.

În acest timp, președintele Igor Dodon a ținut un discurs în fața deputaților, iar trei partide – PSRM, PDM și Partidul ȘOR au anunțat despre constituirea fracțiunilor parlamentare.

Blocul electoral ACUM a declarat că va anunța mai târziu despre formula și forma de activitate în Parlament.

De notat că chiar de la prima ședință deputații nou-aleși nu au ratat ocazia să facă schimb de replici ironice, iar vicepreședinta Partidului ȘOR Marina Tauber chiar s-a prezentat cu un parasolar auto.

În condițiile în care nu a fost formată o majoritate parlamentară, decanul de vârstă al Legislativului Eduard Smirnov a anunțat întreruperea ședinței. Data continuării ședinței va fi comunicată ulterior.

PE LUNG

Parlamentul de legislatura a X-a s-a convocat astăzi în ședința de constituire. La ședință au fost prezenți 97 din cei 101 deputați aleși, iar printre legiuitorii absenți s-a numărat și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles.

Şedinţa a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat – decanul de vârstă, socialistul Eduard Smirnov.

Astfel, după prezentarea de către președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților, în fața deputaților a ținut un discurs președintele Igor Dodon.

Șeful statului a declarat că astăzi, în Moldova s-a creat o situație care nu a existat în ultimul timp: țara are un președinte legitim și un Parlament legitim, care au mandatul de încredere al poporului moldovenesc. Prin urmare, acum, sarcina principală este de a forma un guvern legitim care să funcționeze în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, președintele Dodon a punctat prioritățile activităților comune ale Președinției și noului Legislativ:

1. Restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
2. Realizarea unui salt economic calitativ, printr-o nouă politică economică, bazată atât pe crearea condițiilor stimulatorii pentru cei care investesc și creează locuri de muncă în Republica Moldova.
3.Echitatea socială trebuie să fie obiectivul de baza al guvernării.
4.Consolidarea statalității si reintegrarea teritorială a Republicii Moldova.

Șeful statului a ținut să precizeze că, în calitate de președinte, va accepta orice majoritate, orice guvern pe creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor.

Nu voi aproba numai o majoritate și un guvern alcătuit artificial și nelegitim, din transfugi. Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate”, a ținut să precizeze șeful statului.

Ulterior, a demarat procedura de constituire a fracțiunilor parlamentare. Astfel, grupul parlamentar al socialiștilor va fi constituit din 35 de deputați și va fi condus de președinta partidului, Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea Partidului Democrat, formată din 30 de deputați, va fi condusă de prim-vicepreședintele formațiunii, premierul Pavel Filip.

Fracțiunea Partidului ȘOR, formată din șapte deputați, va fi condusă de liderul partidului, Ilan Șor.

De notat că inițial nu era clar în ceea ce privește constituirea acestei fracțiuni. Aceasta pentru că vicepreședinta partidului Marina Tauber a început un discurs în afara temei. Mai mult, ea a venit cu un parasolar la ședința Legislativului, pe care l-a îndreptat spre blocul ACUM.

Potrivit ei, parasolarul o va ajuta să se protejeze de către cei din Blocul ACUM, mai exact de Andrei Năstase și Maia Sandu care au declarat anterior că au fost otrăviți cu mercur. Discursul acesteia nu a durat prea mult, întrucât președintele ședinței Eduard Smirnov a întrebat-o „Doamnă, aveți fracțiune?”.

Respectiv, Tauber a revenit la subiect și a anunțat despre crearea fracțiunii Partidului ȘOR.

După anunțarea despre constituirea fracțiunilor parlamentare, președintele ședinței Eduard Smirnov a anunțat o pauză a ședinței.

Foto: Privesc.eu

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Ambasadoarea R. Moldova în SUA și-a dat demisia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, a anunțat că își dă demisia din funcție.

Anunțul a fost făcut pe contul său de Facebook, după ce la finele săptămânii trecute ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că va propune rechemarea ambasadoarei.

PE LUNG

„Guvernul condus de Partidul Democrat a demisionat vineri. Eram în drum spre R. Moldova pentru concediul meu anual planificat. În calitate de persoană desemnată politic, am demisionat din funcția de Ambasador al R. Moldova în SUA. A fost o onoare să reprezint Guvernul Filip și îi doresc numai bine noii echipe”, a scris Cristina Balan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul de Externe Nicu Popescu a rechemat-o pe Cristina Balan pentru consultări la Chișinău, însă aceasta a ignorat ordinul ministrului. Ulterior, șeful Diplomației a declarat că astfel s-a confirmat faptul Cristina Balan a ales să facă diplomație de partid și nu diplomație de Stat.

El a menționat că a decis să înainteze Guvernului propunerea privind rechemarea Cristinei Balan din funcția de ambasador.

Cristina Balan este fosta vicepreședinte a PDM, iar în cadrul formațiunii a fost responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor externe al PDM. A fost propusă în această funcție la 8 mai 2018 de președintele PDM Vlad Plahotniuc.

Citește mai departe

Politică

Renato Usatâi a ieșit din clădirea Procuraturii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

După mai multe ore de audieri, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, a ieșit din clădirea Procuraturii. La ora 14:00, Usatâi a fost reținut la vama Sculeni de un grup de polițiști și procurori. Ei l-au escortat la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

În fața instituției au fost amplasate mai multe trupe de carabinieri, pentru a asigura ordinea publică. Totodată, acolo au stat și susținătorii lui Usatâi, cerând eliberarea lui. Oamenii scandau: „Libertate pentru Renato”, „Renato, noi suntem cu tine”.

PE LUNG

„Doi ani nu am fost acasă și mă bucur să văd că datorită unor decizii luate de unii politicieni, lucrurile au început să se schimbe și să funcționeze corect. După plecarea lui Vlad Plahotniuc din țară, situația se schimbă în fiecare zi. Astăzi nu se mai fac presiuni”, a declarat Usatâi în fața susținătorilor.

Acesta s-a arătat plăcut surprins de atitudinea polițiștilor. Mandatele de arestare pe numele lui au fost anulate. Cu toate acestea, dosarele sunt în vigoare.

Decizia procurorilor de a anula mandatul de arest pe numele lui Usatâi a uimit-o pe Maia Sandu. „Această anulare ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii. Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, susține prim-ministra Republicii Moldova.

Amintim că, Renato Usatâi a anunțat că revine în Moldova după ce a aflat despre decizia PDM de a trece în opoziție prin demiterea Guvernului Filip, iar Vlad Plahotniuc a plecat din țară. Usatâi nu excludea că ar putea fi arestat, pentru că pe numele lui exista un mandat de arestare pentru 30 de zile, fiind bănuit de organizarea unei grupări criminale și comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunțov. Cu toate acestea, Usatâi afirmă că dosarul este fabricat și îl acuză pe Vlad Plahotniuc.

Foto: Ilian Cașu

Citește mai departe

Politică

Prim-ministra României a transmis un mesaj de susținere a Guvernului Sandu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a transmis Maiei Sandu un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru.

Aceasta și-a exprimat încrederea că Executivul de la Chișinău va continua parcursul european al Republicii Moldova, prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

PE LUNG

Totodată, prim-ministra Dăncilă reafirmă deplina disponibilitate a Guvernului României de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esențială a relației bilaterale dintre cele două țări.

„Consider esențial ca, în activitatea dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră, să mențineți la cote foarte înalte angajamentul european și să promovați valorile noastre comune, europene”, subliniază Dăncilă.

Șefa Executivului român apreciază că este de relevanță majoră continuarea de către noul Guvern al Republicii Moldova a poziției privind reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional și fără să fie afectat parcursul său pro-european.

Totodată, Viorica Dăncilă a invitat-o pe Maia Sandu să efectueze prima sa vizită în străinătate, la București, cât mai curând posibil, pentru a continua tradiția colaborării firești dintre România și Republica Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică5 minute în urmă

Ambasadoarea R. Moldova în SUA și-a dat demisia

PE SCURT Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, a anunțat că își dă demisia din funcție. Anunțul a fost...

Social48 de minute în urmă

Atenție! Cod Galben de caniculă

PE SCURT Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă. Avertizarea este valabilă pentru ziua de luni, 17...

SocialO oră în urmă

A mutat corpul neînsufleţit al pasagerului la volan. Un polițist de patrulare a fost condamnat la șapte ani închisoare

PE SCURT Un poliţist de patrulare, care acum doi ani, a urcat beat la volan şi a comis un accident...

Politică14 ore în urmă

Renato Usatâi a ieșit din clădirea Procuraturii

PE SCURT După mai multe ore de audieri, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, a ieșit din clădirea Procuraturii. La ora...

Social20 de ore în urmă

IT / Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

PE SCURT Chișinăul este incomod pentru bicicliști. Șoferii nu respectă bicicliștii. Asta au simțit pe propria piele autorii proiectului Ciclismul...

Politică21 de ore în urmă

Prim-ministra României a transmis un mesaj de susținere a Guvernului Sandu

PE SCURT Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a transmis Maiei Sandu un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea...

Politică21 de ore în urmă

Cum a fost întâlnit Renato Usatâi de către polițiști

PE SCURT Câteva sute de simpatizanți ai liderului Partidului Nostru au venit la vama Sculeni. Aceștia au scandat „Renato!” și...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com