Connect with us

Politică

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

Publicat

pe

PE SCURT

Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai puțin de o oră.

În acest timp, președintele Igor Dodon a ținut un discurs în fața deputaților, iar trei partide – PSRM, PDM și Partidul ȘOR au anunțat despre constituirea fracțiunilor parlamentare.

Blocul electoral ACUM a declarat că va anunța mai târziu despre formula și forma de activitate în Parlament.

De notat că chiar de la prima ședință deputații nou-aleși nu au ratat ocazia să facă schimb de replici ironice, iar vicepreședinta Partidului ȘOR Marina Tauber chiar s-a prezentat cu un parasolar auto.

În condițiile în care nu a fost formată o majoritate parlamentară, decanul de vârstă al Legislativului Eduard Smirnov a anunțat întreruperea ședinței. Data continuării ședinței va fi comunicată ulterior.

PE LUNG

Parlamentul de legislatura a X-a s-a convocat astăzi în ședința de constituire. La ședință au fost prezenți 97 din cei 101 deputați aleși, iar printre legiuitorii absenți s-a numărat și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles.

Şedinţa a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat – decanul de vârstă, socialistul Eduard Smirnov.

Astfel, după prezentarea de către președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților, în fața deputaților a ținut un discurs președintele Igor Dodon.

Șeful statului a declarat că astăzi, în Moldova s-a creat o situație care nu a existat în ultimul timp: țara are un președinte legitim și un Parlament legitim, care au mandatul de încredere al poporului moldovenesc. Prin urmare, acum, sarcina principală este de a forma un guvern legitim care să funcționeze în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, președintele Dodon a punctat prioritățile activităților comune ale Președinției și noului Legislativ:

1. Restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
2. Realizarea unui salt economic calitativ, printr-o nouă politică economică, bazată atât pe crearea condițiilor stimulatorii pentru cei care investesc și creează locuri de muncă în Republica Moldova.
3.Echitatea socială trebuie să fie obiectivul de baza al guvernării.
4.Consolidarea statalității si reintegrarea teritorială a Republicii Moldova.

Șeful statului a ținut să precizeze că, în calitate de președinte, va accepta orice majoritate, orice guvern pe creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor.

Nu voi aproba numai o majoritate și un guvern alcătuit artificial și nelegitim, din transfugi. Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate”, a ținut să precizeze șeful statului.

Ulterior, a demarat procedura de constituire a fracțiunilor parlamentare. Astfel, grupul parlamentar al socialiștilor va fi constituit din 35 de deputați și va fi condus de președinta partidului, Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea Partidului Democrat, formată din 30 de deputați, va fi condusă de prim-vicepreședintele formațiunii, premierul Pavel Filip.

Fracțiunea Partidului ȘOR, formată din șapte deputați, va fi condusă de liderul partidului, Ilan Șor.

De notat că inițial nu era clar în ceea ce privește constituirea acestei fracțiuni. Aceasta pentru că vicepreședinta partidului Marina Tauber a început un discurs în afara temei. Mai mult, ea a venit cu un parasolar la ședința Legislativului, pe care l-a îndreptat spre blocul ACUM.

Potrivit ei, parasolarul o va ajuta să se protejeze de către cei din Blocul ACUM, mai exact de Andrei Năstase și Maia Sandu care au declarat anterior că au fost otrăviți cu mercur. Discursul acesteia nu a durat prea mult, întrucât președintele ședinței Eduard Smirnov a întrebat-o „Doamnă, aveți fracțiune?”.

Respectiv, Tauber a revenit la subiect și a anunțat despre crearea fracțiunii Partidului ȘOR.

După anunțarea despre constituirea fracțiunilor parlamentare, președintele ședinței Eduard Smirnov a anunțat o pauză a ședinței.

Foto: Privesc.eu

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Partidul Democrat din Moldova

„Parlamentul este nefuncțional”. Deputații PDM donează salariile pentru luna martie pentru o cauză socială

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputații Partidului Democrat vor dona salariile pentru luna martie pentru o cauză nobilă, a anunțat astăzi vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari. Aceasta pentru că, la o lună de la convocare, Parlamentul este nefuncțional.

„Noi considerăm că banii aceștia nu se cuvin niciunui deputat, indiferent din ce partid parlamentar face parte”, a declarat fruntașul democrat.

PE LUNG

Vladimir Cebotari a menționat că politicienii trebuie să dea dovadă de maturitate, să revină la agenda de priorități sociale ale cetățenilor.

„Sperăm ca situația de blocaj să se încheie cât mai curând, cei aleși să realizeze că mandatul primit de la cetățeni este o încredere în viitor, că politicul va trata cu responsabilitate provocările și va gasi soluțiile pentru problemele cu care se confruntă oamenii, dar nu se vor complace de statut, imunitate, salarii, negocieri mimate si principii deșarte care duc în nicăieri, în haos”, a mai spus el.

Reamintim că acum o săptămână liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, i-au adresat o scrisoare deputatului Eduard Smirnov, decanul de vârstă a Parlamentului, în care cer reluarea de urgență a ședinței a Legislativului.

În scrisoarea oficială, cei doi lideri de partid au declarat că, prin anunțarea deliberată a pauzei pentru o perioadă nedeterminată de timp, este tergiversată în mod artificial alegerea președintelui Parlamentului, a vicepreședinților, formarea Biroului Permanent și înființarea Comisiilor parlamentare.

Citește mai departe

Politică

„Ei depind și de PD, și de Kremlin”. Maia Sandu despre socialiști

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Lidera PAS Maia Sandu susține că deplasarea deputaților socialiști la Moscova denotă că aceștia nu sunt independenți în luarea deciziilor, iar faptul că merg atât de des în capitala rusă devine deja ridicol.

Mai mult, Maia Sandu este de părere că socialiștii depind și de Partidul Democrat, și de Kremlin, pomenindu-se, se pare, între dorințele lui Plahotniuc și între dorințele Moscovei. „Nu știm exact de unde ar veni această contradicție, dar se pare că există o contradicție și Partidul Socialiștilor este rupt acum între aceste două părți”, a menționat lidera PAS într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

PE LUNG

Astfel, Maia Sandu a menționat că există interes în Partidul Socialiștilor să facă coaliție cu Partidul Democrat, doar că ei nu au permisiunea Moscovei. „Și de atâta merg atât de des că poate reușesc să convingă Moscova să-i lase să intre în această coaliție”, a spus ea.

Referindu-se la eventuale noi discuții cu PSRM, Maia Sandu a menționat că până la Paști, dacă socialiștii au zis că nu au ce să discute, cei de la blocul ACUM nu văd ce s-ar putea întâmpla. „ Regretăm că nu-i interesează discuțiile pe demontarea regimului”, a  spus ea.

Întrebată dacă cei de la ACUM lasă deschisă portița pentru discuții cu PD, Maia Sandu a spus că nu, pentru că „nu au ce să discute”. „Deci, Plahotniuc și anturajul său este problema acestei țări astăzi”, a precizat lidera PAS.

Interviul integral poate fi citit AICI.

Reamintim că deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită de o zi la Moscova, la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

„Cerem partidelor parlamentare să revină cu picioarele pe pământ”. Reacția PDM la evoluțiile politice

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Partidul Democrat cere partidelor parlamentare „să revină cu picioarele pe pământ”, să înțeleagă că s-a încheiat campania electorală și să se conecteze la agenda reală a cetățenilor, ”să înceteze să-i mai sfideze cu false dialoguri politice și lupte disperate pentru obținerea și împărțirea de funcții”.

Reacția partidului survine după ce astăzi Blocul ACUM i-a propus PSRM crearea unui grup de lucru, constituit din reprezentanți ai ambelor fracțiuni, mandatat să discute până pe 25 aprilie inițiativele care se referă la dezoligarhizarea statului.

PE LUNG

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt PDM, a declarat într-un mesaj pe Facebook că democrații constată că cei de la blocul ACUM își concentrează mesajele și acțiunile „doar pe disperarea de a obține funcții și de a prelua controlul asupra mai multor instituții ale statului” și „ignorâ agenda de priorități a cetățenilor și nevoile lor imediate”.

„Cetățenii văd că interesul lor față de funcții e atât de mare că sunt gata să-și încalce și propriile jurăminte, semnate cu doar câteva zile înainte de alegeri, că nu vor face niciun fel de coaliție, inclusiv informală, cu socialiștii”, menționează Gamurari.

El a reamintit că pe primele poziții în prioritățile descrise de moldoveni se află creșterea salariilor, pensiilor, siguranța locurilor de muncă, drumuri mai bune, iar toate aceste acțiuni au fost pe agenda de priorități a guvernării PDM.

În aceste condiții, PDM pledează pentru un dialog real și constructiv, iar pentru aceasta este nevoie de maturitate politică. „Pentru asta trebuie făcute grupuri de lucru, nu pentru împărțirea de funcții”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PDM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. Au fost reținute 18 persoane

PE SCURT Procurorii PCCOCS în comun cu ofiţerii SIS au identificat 4 grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea...

Social5 ore în urmă

Mercenar moldovean, reținut de SIS. S-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk, unde a activat cu indicativul „Zahar”

PE SCURT Un bărbat de 31 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii...

Externe6 ore în urmă

Scara Sfântă pe treptele căreia ar fi urcat Isus, dezvelită din învelişul de lemn pentru prima dată în ultimii 300 de ani

PE SCURT Scara Sfântă din Roma, despre ale cărei trepte se spune că ar fi fost urcate de Iisus Cristos...

Social6 ore în urmă

În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente

PE SCURT În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente. Noul sistem de gestionare a obiectivelor de...

Social6 ore în urmă

Un gard amenajat ilegal în sectorul Buiucani, DEMOLAT. Îngrădirea ocupă 700 m² de domeniu public

PE SCURT Municipalitatea a anunțat că astăzi a început demolarea unui gard de beton, instalat abuziv, din jurul unei construcții...

Social7 ore în urmă

Șase bărbați din Azerbaidjan munceau la negru pe un şantier din Chișinău. Au obligația să părăsească R.Moldova în cinci zile

PE SCURT Ofiţerii Biroului Migratiei si Azil au depistat şase bărbați originari din Republica Azerbaidjan, cu vârste cuprinse între 24...

Externe7 ore în urmă

Un moldovean pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla picioarele

PE SCURT O persoană din Moldova se află pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 zile în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri5 zile în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri5 zile în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri6 zile în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri6 zile în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

AlegeriO săptămână în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

AlegeriO săptămână în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com