Prezența corporației ruse în Banca de Economii poate fi o pârghie de influență în Moldova

Analiștii economici de la Expert Group, consideră că Vneșeconombank în calitate de acționar la Banca de Economii, ar putea fi o pârghie pentru Rusia de influență în țara nostră. Corporația financiară de stat din Rusia a cumpărat recent aproape 25% din acțiunile BEM.

Totuși, economia liberală presupune o deschidere spre toți investitorii, indiferent de originea lor. Astfel devenirea companiei „VEB Kapital” acționar al Băncii de Economii, este o operațiune ce nu contravine filosofiei economice, se spune într-o analiză scurtă realizată de Alexandru Fală și Adrian Lupușor.

Vânzarea acțiunilor a stârnit multe reacții. Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări din cadrul Business Intelligent Services, a spus pentru Adevărul că Vneşeconombank nu se va limita doar la acest pachet. „Compania rusă este totuşi un investitor strategic şi e foarte probabil să vrea să preia pachetul majoritar de acţiuni”.

Mai tranșant a fost și reacția fostului premier moldovean, Ion Sturza. “Eu, сa un prost ordinar, și mulți alți ca mine, de luni spun – e furt, e trădare! Nimic…Banca agent a guvernului Federației Ruse cumpără BEM de la un lider politic de la Chișinau. E întâmplator ca aceste lucruri(vezi faptul cu spălarea de bani, miliarde din FR) se întâmplă în aceste zile? Nu. Peste Moldova nu vor veni bombe din “Grad” , vor veni din internet. Apropos – drum bun spre Atena! Voi ati meritat-o, noi nu…Poate ramâneti acolo?!”, a scris omul de afaceri pe o rețea de socializare.

Vineri, Banca de Economii a  anunțat că un pachet de 24,8% de acțiuni a fost cumpărat de corporația financiară de stat din Rusia, Vneșeconombank. Ieri, în urma ședinței Adunării Generale, reprezentant al Vnșeconombank în Consiliul BEM a fost desemnat omul de afaceri Ilan Shor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.