Connect with us

Economie

Prețuiește-ți munca – „cere” drepturi!

Publicat

pe

Trăim într-o epocă în care inventivitatea, creativitatea și autenticitatea sunt valori ce te pot aduce pe culmile succesului. Astăzi nu mai e nevoie să muncești o viață la corporație, să avansezi, treaptă cu treaptă, spre devenirea carieristică – poți crea o aplicație mobilă virală, care te va face milionar peste noapte, confecționa ii, care vor „înnebuni” vedetele de la Hollywood ori coace cea mai bună pâine artizanală din oraș.

Indiferent în ce domeniu ai creat ceva valoros, rodul muncii tale îți aparține și e corect ca legea să-ți ofere nu doar confirmarea acestui fapt, dar și garanția că nimeni nu va pretinde la cununa ta de lauri. În Republica Moldova, singura instituție publică care îți poate oferi această garanție este Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Proprietate intelectuală:

  • Obiecte de proprietate industrială (marca comercială, desenul și modelul industrial, invenția, soiul de plantă, Indicația Geografică, Denumirea de Origine, Specialitate Tradițională Garantată)
  • Drepturi de autor și drepturi conexe (opere literare, științifice, de artă, muzicale etc.)


AGEPI te ajută să oferi plusvaloare produsului tău

Suport în completarea caietului de sarcini

Ați auzit, probabil, de celebrul cașcaval italian „Parmigiano-Reggiano”? Ei bine, ce îl face atât de special? O rețetă unică, ingrediente de cea mai înaltă calitate, dar și o zonă de producție limitată, centrul căreia sunt orașele Parma și Reggio Emilia. În conformitate cu legislația UE, numai brânzeturile produse în această regiune pot fi etichetate astfel. Fiind un produs exclusiv, nu e de mirare că parmezanul a ajuns cel mai popular produs tradițional italian. Încet, încet, și în Republica Moldova antreprenorii se învață să-și valorifice produsele tradiționale. Bunăoară, dulceaţă din petale de trandafir – cu toții am savurat-o în copilărie, în cornulețele sau ruladele pregătite de bunica.         

sursa: fcc.md

Știați oare că în țara noastră există un singur antreprenor care o  produce la scară industrială? Vorbim de Fabrica de Conserve din Călărași, conducerea căreia a decis să valorifice acest atu, reușind să obțină pentru acest desert aromat titlul de „Indicație Geografică Protejată”, atât pe teritoriul RM, cât și UE. Procedura nu a fost una deloc ușoară, dar AGEPI a oferit suport maxim în perfectarea tuturor actelor, povestește directorul întreprinderii.

Mihail Vladicescu, director „Fabrica de Conserve din Călărași”: „Dulceața noastră este un produs unic în Moldova, fără conservanți, cu calități gustative excepționale și proprietăți atât nutritive, cât și de detoxifiere. Toate acestea au trebuit confirmate în laboratoare, a trebuit să obținem o serie de certificări, am fost vizitați chiar și de experți din UE, dar, într-un final, am reușit să obținem protecția IG. Acest lucru nu ar fi fost posibil făr susținerea AGEPI, care ne-a ajutat să îndeplinim caietul de sarcini din contul unui grant european. A fost un drum dificil, dar pe tot parcursul lui, specialiștii instituției au dat dovadă de răbdare și înțelegere, chiar dacă noi am fost cam impulsivi uneori.”

„Dulceața din petale de trandafir Călărași” se exportă în câteva țări europene, iar recent și-au manifestat interesul față de acest desert și importatori din Asia. Produsul cu IGP deschide noi oportunități pentru producător, care nu exclude că ar putea lansa produse de patiserie cu delicioasa dulceață sau chiar produse farmaceutice din petale de trandafir.

Indicațiile geografice ajută producătorii să obțină profit din produsele lor și să păstreze tradițiile regiunii de origine. Reputația produselor cu IG, la rândul său, contribuie la creșterea producției și a exportului. Un alt beneficiu al colaborării cu AGEPI este și faptul că recunoașterea IGP moldovenești pe teritoriul UE se face gratuit, în baza Acordului de Asociere RM-UE care prevede protecția reciprocă a IGP ale părților.

AGEPI te ajută să-ți valorifici creativitatea

Reducere de 65% pentru ÎMM și scutire de taxă pentru elevi și studenți

Care este cel mai evident element distinctiv pentru un produs? Aspectul exterior, bineînțeles. Felul cum arată un produs constituie unul dintre factorii principali care influenţează vânzarea cu succes a acestuia și care determină cumpărătorul de a prefera un produs din multitudinea de variante propuse.  Mai mult decât atât, uneori aspectul exterior este mult mai important decât denumirea produsului (brandul). O știe designerul Mihai Stamati, creator de obiecte de decor, mobilier, dar și autorul unei colecții de jucării eco mecanice pentru copii.  „Bobocul”, „Căluţul”, „Tricicleta”, „Omida”, „Greierul şi Furnica” sunt destinate copiilor între 2 și 4 ani. Fiecare piesă în parte este mai întâi schiţată, apoi decupată în lemn de către o fabrică din capitală, iar meşterul le vopseşte şi le asamblează între ele, creând forme simple, ușor percepute de cei mici.

sursa: mikelesta.com                                                                                                                                                                                                             

Mihai Stamati, designer: „Ideea de a face jucării din lemn a venit și din dorința de a crea ceva care tehnologic poate fi produs relativ ușor, dar, în același timp, să aibă un impact vizual puternic. Lemnul îmi oferă anumite posibilități, dar și limite, iar eu văd asta ca pe o provocare care mă inspiră și mă obligă uneori să redau esența prin forme stilizate, simple. Nu dețin o marcă comercială pentru că, deocamdată, nu produc în serie aceste jucării. Dar am vrut să consemnez că designul jucăriilor îmi aparține, iată de ce le-am înregistrat la AGEPI, la categoria: „Desene/Modele industriale” (DMI). Astfel mi-am asigurat dreptul exclusiv asupra acestor produse și am primit garanția că nimeni nu-mi va plagia creațiile, nimeni nu va produce jucării cu aspect exterior identic, dar cu o altă denumire, să zicem.”

„În calitate de DMI se protejează designul produsului, redat prin ansambluri de linii și culori sau forme tridimensionale. Dacă marca înregistrată servește la diferențierea produselor prin prisma producătorului, atunci desenele sau modelele industriale se referă la aspectul exterior al produsului în sine. Spectrul de titulari ai DMI este extrem de variat: de la producători de scule până la giuvaiergii. Într-o cerere de înregistrare pot fi incluse până la 100 de DMI din aceeași categorie de produse.”   

AGEPI te ajută să schimbi lumea

Reducere de 95% la taxa achitată de persoanele fizice și organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării

Invențiile au fost dintotdeauna motorul progresului, iar autorii lor au intrat în istoria omenirii ca personalități care au schimbat lumea. Și în Republica Moldova avem inventatori, inclusiv în domenii ale viitorului. Un grup de cercetători științifici de la Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au anunțat că au dezvoltat o metodă unică care facilitează crearea unui ficat sănătos în condiții de laborator, fără a avea nevoie de un donator. Promițător, nu? Fără a sta mult pe gânduri, autorii invenției au brevetat-o la AGEPI, pentru că planurile lor sunt mari: să revoluționeze transplantologia din țara noastră.

sursa: nature.com

Mariana Jian, cercetător științific, Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare, USMF: „Metoda la care am lucrat noi presupune decelularizarea ficatului bolnavului care are nevoie de transplant și repopularea lui cu celule stem, luate tot de la același pacient. Ulterior, în laborator, aceste celule stem sunt transformate în celule hepatice, pentru a obține un ficat funcțional. Marea provocare este de a reuși extragerea celulelor hepatice bolnave în proporție de 100%, astfel ca din ficat să rămână doar matricea cu colagen (scheletul). Acest lucru garantează că rata de rejecție a noului organ va fi redusă, practic, la zero. Noutatea cu care am venit noi este tocmai acel complex de substanțe care distruge celulele hepatice fără a coagula sângele, este vorba de substanțe ce au o capacitate sporită de a pătrunde în toate porțiunile organului, respectiv, ele ne ajută să obținem acea „foaie albă”, cu care să lucrăm mai departe.”

La ora actuală, autorii invenției au reușit să obțină un ficat de șobolan creat în condiții de laborator, iar marea lor speranță este să aplice la un grant în cadrul Programului european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020” și să continuie cercetările.

„Brevetul reprezintă un “contract” între inventator  şi stat unde: inventatorul îşi ia obligaţia de a dezvălui societăţii invenţia sa, iar statul, în schimb, îi acordă inventatorului  printr-un titlu de protecţie, conţinând informaţia despre aceea invenţie, un drept exclusiv de exploatare a acesteia pe întreaga sa durată de protecție și de a interzice altora care nu au acordul său să exploteze invenţia, astfel încât inventatorul să-şi recupereze cheltuielile legate de crearea invenţiei şi să obţină, eventual, un venit. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este un susținător al progresului tehnico-științific din țara noastră, iată de ce la brevetarea invenției persoanele fizice și organizațiile din sfera științei și inovării obțin o reducere de 95 la sută.”

Mai multe detalii despre procedura de înregistrare la AGEPI a obiectelor de proprietate industrială, precum și cerințele față de pretendenții la dreptul asupra OPI sunt disponibile accesând acest link.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Consiliul Concurenței va investiga dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți.

„Ne preocupă faptul că creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere, ceea ce trezește îndoieli că acestea au acționat în mod independent”, se arată într-un mesaj al autorității.

PE LUNG

Totodată, autoritatea a precizat că, pentru elucidarea acestui caz, va conlucra cu alte instituții competente. „Consiliul Concurenței se arată deschis în vederea recepționării oricărei informații, care ar elucida circumstanțele cazului”, a adăugat instituția.

Precizarea survine după ce stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții, practic în aceeași zi. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Experții în domeniu au explicat că scumpirea a fost determinată de faptul că prețurile de import ale produselor petroliere au crescut cu 6-9 %, de deprecierea leului, dar și de creșterea cu peste 10 la sută a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

Reamintim că, la 11 martie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, care prevede între altele că petroliștii pot să vândă benzina și motorina cu condiția ca rata de rentabilitate anuală să nu depășească 10%.

Aceasta după ce timp de doi ani prețurile erau stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni, iar petroliștii erau obligați să respecte un plafon impus de instituție.

Citește mai departe

Economie

S-au scumpit carburanții. Cât costă un litru de benzină și motorină

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Majoritatea stațiilor PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Panourile afișate de rețelele de benzinării din capitală arătau miercuri seara că prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 (care este cea mai populară) a crescut de la 18,35 lei/l până la 19,45 lei/l. Prețul motorinei a crescut de la 16,60 lei/l până la 17,45 lei/l.

PE LUNG

Mold-street.com scrie că scumpirea era inevitabilă în condițiile în care în ultimele luni prețurile angro și cele de import ale produselor petroliere au crescut cu 6-9 %. Un alt factor ar fi deprecierea treptată a leului față de principalele valute, dar și creșterea cu peste 10 la sută a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

În același timp, președintele Igor Dodon s-a arătat revoltat de scumpirea carburanților, declarând că în fiecare an înaintea lucrărilor agricole de primăvară importatorii de produse petroliere majorează prețurile.

„ Este bătaie de joc. Pentru că mereu, înaintea lucrărilor agricole de primăvară, prețurile sunt majorate. Trebuie clarificată situația”, a menționat președintele Dodon la NTV Moldova.

La 11 martie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Aceasta după ce timp de doi ani prețurile erau stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni, iar petroliștii erau obligați să respecte un plafon impus de instituție.

Noua metodologie prevede că prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Citește mai departe

Economie

Cu 1,3 hectare mai mare și cu 16 piste. Cum va arăta noul post vamal de la Sculeni// FOTO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Noul post vamal Sculeni, care urmează a fi reconstruit în cadrul unui proiect finanțat de UE și co-finanțat de Guvernul Republicii Moldova, va fi extins cu încă 1,3 hectare și se va întinde pe o suprafață totală de 3,6 hectare. Un teritoriu mai mare înseamnă și mai multe piste de control.

Astfel, noul punct vamal va avea 16 piste, comparativ cu opt, câte sunt în prezent. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vor fi câte trei artere pentru autoturisme, câte una pentru autocare și câte una rezervată corpului diplomatic.

PE LUNG

Serviciul Vamal a precizat că pentru autocamioane sunt prevăzute câte trei benzi. În plus, noua construcție va include și o clădire administrativă modernă, cu birouri pentru angajații agențiilor de control din post, spații pentru controlul bagajelor călătorilor, precum și încăperi pentru persoanele reținute sau solicitanții de azil.

Totodată, clădirea va fi dotată cu rampe de acces și alte utilități necesare pentru persoanele cu dizabilități.

Spații de control vor fi construite și pe teritoriul postului. Acestea vor dispune de toate dotările necesare efectuării unui control vamal calitativ.

Postul vamal Sculeni urmează a fi extins și modernizat în cadrul proiectului de reabilitare a posturilor de frontieră Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați. Postul va rămâne funcțional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare.

Totodată, instituția va diminua din inconveniențele create de lucrările de reconstrucție, prin darea în exploatare, în luna mai curent, a noii zone de control vamal (ZCV), construită din surse proprii. Aceasta se va afla la circa 200 m distanță de post, fiind prevăzută pentru controlul autocamioanelor.

Proiectul este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției și extinderii postului vamal Sculeni, care, odată renovat, își va dubla capacitatea de perfectare, devenind și cel mai modern post de la frontiera moldo-română.

Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din țara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală și a Sărbătorilor Pascale și de iarnă.

Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unități de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social57 de minute în urmă

Mai multe autoturisme din Chișinău cuprinse de flăcări. 13 mașini au fost afectate

PE SCURT Pompierii au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică de două ori pentru a stinge mai multe autoturisme...

Social2 ore în urmă

(Foto) „Liberi” printre rândurile de polițiști. Cum este respectat în Moldova dreptul de a fi tu însuți

Astăzi, 19 mai, a avut loc marșul solidarității „Sunt OK”, organizat de comunitatea LGBT. Sloganul marșului a fost „Sunt ok...

Social4 ore în urmă

„Sunt OK”. În Chișinău s-a desfășurat marșul solidarității organizat de comunitatea LGBT din Moldova// VIDEO

PE SCURT Comunitatea LGBT din Moldova a organizat astăzi marșul solidarității „Sunt OK”, în cadrul unei noi ediții a festivalului...

Cultură7 ore în urmă

Publicul – Rusia, juriul – Macedonia de Nord. Cum a votat Moldova la Eurovision Song Contest 2019

PE SCURT Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”, a câştigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă...

Cultură8 ore în urmă

Olanda a câștigat finala Eurovision Song Contest 2019// VIDEO

PE SCURT Finala Eurovision Song Contest 2019 desfășurată la Tel Aviv a fost câștigată, sâmbătă seara, de Olanda. Melodia „Arcade”,...

Social9 ore în urmă

Ploile au afectat gospodării și grădini. În două localități salvatorii au construit un dig pentru a evita inundațiile// VIDEO

PE SCURT Precipitațiile abundente, care au avut loc în după amiaza zilei de sâmbătă, au afectat mai multe gospodării particulare...

Social9 ore în urmă

Cutremur cu magnitudinea 4,1 în Vrancea

PE SCURT Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a fost înregistrat în județul Vrancea. S-a produs la adâncimea de 114 kilometri,...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO zi în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

AlegeriO săptămână în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com