Connect with us

Economie

Prețuiește-ți munca – „cere” drepturi!

Publicat

pe

Trăim într-o epocă în care inventivitatea, creativitatea și autenticitatea sunt valori ce te pot aduce pe culmile succesului. Astăzi nu mai e nevoie să muncești o viață la corporație, să avansezi, treaptă cu treaptă, spre devenirea carieristică – poți crea o aplicație mobilă virală, care te va face milionar peste noapte, confecționa ii, care vor „înnebuni” vedetele de la Hollywood ori coace cea mai bună pâine artizanală din oraș.

Indiferent în ce domeniu ai creat ceva valoros, rodul muncii tale îți aparține și e corect ca legea să-ți ofere nu doar confirmarea acestui fapt, dar și garanția că nimeni nu va pretinde la cununa ta de lauri. În Republica Moldova, singura instituție publică care îți poate oferi această garanție este Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Proprietate intelectuală:

  • Obiecte de proprietate industrială (marca comercială, desenul și modelul industrial, invenția, soiul de plantă, Indicația Geografică, Denumirea de Origine, Specialitate Tradițională Garantată)
  • Drepturi de autor și drepturi conexe (opere literare, științifice, de artă, muzicale etc.)


AGEPI te ajută să oferi plusvaloare produsului tău

Suport în completarea caietului de sarcini

Ați auzit, probabil, de celebrul cașcaval italian „Parmigiano-Reggiano”? Ei bine, ce îl face atât de special? O rețetă unică, ingrediente de cea mai înaltă calitate, dar și o zonă de producție limitată, centrul căreia sunt orașele Parma și Reggio Emilia. În conformitate cu legislația UE, numai brânzeturile produse în această regiune pot fi etichetate astfel. Fiind un produs exclusiv, nu e de mirare că parmezanul a ajuns cel mai popular produs tradițional italian. Încet, încet, și în Republica Moldova antreprenorii se învață să-și valorifice produsele tradiționale. Bunăoară, dulceaţă din petale de trandafir – cu toții am savurat-o în copilărie, în cornulețele sau ruladele pregătite de bunica.         

sursa: fcc.md

Știați oare că în țara noastră există un singur antreprenor care o  produce la scară industrială? Vorbim de Fabrica de Conserve din Călărași, conducerea căreia a decis să valorifice acest atu, reușind să obțină pentru acest desert aromat titlul de „Indicație Geografică Protejată”, atât pe teritoriul RM, cât și UE. Procedura nu a fost una deloc ușoară, dar AGEPI a oferit suport maxim în perfectarea tuturor actelor, povestește directorul întreprinderii.

Mihail Vladicescu, director „Fabrica de Conserve din Călărași”: „Dulceața noastră este un produs unic în Moldova, fără conservanți, cu calități gustative excepționale și proprietăți atât nutritive, cât și de detoxifiere. Toate acestea au trebuit confirmate în laboratoare, a trebuit să obținem o serie de certificări, am fost vizitați chiar și de experți din UE, dar, într-un final, am reușit să obținem protecția IG. Acest lucru nu ar fi fost posibil făr susținerea AGEPI, care ne-a ajutat să îndeplinim caietul de sarcini din contul unui grant european. A fost un drum dificil, dar pe tot parcursul lui, specialiștii instituției au dat dovadă de răbdare și înțelegere, chiar dacă noi am fost cam impulsivi uneori.”

„Dulceața din petale de trandafir Călărași” se exportă în câteva țări europene, iar recent și-au manifestat interesul față de acest desert și importatori din Asia. Produsul cu IGP deschide noi oportunități pentru producător, care nu exclude că ar putea lansa produse de patiserie cu delicioasa dulceață sau chiar produse farmaceutice din petale de trandafir.

Indicațiile geografice ajută producătorii să obțină profit din produsele lor și să păstreze tradițiile regiunii de origine. Reputația produselor cu IG, la rândul său, contribuie la creșterea producției și a exportului. Un alt beneficiu al colaborării cu AGEPI este și faptul că recunoașterea IGP moldovenești pe teritoriul UE se face gratuit, în baza Acordului de Asociere RM-UE care prevede protecția reciprocă a IGP ale părților.

AGEPI te ajută să-ți valorifici creativitatea

Reducere de 65% pentru ÎMM și scutire de taxă pentru elevi și studenți

Care este cel mai evident element distinctiv pentru un produs? Aspectul exterior, bineînțeles. Felul cum arată un produs constituie unul dintre factorii principali care influenţează vânzarea cu succes a acestuia și care determină cumpărătorul de a prefera un produs din multitudinea de variante propuse.  Mai mult decât atât, uneori aspectul exterior este mult mai important decât denumirea produsului (brandul). O știe designerul Mihai Stamati, creator de obiecte de decor, mobilier, dar și autorul unei colecții de jucării eco mecanice pentru copii.  „Bobocul”, „Căluţul”, „Tricicleta”, „Omida”, „Greierul şi Furnica” sunt destinate copiilor între 2 și 4 ani. Fiecare piesă în parte este mai întâi schiţată, apoi decupată în lemn de către o fabrică din capitală, iar meşterul le vopseşte şi le asamblează între ele, creând forme simple, ușor percepute de cei mici.

sursa: mikelesta.com                                                                                                                                                                                                             

Mihai Stamati, designer: „Ideea de a face jucării din lemn a venit și din dorința de a crea ceva care tehnologic poate fi produs relativ ușor, dar, în același timp, să aibă un impact vizual puternic. Lemnul îmi oferă anumite posibilități, dar și limite, iar eu văd asta ca pe o provocare care mă inspiră și mă obligă uneori să redau esența prin forme stilizate, simple. Nu dețin o marcă comercială pentru că, deocamdată, nu produc în serie aceste jucării. Dar am vrut să consemnez că designul jucăriilor îmi aparține, iată de ce le-am înregistrat la AGEPI, la categoria: „Desene/Modele industriale” (DMI). Astfel mi-am asigurat dreptul exclusiv asupra acestor produse și am primit garanția că nimeni nu-mi va plagia creațiile, nimeni nu va produce jucării cu aspect exterior identic, dar cu o altă denumire, să zicem.”

„În calitate de DMI se protejează designul produsului, redat prin ansambluri de linii și culori sau forme tridimensionale. Dacă marca înregistrată servește la diferențierea produselor prin prisma producătorului, atunci desenele sau modelele industriale se referă la aspectul exterior al produsului în sine. Spectrul de titulari ai DMI este extrem de variat: de la producători de scule până la giuvaiergii. Într-o cerere de înregistrare pot fi incluse până la 100 de DMI din aceeași categorie de produse.”   

AGEPI te ajută să schimbi lumea

Reducere de 95% la taxa achitată de persoanele fizice și organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării

Invențiile au fost dintotdeauna motorul progresului, iar autorii lor au intrat în istoria omenirii ca personalități care au schimbat lumea. Și în Republica Moldova avem inventatori, inclusiv în domenii ale viitorului. Un grup de cercetători științifici de la Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au anunțat că au dezvoltat o metodă unică care facilitează crearea unui ficat sănătos în condiții de laborator, fără a avea nevoie de un donator. Promițător, nu? Fără a sta mult pe gânduri, autorii invenției au brevetat-o la AGEPI, pentru că planurile lor sunt mari: să revoluționeze transplantologia din țara noastră.

sursa: nature.com

Mariana Jian, cercetător științific, Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare, USMF: „Metoda la care am lucrat noi presupune decelularizarea ficatului bolnavului care are nevoie de transplant și repopularea lui cu celule stem, luate tot de la același pacient. Ulterior, în laborator, aceste celule stem sunt transformate în celule hepatice, pentru a obține un ficat funcțional. Marea provocare este de a reuși extragerea celulelor hepatice bolnave în proporție de 100%, astfel ca din ficat să rămână doar matricea cu colagen (scheletul). Acest lucru garantează că rata de rejecție a noului organ va fi redusă, practic, la zero. Noutatea cu care am venit noi este tocmai acel complex de substanțe care distruge celulele hepatice fără a coagula sângele, este vorba de substanțe ce au o capacitate sporită de a pătrunde în toate porțiunile organului, respectiv, ele ne ajută să obținem acea „foaie albă”, cu care să lucrăm mai departe.”

La ora actuală, autorii invenției au reușit să obțină un ficat de șobolan creat în condiții de laborator, iar marea lor speranță este să aplice la un grant în cadrul Programului european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020” și să continuie cercetările.

„Brevetul reprezintă un “contract” între inventator  şi stat unde: inventatorul îşi ia obligaţia de a dezvălui societăţii invenţia sa, iar statul, în schimb, îi acordă inventatorului  printr-un titlu de protecţie, conţinând informaţia despre aceea invenţie, un drept exclusiv de exploatare a acesteia pe întreaga sa durată de protecție și de a interzice altora care nu au acordul său să exploteze invenţia, astfel încât inventatorul să-şi recupereze cheltuielile legate de crearea invenţiei şi să obţină, eventual, un venit. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este un susținător al progresului tehnico-științific din țara noastră, iată de ce la brevetarea invenției persoanele fizice și organizațiile din sfera științei și inovării obțin o reducere de 95 la sută.”

Mai multe detalii despre procedura de înregistrare la AGEPI a obiectelor de proprietate industrială, precum și cerințele față de pretendenții la dreptul asupra OPI sunt disponibile accesând acest link.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

R.Moldova va participa la „Expo Dubai 2020”. Pavilionul țării noastre, divizat în patru zone: „Discover, Taste, Craft și Invest”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va participa la Expoziţia Mondială „Expo Dubai 2020”. Potrivit conceptului, pavilionul țării noastre va fi separat în patru zone cheie: „Discover, Taste, Craft și Invest” (”Descoperă, Gustă, Creează și Investește”).

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că vizitatorii vor putea explora Moldova fără a părăsi standul, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, vor cunoaște istoria vinului nostru legendar, vor afla despre valorile naționale, culturale, istorice.

Totodată, „Expo Dubai 2020” reprezintă o oportunitate de intensificare a schimburilor comercial-economice, științifice și tehnologice cu alte state și companii.

Este un eveniment în cadrul căruia vor fi identificate noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone. În același timp, vizitatorii vor cunoaște proiectele investiționale, care ar putea prezenta interes pentru oamenii de afaceri din întreaga lume.

Conform estimărilor organizatorilor, „Expo Dubai 2020” va fi vizitat de circa 25 milioane de persoane din toată lumea.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a declarat astăzi în cadrul ședinței cu reprezentații Centrului „Moldexpo” că „Expo Dubai 2020” este un eveniment de amploare, iar Republica Moldova trebuie să se prezinte la cel mai înalt nivel.

„Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, desemnat responsabil pentru organizarea participării țării noastre la acest eveniment, trebuie să depună toate eforturile și să respecte termenii stabiliți, iar toate sarcinile din planul de acțiuni să fie îndeplinite cu succes. Trebuie să ne facem văzuți și auziți ca un stat cu potențial investițional, turistic și cultural”, a menționat oficialul.

Expoziţia Mondială (World Expo) este al treilea dintre cele mai mari evenimente din lume cu impact economic, social şi cultural, și este organizată o dată la cinci ani, cu o durată de 6 luni. Republica Moldova a participat anterior la asemenea evenimente, inclusiv în Hanover, Germania (2005), Shanghai, Republica Populară Chineză (2010) și Milano, Italia (2015).

Citește mai departe

Economie

2 mai – termenul limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

Publicat

pe

De către

Serviciul Fiscal de Stat anunță că termenul limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice este data de 2 mai 2019.

Pentru anul 2018, declarația va fi depusă pentru două perioade distincte ale anului:

prima etapă: 1 ianuarie – 30 septembrie 2018;

a doua etapă: 1 octombrie – 31 decembrie 2018.

Sunt obligați să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, distinct pentru etapa I și etapa II a anului 2018 , următoarele categorii de contribuabili:

a) persoanele fizice care sunt rezidenţi ai Republicii Moldova şi au obligaţii privind achitarea impozitului pentru etapa I şi, respectiv, etapa a II- a perioadei fiscale 2018.

b) persoanele fizice (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini şi apatrizi, inclusiv membri ai societăţilor şi acţionari ai fondurilor de investiţii) care nu au obligaţii privind achitarea impozitului, dar direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat la buget.

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă:

în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică” de la calculator sau telefon mobil (pentru deținătorii de semnătură electronică sau mobilă);

pe suport de hârtie, la orice direcție deservire fiscală în baza actului de identitate sau prin sistemul „Declarație rapidă”;

prin intermediul oficiului poștal, expediind formularul declarației printr-o scrisoare recomandată, pe adresa oficiului fiscal la care contribuabilul se deservește.

Pentru perioada limită de depunere a declarației pentru persoanele fizice, orarul de muncă al direcțiilor de deservire fiscală a fost modificat după cum urmează:

• 20-21 aprilie 2019 – 09:00-15:00 (Sâmbătă – Duminică);

• 22-26 aprilie 2019 – 08:00-19:00;

• 27 aprilie 2019 – 09:00-15:00 (Sâmbătă);

• 30 aprilie 2019 – 08:00-17:00;

• 1 mai 2019 – 09:00-15:00;

• 2 mai 2019- 08:00-19:00.

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat reiterează: săptămâna curentă este ultima în care contribuabilii persoane juridice (persoanele care practică activitate de întreprinzător, care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și activitate independentă) sunt obligați să depună declarația privind impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018.

Termenul limită de prezentare a declarației pentru această categorie de contribuabili este data de 25 martie 2019.

Citește mai departe

Economie

Expert: R. Moldova s-ar pomeni într-o situație urâtă dacă Gazprom ar sista livrarea gazelor

Publicat

pe

R. Moldova s-ar pomeni într-o situație urâtă, dacă de la 1 ianuarie 2020 Gazprom ar sista livrarea gazelor prin Ucraina, pentru că noi nu avem altă sursă. De această părere este Sergiu Tofilat, expert al organizației Watchdog.md.

Expertul a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că, de fapt, nu e atât de simplu ca Gazprom-ul să sisteze livrarea gazelor.

„Gazprom-ul nu este o companie independentă, este, să spunem așa, o filială a Ministerului rus de Externe. Acum, Federația Rusă a pornit o agresiune împotriva Ucrainei și sistarea tranzitului, pe care vor ei s-o realizeze, este o metodă de presiune asupra Ucrainei, pentru că o lipsește de veniturile din tranzit, peste un miliard de dolari anual. Acum, dacă Gazprom va reuși sau nu, nu e atât de simplu. Deci, Gazprom-ul acum desfășoară două proiecte de construcție a rețelelor de gaz, care să înconjoare teritoriul Ucrainei: unul prin nord – Nord Stream 2 și altul pe la sud – Turkish Stream. Dacă Gazprom reușește până la finele anului acesta să construiască aceste gazoducte, asta nu-i suficient pentru a sista tranzitul prin Ucraina, pentru că gazoductele respective trebuie prelungite și pe teritoriul Uniunii Europene. În Germania se desfășoară construcția gazoductului Eugal, care este prelungirea la Nord Stream 2, în ceea ce ține de partea de sud sunt mai multe opțiuni. Una este prelungirea Turkish Stream pe teritoriul Bulgariei, Serbiei, Ungariei și Austriei și altă opțiune este prin Grecia spre Italia. Deciziile investiționale încă n-au fost luate, deci nu putem vorbi că până la finele anului vor fi gata aceste gazoducte și, iată, din 1 ianuarie 2020 Gazprom va sista livrarea gazului. Deci mai este o chestie, chiar dacă Gazprom realizează aceste proiecte, asta nu-i va permite să sisteze totalmente tranzitul prin Ucraina, pentru că în perioadele de consum maxim Gazprom-ul va avea nevoie să folosească rețelele ucrainene. Mai sunt chestiuni tehnice, pentru că nu poți pompa o cantitate care dorești tu prin rețele, există un minimum de presiune care trebuie să fie în rețelele ucrainene, altfel gazul nu circulă. Deci, chestiuni tehnice la momentul de față se discută între Naftogaz și Gazprom cu medierea Comisiei Europene”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică40 de minute în urmă

Blocul electoral ACUM va înainta propriul candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului

Blocul electoral ACUM va înainta propriul candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului. O declarație în acest sens a fost...

ExterneO oră în urmă

Serghei Gorbunov, condamnat în România pentru tâlhărie, a fost liberat condiţionat şi va fi expulzat în R. Moldova

Moldoveanul Serghei Gorbunov, condamnat, în anul 2010, la 16 ani de închisoare pentru tâlhărie în România, a fost liberat condiţionat...

CulturăO oră în urmă

Expoziție de sculptură la Parlament. Vor fi expuse zece lucrări ale maestrului Serghei Ganenco

Parlamentul va găzdui expoziția cunoscutului sculptor Serghei Ganenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de...

Externe2 ore în urmă

Președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev și-a anunțat demisia

Președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a demisionat din funcția de șef al statului. El a anunțat acest lucru astăzi într-o adresare...

Politică3 ore în urmă

Prim-ministra României: „În România nu avem corupție. Șpaga e doar o metodă de a mulțumi”

Asta le-ar fi spus premiera Viorica Dăncilă colegilor europarlamentari din grupul socialist. Dezvăluirea a făcut-o un politician luxemburghez, membru al legislativului comunitar...

Politică4 ore în urmă

Partidul Socialiștilor anunță că a constituit fracțiunea parlamentară în Parlamentul nou-ales

Partidul Socialiștilor din RM a anunțat că a desfășurat astăzi prima ședință a fracțiunii parlamentare, condusă de către președintele PSRM,...

Externe4 ore în urmă

Un om al străzii a cerut bani, dar a primit cardul cu tot cu PIN. Ce a făcut cu acesta// VIDEO

Un client al unui restaurant din Newcastle upon Tyne, Marea Britanie, a fost abordat de un om al străzii care...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO zi în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri2 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri3 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

AlegeriO săptămână în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com