Presedintele Voronin afirma ca in procesul de Integrare Europeana R.Moldova va fi sustinuta de tarile membre si de cele aflate in curs de aderare la UE

Integrarea europeana constituie un proces de lunga durata, iar R.Moldova are intelegeri cu tarile membre si cu cele aflate in curs de aderare la UE pentru a ne acorda sprijin in aceasta problema, a declarat seful statului, Vladimir Vorinin, la postul national de televiziune "Moldova 1", comunica MOLDPRES.

Potrivit presedintelui Voronin, integrarea europeana constituie un proces cu doua sensuri – pe de o parte, R.Moldova tinde sa se integreze in comunitatea europeana, iar pe de alta parte, "Europa" trebuie construita in tara noastra.

in acelasi timp, seful statului a precizat ca nu exista nici o contradictie intre vectorul european enuntat de Moldova si faptul ca tara noastra face parte din CSI. Ultima structura constituie cea mai mare piata de desfacere pentru produsele moldovenesti, unde acestea se bucura de anumite facilitati, a spus Vladimir Voronin. Potrivit presedintelui, de asemenea, nu se poate spune ca CSI constituie un antipod al GUAM-ului, din care face parte R.Moldova. Tara noastra este interesata de dezvoltarea componentei energetice a GUAM-ului, a spus Voronin.

intrebat daca presedintele pregateste un succesor pentru functia de sef al statului, Voronin a declarat ca nu aceasta cosntituie problema principala, ci care va fi situatia in republica la acel moment. Seful statului a mai spus ca in viitor cursul reformelor inceput de republica trebuie urmat, iar Moldova va trebui sa inregistreze conditii de trai la nivelul mediu european si un potential uman bine dezvoltat.

Referindu-se la problema transnistreana, Vladimir Voronin a precizat ca R. Moldova va accepta doar o abordare pasnica de solutionare a problemei transnistrene si a infirmat toate zvonurile despre o eventuala inarmare a republicii. Totodata, seful statului a precizat ca negocierile in aceasta problema urmeaza a fi purtate doar cu societatea democratica din regiunea transnistreana, in baza principiilor democratice incluse in planul propus de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko.

Voronin a opinat ca pina in prezent negocierile au fost purtate cu persoane care au uzurpat puterea si care nu doresc sa coopereze. Potrivit sefului statului, refuzul autoritatilor de la Tiraspol de a accepta noul regim de tranzitare a marfurilor peste hotarul moldo-ucrainean rezulta din teama ca ar iesi la suprafata comertul ilicit cu armamentul, practicat de aceste autoritati, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.