Presedintele Republicii Moldova a solicitat conducerii companiei ruse de televiziune „Pervii canal” dreptul la replica

www.1tv.ruINTERLIC. La 17 martie curent, Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova a expediat conducerii Companiei ruse de televiziune „Pervii canal” o declaratie privind comentariul difuzat in editiile informative de seara (pe 16 martie 2005) si de dimineata (pe 17 martie 2005) ale acestui post de televiziune.

Precum transmite agentia INTERLIC, comentariul in cauza se referea la discutarea, in cadrul unei sedinte de lucru condusa de presedintele Vladimir Voronin, a masurilor de sustinere sociala a veteranilor celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova a insistat pe linga Conducerea Companiei de Televiziune „Pervii kanal” ca respectiva declaratie sa fie difuzata cu titlu de drept la replica, integral, in cele mai apropiate editii informative, pentru intreg auditoriul Companiei „Pervii kanal”.

Pina in prezent, compania „Pervii canal” nu a satisfacut solicitarea in cauza. Din aceste considerente, Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova a facut publica declaratia sa din 17 martie, adresata conducerii acestui post de televiziune. Agentia INTERLIC difuzeaza integral textul acestei declaratii:

“in Republica Moldova a fost receptat cu indignare comentariul Telecompaniei Ruse „Pervii kanal”, difuzat in editiile informative de seara (pe 16 martie 2005) si de dimineata (pe 17 martie 2005) despre discutarea, in cadrul unei sedinte de lucru la Presedintele Vladimir VORONIN, a masurilor de sustinere sociala a veteranilor celui de-al Doilea Razboi Mondial in legatura cu implinirea a 60 de ani de la incheierea Marelui Razboi pentru Apararea Patriei din 1941-1945.

Trezeste nedumerire faptul ca aceasta onorata telecompanie nu cunoaste deloc realitatile din Republica Moldova, istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial si istoria (proprie) sovietica.

Participantii la cel de-al Doilea Razboi Mondial – cetateni ai Republicii Moldova, care si-au satisfacut serviciul in armatele Romina si Sovietica (Rosie) au fost egalati in drepturi si recunoscuti drept veterani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial in temeiul unei legi a Republicii Moldova, adoptata inca in anul 1993. Prin aceeasi lege, aceste drepturi nu se acorda persoanelor „condamnate legitim pentru savirsirea de crime de genocid, contra pacii, umanitatii…”.

in afara de aceasta, comentatorii de la „Pervii kanal” ar trebui sa stie ca Armata Romina, din august 1944, a participat la razboiul contra fascismului de partea coalitiei antihitleriste, iar Regele Mihai I al Rominiei a fost decorat de catre conducerea militara si politica sovietica cu Ordinul „Victoria”, de rind cu zece maresali ai Uniunii Sovietice, cu un general de armata, cu Josip Broz Tito, Michal Rola-Zymierski, Dwight David Eisenhower, Bernard Low Montgomery.

Nu exista nimic in comun intre manifestatiile organizate de fostii voluntari esesisti si soldatii celui de-al Doilea Razboi Mondial incorporati in baza chemarii de mobilizare, care nu au savirsit crimele mentionate mai sus si care au contribuit, la sfirsitul razboiului, cu propriul singe si cu propria viata, la victoria asupra obscurantismului fascist.

Aranjarea tehnic abila si profesionista a imaginilor video de catre „maestrii” PR-ului negru de la telecompanie discrediteaza „Pervii kanal”, care este vizionat in Moldova cu atentie, nefiind inchis nici chiar atunci cind difuzeaza falsuri cu caracter provocator si informatii ce nu corespund realitatii. Din aceasta cauza informatiile difuzate de catre „Pervii kanal” pierd mult din credibilitate. Cetatenii tarii noastre asteapta de la acest canal informatii obiective despre Republica Moldova.

Serviciul de presa al Presedintelui Republicii Moldova insista pe linga Conducerea Companiei de Televiziune „Pervii kanal” ca prezenta declaratie sa fie difuzata integral, fara omiteri, in cele mai apropiate editii informative, seara si dimineata, pentru intreg auditoriul Companiei „Pervii kanal”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.