Connect with us

Politică

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Presedintele Petru Lucinschii a plecat in Germania pentru a participa laforul economic de la Berlin

Publicat

pe

In dimineata zilei de vineri, presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a plecat in Germania pentru a participa la Forul economic ce se va desfasura timp de doua zile la Berlin, informeaza AP FLUX.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Presedintiei,remis AP FLUX, presedintele Lucinschi s-i deplasat cu un avion de ruta,"toate cheltuielile pentru participarea la acest prestigios for fiindachitate de organizatori – revista"Financial Times" si Fundatia RobertQuandt".

Intr-i declaratie de presa, presedintele Petru Lucinschii a mentionat ca, "in conditiile actuale, pentru Moldova este foarte importantaparticiparea la Forul economic de la Berlin, unde se vor discuta cele maistringente probleme economice, urmind a fi propuse solutii pentrurezolvarea acestora.

"Republica Moldova este afectata de criza economico-financiara care intr-i masura mai mare sau mai mica s-i rasfrint asupra tuturor statelor.Este important sa constientizam gravitatea situatiei si sa ne conjugameforturile pentru depasirea dificultatilor. Ne vom folosi de ocaziepentru a stabili noi relatii reciproc avantajoase. Trebuie sa dam unsemnal clar partenerilor nostri, organismelor internationale, oamenilorde afaceri ca in pofida greutatilor tara noastra ramine un adept ferm alpromovarii reformelor, este deschisa pentru colaborare, dispune de olegislatie atractiva pentru potentialii investitori straini",a declaratPetru Lucinschi.

In cadrul Forului de la Berlin presedintele Republicii Moldova varosti o alocutiune, va avea un sir de intrevederi cu sefi de stat si deguvern, reprezentanti a organizatiilor internationale si europene,economisti-practicieni si savanti cu renume.

Printre participantii la Forul economic de la Berlin se numarapresedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, presedintele Macedoniei, KiroGligorov, presedintele Camerei deputatilor i Republicii Cehe, VaclavKlaus, presedintele Comisiei Europene, Jacques Santer,prim-vicedirectorul executiv al Fondului Monetar international, StanleyFicher, directorul general al Organizatiei Mondiale a comertului, RenatoRuggiero, viceprim-ministrul, ministrul de Finante al Poloniei, LeszecBalcerowicz", precizeaza comunicatul citat.
Presedintele Petru Lucinschi va reveni la Chisinau in seara zilei de 22 noiembrie. // FLUX

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Publicat

pe

De către

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Biroului permanent, unde a fost aprobată și ordinea de zi a ultimei ședințe plenare.

Astfel, Cabinetul de miniștri va prezenta Parlamentului raportul privind implementarea Programului de activitate al Guvernului.

Plenul Parlamentului urmează să confirme în funcție trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru.

De asemenea, Parlamentul urmează să ratifice Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică de Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia, precum și Acordul între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est privind schimbul automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

De asemenea, deputații vor dezbate proiectul Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova 2030”, modificările la Legea insolvabilității și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în redacție nouă.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care îl obligă pe Andrei Năstase să achite acest prejudiciu moral, dar și să dezmintă o declarație făcută la adresa lui Ion Ceban în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău.

Ziarul de Gardă precizează că instanța a admis cererea de chemare în judecată depusă de avocatul lui Ion Ceban cu privire la unele declarații făcute de Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Eu vreau să fiu primar” din 11 mai 2018.

Instanța a stabilit că următoarea declarație făcută de Andrei Năstase este defăimătoare: „Nu, că vorbiți este ok, ce ați făcut, ce ați reușit?(n.r. – cu referire la gestionarea patrimoniului municipal) Pentru că, atunci când a trebuit în 2016 să votați, cu toții, într-o unanimitate, înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău …”.

Potrivit deciziei, dezmințirile trebuie făcute publice prin intermediul unei conferințe de presă sau în cadrul unei emisiuni, în termen de 15 zile și, totodată, Andrei Năstase va fi nevoit să îi achite lui Ion Ceban suma de un leu cu titlu de prejudiciu moral.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Reamintim că alegerile locale pentru Primăria Chișinău au avut loc pe 20 mai, iar în turul II din 3 iunie confruntarea s-a dat între candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul PPDA Andrei Năstase. Năstase a câștigat, acumulând 52,57% din voturi.

Citește mai departe

Politică

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Publicat

pe

De către

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională.

Decizia Guvernului survine după ce ieri Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională pe fostul Procuror General Corneliu Gurin.

Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Artur Reşetnicov a fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în perioada 2007—2009. A fost unul dintre fruntașii comuniști, care însă în 2017 alături de alți 13 deputați PCRM a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat.

Foto: Europa Liberă

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

PoliticăO oră în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

PoliticăO oră în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică2 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică3 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Opinii4 ore în urmă

Ce spun internauții despre investirea lui Corneliu Gurin

Corneliu Gurin, fostul procuror general al Republicii Moldova, a fost numit ieri, 11 decembrie, în funcția de judecător la Curtea...

Social4 ore în urmă

Ambasadori acreditaţi la Chişinău s-au reunit, în premieră, la Ministerul Apărării

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale. Evenimentul,...

Externe4 ore în urmă

Șeful Google a explicat de ce la introducerea cuvântului „idiot” motorul de căutare arată poza lui Donald Trump

Directorul general al companiei Google, Sundar Pichai, a explicat marţi, în timpul audierilor din Congresul SUA, de ce la căutarea...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com