Prepararea sarmalelor, excursii cu barca pe Nistru, plimbări cu căruța prin sat. Turismul de experiență, tot mai solicitat de vizitatorii străini

PE SCURT

Ce este turismul de experiență? Vinăriile și pensiunile rurale crează oferte de turism de experiență în care turiștii testează gastronomia nu doar din perspectiva gustului dar și în cadrul atelierelor de gătit, degustă vinul sau participă la procesul de cules sau producție, îmbuteliere a vinului, sau monitorizează păsările prin binocluri, întruât birdwatchingul esteo nouă tendință în materie de turism dedicată observării păsărilor.

Totodată, turismul de experiență înseamnă activități dinamice și durabile din punct de vedere ecologic, drumeții și interacțiunea cu viața autentică a localnicilor.

PE LUNG

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia si UK aid, investește în huburi turistice în diferite zone ale țării, pe lângă vinării sau monumente naturale și au fost create trasee turistice.

Proiectul sprijină partenerii locali pentru a dezvolta oferte complexe, care includ ciclism, plimbări cu barca, degustări, participare la activități artistice locale.

Traseul turistic de experiență Rezina:
Mincenii de Jos – Horodiște – Lalova

În harta traseelor turistice este inclus și raionul Rezina unde avem atât monumente arhitecturale, cât și naturale. O parte din potențialul turistic al acestui traseu constituie punctele Minceni – Horodiște – Lalova.

Recent, într-o vizită pe acest traseu, la care au participat Excelențele Sale, ambasadoarele Marii Britanii, Lucy Joyce și ambasadoare Suediei, Anna Lyberg, au fost prezentate oportunitățile cepot fi descoperite de către turiștii locali și străini.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Anna Lyberg a remarcat că turismul de experiență este o tendință la care Moldova trebuie să se alinieze. Ambasadoarea a împletit sarmale moldovenești, la pensiunea Hanul lui Hanganu, și i s-a părut o adevărată provocare.

Aceste experiențe îi ajută pe turiști să cunoască tradițiile, să descopere frumusețea locurilor și ospitalitatea gazdelor. Suedia este mândră să susțină dezvoltarea turismului rural, a afacerilor de familie și să contribuie la dezvoltarea rurală sustenabilă”, a declarat Ambasadoarea.

În satul Mincenii de Jos, primul popas pe traseul turistic Rezina, vizitatorii au descoperit câmpurile și distilăria de levănțică, o atracție turistică tot mai cotată în ultimii ani, pentru care turiștii își fac rezervări prealabile, totodată potențialul căreia crește și în raport cu turiștii locali.

Următoarea destinație este fabrica de cașcaval din satul Horodiște, proprietarul căreia este Thierry Ernst. Este un antreprenor originar din Lyon, care împreună cu soția sa, moldoveanca, Tatiana Pagu au lansat în Moldova o mini-fabrică de producere a cașcavalului.

Mai mult decât atât, aceștia vor să transforme școala veche din satul Horodiște în pensiune agro-turistică și să deschidă o fabrică de producere a siropurilor și dulcețurilor preparate din produse locale după tehnologie franceză.

Ultimul popas pe acest traseu turistic de experiență a fost renumita pensiune Hanul lui Hanganu, dar și o nouă locație a acelorași proprietari, care pe parcursul anului 2018 au reparat o casă istorică și a numit-o pensiunea “La Titiana”, în onoarea doamnei a cărei a fost această casă istorică. Aceste pensiuni surori sunt la aproximativ 100 de km de Chișinău și pe malul Nistrului, fiind punct de atracție turistică, alături de Mănăstirile Țipova și Saharna.

Sergiu Hanganu, gazda pensiunilor rurale din satul Lalova, Hanul lui Hanganu și La Titiana, încercă să diversifice serviciile de turism și oferă excursii cu barca pe Nistru, plimbării cu căruța prin sat, iar iarna cu sania trasă de cai. Pensiunea La Titiana au renovat-o recent, pentru că tot mai mulți turiști solicitau cazarea peste noapte.

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea afacerilor de familie în sectorul turistic, sprijinind pensiunile din mediul rural să se alinieze la standardele internaționale de calitate. De asemenea, grație proiectului numărul vinăriilor care oferă servicii de turism și o gamă largă de oportunități în acest sens s-a dublat în comparație cu anul 2015, iar numărul de vizitatori în aceste vinării a crescut cu circa 20% în 2018.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.