Premierul Vasile Tarlev a dat asigurari ca tarifele la energia electrica si gazele naturale nu vor fi majorate

Tarifele la energia electrica si gazele naturale nu vor fi majorate pina la sfirsitul anului curent si in anul viitor, a afirmat miercuri, 23 noiembrie, premierul Vasile Tarlev. Primul ministru a declarat presei, dupa sedinta Guvernului, ca R.Moldova a convenit cu Rominia in vederea majorarii importului de energie electrica, iar negocierile cu Ucraina in acelasi subiect sunt in faza finala.

Vasile Tarlev a mai informat ca in prezent experti in energetica moldoveni se afla la Moscova si discuta cu responsabili de la concernul rus Gazprom chestiunea reducerii pretului de procurare a gazelor naturale. Moldovenii au initiat aceste negocieri in baza unei intelegeri de acum doi ani cu partea rusa, prin care Gazprom-ul a promis sa reduca pretul de livrare a gazelor daca R.Moldova va achita integral consumul curent de gaze naturale.

"R.Moldova si-a onorat angajamentele asumate si pe parcursul ultimilor doi ani achita integral consumul de gaze, astfel incit suntem indreptatiti sa speram ca si concernul rus va reduce pretul de livrare. Deocamdata nu putem spune care va fi pretul final", a spus Vasile Tarlev si a subliniat ca, incepind cu 1996, R.Moldova cumpara gazele naturale rusesti la cel mai mare pret dintre tarile membre ale CSI, cite 80 USD pentru o mie de metri cubi.

Ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii, a informat presa ca R.Moldova a semnat cu Rominia un contract de import zilnic a cite 200 kWh in cazul unor situatii de forta majora si ca acest contract va fi activat pina la sfirsitul saptaminii curente, dupa ce Chisinaul va remite partenerilor romini garantia bancara.

Antosii a spus ca deficitul de energie electrica de 440 kWh, inregistrat in retele din partea dreapta a Nistrului dupa sistarea de la 9 noiembrie curent a livrarilor de curent din partea Centralei Cuciurgan, este in prezent acoperit de importurile din Ucraina. Pretul de procurare a energiei electrice din Ucraina de 2,35 centi pentru un kWh este valabil pina la sfirsitul anului curent, iar pretul de procurare a curentului pentru anul viitor inca se negociaza. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.