Portalul Atlantic Council: Moldova a plătit un preț scump pentru cursul său pro-european

Portalul Atlantic Council găzduiește un amplu material despre Republica Moldova, situația politico-economică actuală, viitoarele alegeri, dar și un interviu cu prim-ministrul Pavel Filip.

“Moldova a plătit un preț scump pentru cursul său pro-european. În 2014, Rusia a sistat importul produsel agricole moldovenești după ce guvernul de la Chișinău a hotărât să aprofundeze relațiile politice și economice cu Uniunea Europeană.

În februarie, Consiliul European și-a reconfirmat angajamentul de „a consolida asocierea politică și integrarea economică” între UE și Moldova. Acesta a confirmat de asemena că toate cele 28 de state –membre au ratificat Acordul de Asociere.

Moldova se confruntă de asemenea cu provocări de securitate din partea Rusiei. În 1990, cu susținerea Rusiei, separatiștii din Transnistria – o fâșie de teritoriu din estul Moldovei – și-a declarat independența. În timp ce nu a fost recunoscută la nivel internațional, Transnistria este prinsă într-un conflict înghețat, iar trupele rusești desfășoară frecvent exerciții tactice pe acest teritoriu. Moscova folosește așa-zisele zone gri – ca Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud și Crimea – pentru a face presiuni și a destabiliza țările vecine.

Moldova, cea mai săracă țară din Europa, a fost zguduită de o criză politică în ianuarie 2015, după ce s-a aflat că din băncile moldovenești a dispărut un miliard de dolari. Scandalul a dus la arestarea fostului premier Vlad Filad; a determinat Fondul Monetar Internațional (FMI) să nu negocieze unui nou program de finanțare pentru Moldova și a stârnit reacții negative împotriva elitei de guvernare din Moldova. [Între timp, FMI a reușit să semneze un acord de personal cu Moldova pentru un împrumut de 179 milioane dolari pe o periaodă de 3 ani, cu condiția că guvernul va îndeplini reformele necesare. Acordul trebuie să fie aprobat de consiliul FMI în Octombrie].

În ianuarie 2016, Filip a fost numit prim-ministru după ce guvernul precedent a fost demis în baza unui vot de neîncredere. El este al cincilea prim-ministru moldovean începând cu 2009. Numirea lui Filip a provocat proteste masive din cauza legăturilor sale cu Vlad Plahotniuc – un oligarh proeminent și vice-președinte al Partidului Democrat din Moldova. Prim-ministrul a refuzat să demisioneze”, notează autorul în deschiderea interviului. 

Filip a menționat că „noi am moștenit un automobil stricat, fără frâne, care se ducea la vale”.

„În opt luni de când am preluat conducerea guvernului, am reușit să reparăm mașina și să o readucem pe calea spre Europa. Acum, suntem stabili din punct de vedere politic și economic”,  adaugă acesta.

Cu referire la propaganda rusească, Filip a declarat că se lucrează la un nou cod al audiovizualului care “are menirea să protejeze spațiul mediatic moldovenesc și să limiteze impactul influenței acestui mod de informare”

“Pentru ca Moldova să continue să se dezvolte este importat ca cetățenii noștri să aibă acces la conținut autohton, liber de influențe externe. Totodată, aș vrea să subliniez, de asemenea, și nevoia de educație civică, iar în acest sens aștept cu nerăbdare să se lucreze în cadrul societății civile pentru a îmbunătăți acest lucru”, a explicat Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.