Connect with us

Politică

Poporul gândește: „Oamenii nu cred în televiziunea guvernării”

Publicat

pe

A doua întâlnire dintre avocații campaniei „Poporul gândește” a avut loc marți, pe 28 iunie, când s-au adunat ca să analizeze alte știri false și să învețe cum se combate manipularea și propaganda prin comunicare. De data aceasta, cei care i-au instruit a fost expertul din cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa și analistul politic Victor Ciobanu.

Experții le-au povestit despre „viața bună” despre care se vorbește la televizor. Analistul politic Victor Ciobanu a analizat raportul dintre coșul minim de existență în Republica Moldova și pensie, subiect adus în discuție de către mesagerii anti-propagandă.

Enlarge

MG_8273
Avocații campaniei: Petru Cenușă, Nicolae Vrednic și Vera Constantinov

Potrivit lui Nicolae Vrednic, pensia nu a fost majorată, ci indexată și roagă colegii din cadrul campaniei să folosească cuvintele concrete la acest subiect. „Pensia nu a fost majorată, dar a fost indexată, ajustată la nivelul inflației. Leul se devalorizează. Economiștii prognozează ridicarea prețurilor”, spune nea Nicu.

Vera Constantinov are 78 de ani și este una dintre avocații campaniei „Poporul gândește”. Spune că și-a făcut „abonament” la magazinele lui Șor pentru a beneficia de prețuri mai mici la produse, pentru că pensia este mică. Însă a rămas dezamăgită când o prietenă de-a ei i-a arătat cum din carnea înghețată pe care a luat-o, a rămas mai puțină în pungă, după ce a fost dezghețată.

Enlarge

MG_8278
Analistul politic Victor Ciobanu și expertul în cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa

Analistul Victor Ciobanu spune că 90% din pensionari duc o viață de subzistență. „Coșul nostru minim este calculat în perioada sovietică. E scris că omul are nevoie de un kg de porumb pe lună. În coș mai intră lucruri bizari cum ar fi „tizâcul”. Noi suntem în secolul XXI. Coșul minim este de aproximativ 1800 lei. Dar cei 715 mii de pensionari nu primesc atât. Ce fel de condiții creează statul? Să moară. În perioada iernii, tu fiind pensionar, trebuie să alegi între a achita facturile și a mânca. Nu mai vorbim de haine sau de alte lucruri. Da, pensia a crescut. Dar ea nu poate fi mai puțin de 1800 de lei, ci de două sau de trei ori mai mare pentru ca omul să trăiască, nu să supraviețuiască”, le-a spus analistul participanților.

Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, recomandă oamenilor să facă un exercițiu de imaginație. „Ei trebuie se întrebe dacă trăiesc mai bine decât 3-4 ani în urmă, exact în momentul când la televizor li se spune că au fost ridicate pensiile și mărite salariile. Sunt multe lucruri subiective în care majoritatea oamenilor nu cred. 80 la sută  urmăresc televiziunea care aparține guvernării și care povestește de dimineață până seara cât este de bine în Moldova. Oamenii nu cred, pentru că ei ies afară și văd că este sărăcie.”

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor care se află la vârsta de pensionare și are scopul de a combate manipularea prin comunicarea de la om la om.

Politică

În Parlament vor activa 11 comisii permanente. Trei vor fi conduse de deputați PDM

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În cadrul Parlamentului de legislatura a X-a vor activa 11 comisii parlamentare permanente. Șapte dintre acestea vor fi conduse de deputații majorității parlamentare, trei comisii vor fi conduse de deputații PDM, iar o altă comisie – de un deputat al Partidului ȘOR.

În ședința plenară de astăzi, deputații au aprobat modificarea componenței acestora, cu votul majorității deputaților prezenți la ședință.

PE LUNG

Astfel, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a fost desemnat deputatul fracțiunii PAS Blocul ACUM Sergiu Litvinenco.

Comisia economie, buget și finanțe va fi condusă de deputatul Igor Munteanu, Fracțiunea ACUM Platforma DA.

Președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică este deputatul fracțiunii ACUM Platforma DA, Chiril Moțpan.

Comisia politică externă și integrare europeană va fi condusă de Iurie Reniță, fracțiunea ACUM Platforma DA.

Președinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a fost numit Andrian Lebedinschi din partea fracțiunii PSRM.

Radu Mudreac, deputat PSRM va conduce Comisia agricultură și industrie alimentară, iar Comisia control al finanțelor publice va fi prezidată de deputatul socialist, Vladimir Golovatiuc.

Comisia mediu și dezvoltare regională va fi condusă de deputata PDM Violeta Ivanov.

Comisia administrație publică – de deputatul PDM Vasile Bîtca, iar Comisia protecție socială, sănătate și familie – de deputata democrată Elena Bacalu.

Fracțiunea Partidului Șor urmează să propună candidatura sa pentru președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Aceasta după ce candidatura deputatei Marina Tauber nu a fost aprobată de plenul Parlamentului. Deputații din majoritatea parlamentară au declarat că pe numele ei ar figura în raportul Kroll, astfel încât funcția a rămas vacantă.

Precizăm că în legislatura anterioară au activat zece comisii permanente. Crearea Comisiei de control al finanțelor publice a fost aprobată în ședința plenară din 31 mai 2018.

Citește mai departe

Politică

Monica Babuc a fost aleasă vicepreședintă a Parlamentului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputata Monica Babuc a fost numită, în ședința de astăzi, vicepreședintă a Parlamentului. Candidatura ei a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Monica Babuc este al patrulea vicepreședinte al Parlamentului și a fost înaintată de fracțiunea PDM.

PE LUNG

Deputații Ion Ceban (PSRM), Alexandru Slusari (ACUM Platforma DA) și Mihail Popșoi (PAS, Blocul ACUM) au fost votați în calitate de vicepreședinți de Legislativ, în cadrul ședinței plenare din 8 iunie.

Tot astăzi, deputații Pavel Filip și Sergiu Sîrbu au fost aprobați în calitate de membri ai Biroului permanent din partea PDM.

Fracțiunea PDM l-a desemnat pe Andrian Candu în calitate de membru al delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, iar Vladimir Cebotari – membru supliant.

Citește mai departe

Politică

Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie 2019

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Parlamentul a stabilit astăzi data alegerilor locale. Scrutinul va avea loc pe 20 octombrie 2019. Inițiativa a fost susținută în unanimitate de către deputații prezenți la ședință.

PE LUNG

Potrivit Hotărârii, aceasta va intra în vigoare la 1 august 2019.

Potrivit art.133, alin. (1) din Codul Electoral, data alegerilor locale generale sau anticipate se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

Amintim că mandatele aleșilor locali au expirat la 14 iunie. În iunie 2015, în Republica Moldova s-au desfăşurat alegeri generale locale, în urma cărora au fost aleşi 898 primari, 1,116 consilieri raionali şi 10,564 consilieri săteşti/comunali/orăşeneşti.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe2 ore în urmă

Angela Merkel, cuprinsă de tremur în timpul unei ceremonii oficiale alături de Vladimir Zelenski. Reacția cancelarului// VIDEO

PE SCURT Cancelarul german Angela Merkel s-a simţit rău în timpul ceremoniei oficiale cu noul președinte ucrainean, Vladimir Zelenski. Incidentul...

Politică2 ore în urmă

În Parlament vor activa 11 comisii permanente. Trei vor fi conduse de deputați PDM

PE SCURT În cadrul Parlamentului de legislatura a X-a vor activa 11 comisii parlamentare permanente. Șapte dintre acestea vor fi...

Politică3 ore în urmă

Monica Babuc a fost aleasă vicepreședintă a Parlamentului

PE SCURT Deputata Monica Babuc a fost numită, în ședința de astăzi, vicepreședintă a Parlamentului. Candidatura ei a fost susținută...

Social3 ore în urmă

Un polițist din mun. Bălți este acuzat de șantajarea a 3 tineri gay

PE SCURT Un colaborator din cadrul sectorului de poliție nr.5 din Municipiul Bălți este acuzat că ar fi șantajat, amenințat...

Politică4 ore în urmă

Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie 2019

PE SCURT Parlamentul a stabilit astăzi data alegerilor locale. Scrutinul va avea loc pe 20 octombrie 2019. Inițiativa a fost...

Externe4 ore în urmă

Ce îi va spune Zelenski lui Putin la prima întâlnire

PE SCURT „Să începem cu faptul că Donbasul și Crimeea sunt Ucraina”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski atunci când...

Economie8 ore în urmă

Achitări la „un click” distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

PE SCURT În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal a...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com