Connect with us

Politică

Poporul gândește: „Oamenii nu cred în televiziunea guvernării”

Publicat

pe

A doua întâlnire dintre avocații campaniei „Poporul gândește” a avut loc marți, pe 28 iunie, când s-au adunat ca să analizeze alte știri false și să învețe cum se combate manipularea și propaganda prin comunicare. De data aceasta, cei care i-au instruit a fost expertul din cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa și analistul politic Victor Ciobanu.

Experții le-au povestit despre „viața bună” despre care se vorbește la televizor. Analistul politic Victor Ciobanu a analizat raportul dintre coșul minim de existență în Republica Moldova și pensie, subiect adus în discuție de către mesagerii anti-propagandă.

Enlarge

MG_8273
Avocații campaniei: Petru Cenușă, Nicolae Vrednic și Vera Constantinov

Potrivit lui Nicolae Vrednic, pensia nu a fost majorată, ci indexată și roagă colegii din cadrul campaniei să folosească cuvintele concrete la acest subiect. „Pensia nu a fost majorată, dar a fost indexată, ajustată la nivelul inflației. Leul se devalorizează. Economiștii prognozează ridicarea prețurilor”, spune nea Nicu.

Vera Constantinov are 78 de ani și este una dintre avocații campaniei „Poporul gândește”. Spune că și-a făcut „abonament” la magazinele lui Șor pentru a beneficia de prețuri mai mici la produse, pentru că pensia este mică. Însă a rămas dezamăgită când o prietenă de-a ei i-a arătat cum din carnea înghețată pe care a luat-o, a rămas mai puțină în pungă, după ce a fost dezghețată.

Enlarge

MG_8278
Analistul politic Victor Ciobanu și expertul în cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa

Analistul Victor Ciobanu spune că 90% din pensionari duc o viață de subzistență. „Coșul nostru minim este calculat în perioada sovietică. E scris că omul are nevoie de un kg de porumb pe lună. În coș mai intră lucruri bizari cum ar fi „tizâcul”. Noi suntem în secolul XXI. Coșul minim este de aproximativ 1800 lei. Dar cei 715 mii de pensionari nu primesc atât. Ce fel de condiții creează statul? Să moară. În perioada iernii, tu fiind pensionar, trebuie să alegi între a achita facturile și a mânca. Nu mai vorbim de haine sau de alte lucruri. Da, pensia a crescut. Dar ea nu poate fi mai puțin de 1800 de lei, ci de două sau de trei ori mai mare pentru ca omul să trăiască, nu să supraviețuiască”, le-a spus analistul participanților.

Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, recomandă oamenilor să facă un exercițiu de imaginație. „Ei trebuie se întrebe dacă trăiesc mai bine decât 3-4 ani în urmă, exact în momentul când la televizor li se spune că au fost ridicate pensiile și mărite salariile. Sunt multe lucruri subiective în care majoritatea oamenilor nu cred. 80 la sută  urmăresc televiziunea care aparține guvernării și care povestește de dimineață până seara cât este de bine în Moldova. Oamenii nu cred, pentru că ei ies afară și văd că este sărăcie.”

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor care se află la vârsta de pensionare și are scopul de a combate manipularea prin comunicarea de la om la om.

Politică

PNL la Chișinău: „Din păcate, de la București, lucrurile arată din ce în ce mai rău în R. Moldova”

Publicat

pe

PE SCURT

Partidul Național Liberal din România își lansează astăzi, la Chișinău, candidații la alegerile din 26 mai 2019 pentru Parlamentul European. Sub sloganul „E timpul Basarabiei alături de România în primul rând”, partidul și-a prezentat candidații, fiind susținuți de liderii blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase. Unii reprezentanți ai partidului au menționat că democrația din R. Moldova s-ar afla în pericol.

PE LUNG

Geplaatst door Partidul Naţional Liberal op Zondag 21 april 2019

La Chișinău se află președintele PNL, Ludovic Orban, europarlamentarul și purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, jurnalistul Rareș Bogdan, om de televiziune și cel care deschide lista PNL, precum și parlamentari PNL.

Potrivit jurnalistului Rareș Bogdan care candidează pentru europarlamentare, democrația din R. Moldova s-ar afla în pericol. „Din păcate, de la București, lucrurile arată din ce în ce mai rău în R. Moldova, iar opoziția este sub amenințare și presiune. Șantajele puterii reprezentate de Vlad Plahotniuc și Igor Dodon sunt infernale la adresa celor care au susținut blocul ACUM, a liderilor. Faptul că au ajuns la peste 800 de mandate de primari din 900 arată clar că democrația este într-un mare pericol. Solicit public, de aici de la Chișinău, ca statul român să fie mult mai atent cu privire la teritoriile de peste Prut.

Lidera PAS, Maia Sandu a îndemnat cetățenii R. Moldova care sunt și cetățeni ai României să iasă la vot. Noi suntem îngrijorați de lucrurile care se întâmplă în Uniunea Europeană, la general, pentru că există politicieni populiști, corupți care-și doresc să slăbească Uniunea Europeană. De aceea, ne dorim ca în următorul parlament să ajungă deputați responsabili.

Citește mai departe

Politică

Un deputat ACUM către Dodon: „Unde ați fi fost dacă nu l-ați fi întâlnit pe Plahotniuc 15 ani în urmă?”

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a spus, într-o emisiune televizată, că blocul ACUM s-ar comporta infantil, iar postul de parlamentar l-ar considera o jucărie. Acesta a făcut referire la deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba care a făcut o înregistrare video din cabinetul de deputat și le-a arătat oamenilor condițiile în care muncesc aleșii poporului. Cel din urmă a reacționat la cuvintele președintelui.

PE LUNG

Cei din blocul ACUM seamănă cu niște copii care au obținut jucăria care și-o doreau mult. Iată au obținut jucăria – postul de deputat în parlament. Și umblă prin parlament, fac selfie prin cabinete, se laudă cât salariu are și cât nu are, că i-a dat card bancar…”, a spus Igor Dodon la postul de televiziune public Moldova 1. 

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba a reacționat. Acesta a declarat că prin acel video a arătat beneficile unui deputat, plătit din salariile celor care l-au votat.

Nu văd postul meu ca o jucărie, Doamne ferește. Am făcut asta, pentru că noi trebuie să vă arătăm vouă, pentru că sunteți cei care ne-ați votat, cei care ne plătiți salariile, pentru birouri, pentru toate beneficiile și voi trebuie să știți toate acestea. Dar voi nu ați știut asta. 

Noi tragem o linie. Indiferent, mare sau mică, oricum corupție rămâne. Pentru că un card bancar poate duce la o casă furată și casa poate duce la un miliard furat. 

Noi suntem numiți radicali, rigizi. Știți, adevărul este radical, în sine. Anticorupția este radicală, ori lupți, ori nu lupți.

Domnule Dodon, gândiți-vă bine unde ați fi fost dacă nu l-ați fi întâlnit pe Plahotniuc 15 ani în urmă în viața dvs. cu care ați făcut scheme și privatizări atunci. Gândiți-vă unde ar fi fost el dacă nu ar fi întâlnit în viața lui oameni ca dvs. care l-au ajutat să crească și să devină ceea ce este el.

Raspuns lui Igor Dodon

M-am simtit vizat. Vedeti aici.

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Zaterdag 20 april 2019

La sfârșitul adresării, Alaiba îi mulțumește președintelui Dodon că îl urmărește. „Dar eu nu vă urmăresc. Am deschis azi dimineață facebook-ul matale și am văzut acolo numai medalii și călătorii în Moscova. Nu-i interesant. Ocupați-vă de treburile țării și problemele ei.

Citește mai departe

Politică

Ion Sturza: „Plahotniuc își dorește să decidă de unul singur și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business”

Publicat

pe

PE SCURT

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza a declarat că intuiește că Plahotniuc își dorește să continue să guverneze, așa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, fără opoziție și să decidă de unul singur în numele justiției, al Parlamentului și în alte domenii.

PE LUNG

„Fără opoziție internă sau externă, de unul singur să decidă și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business – un lucru care era extrem de confortabil pentru dlui de a fi ruler-ul suprem al Republicii Moldova. Acum, ecuația s-a complicat foarte mult, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, au sponsori diferiți, reprezintă interese diferite. Și atunci lucrurile sunt mult mai complicate pentru Partidul Democrat. Există foarte multe legende la Chișinău, analize, dar care mi se pare că sunt un pic artificial construite, este o incertitudine în Partidul Democrat, în echipa Partidului Democrat, dacă o putem numi a partidului, mai degrabă a dlui Plahotniuc”, a menționat Sturza.

De asemenea, politicianul a menționat că s-a putea face o coaliție situațională ACUM-PSRM, de „revenire la normalitate”.

„Da, o coaliție situațională, cu o agendă definită politic foarte clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate. Problema în Republica Moldova nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulți pro-ruși sau pro-europeni, problema e că în Moldova nu există astăzi stat, instituțiile statului nu funcționează pentru cetățeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, așa cum vede el și care astăzi, practic, total toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om. Lucrurile astea trebuie oprite, desigur dacă vrem să avem un stat.”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe54 de minute în urmă

„Uitați-vă la noi – totul este posibil!” Adresarea lui Zelenski către fostele țări ale URSS

PE SCURT Vladimir Zelenski a câștigat a doua rundă a alegerilor prezidențiale din Ucraina, în conformitate cu primele exitpoll-uri. PE...

ExterneO oră în urmă

Sondaj pe ultima sută de metri: Zelenski – 73%, Poroșenko – 25%

PE SCURT În a doua rundă a alegerilor prezidențiale din 2019, Vladimir Zelenski câștigă. Acest lucru este evidențiat de sondajul...

Externe4 ore în urmă

Atentatele care au zguduit o lume întreagă. Momentul exploziei unei bombe la o biserică din Sri Lanka | VIDEO

PE SCURT O serie de opt explozii asupra bisericilor catolice şi hotelurilor de lux din mai multe oraşe din Sri...

Politică5 ore în urmă

PNL la Chișinău: „Din păcate, de la București, lucrurile arată din ce în ce mai rău în R. Moldova”

PE SCURT Partidul Național Liberal din România își lansează astăzi, la Chișinău, candidații la alegerile din 26 mai 2019 pentru...

Securitate6 ore în urmă

Studiu în securitate: Milioane de utilizatori folosesc 123456 ca parolă

PE SCURT Milioane de oameni folosesc parole ușor de ghicit, concluzionează studiul efectuat de Centrul Națiunilor Unite pentru Cyber ​​Security (CNSC)...

Social7 ore în urmă

Ultimă oră: Un copil de 11 ani a murit după ce a fost împușcat de fratele său geamăn

PE SCURT Un copil de 11 ani a decedat, după ce fratele său geamăn l-ar fi împușcat în timp ce...

Diaspora8 ore în urmă

„Românii sunt a patra cea mai numeroasă comunitate de locuitori străini din Germania”

PE SCURT Aproximativ 700.000 de români locuiau la finalul anului 2018 în Germania, numărul acestora fiind de peste 4 ori...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

AlegeriO săptămână în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

AlegeriO săptămână în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

AlegeriO săptămână în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

AlegeriO săptămână în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com