Poporul gândește: „Oamenii nu cred în televiziunea guvernării”

A doua întâlnire dintre avocații campaniei „Poporul gândește” a avut loc marți, pe 28 iunie, când s-au adunat ca să analizeze alte știri false și să învețe cum se combate manipularea și propaganda prin comunicare. De data aceasta, cei care i-au instruit a fost expertul din cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa și analistul politic Victor Ciobanu.

Experții le-au povestit despre „viața bună” despre care se vorbește la televizor. Analistul politic Victor Ciobanu a analizat raportul dintre coșul minim de existență în Republica Moldova și pensie, subiect adus în discuție de către mesagerii anti-propagandă.

Enlarge

MG_8273
Avocații campaniei: Petru Cenușă, Nicolae Vrednic și Vera Constantinov

Potrivit lui Nicolae Vrednic, pensia nu a fost majorată, ci indexată și roagă colegii din cadrul campaniei să folosească cuvintele concrete la acest subiect. „Pensia nu a fost majorată, dar a fost indexată, ajustată la nivelul inflației. Leul se devalorizează. Economiștii prognozează ridicarea prețurilor”, spune nea Nicu.

Vera Constantinov are 78 de ani și este una dintre avocații campaniei „Poporul gândește”. Spune că și-a făcut „abonament” la magazinele lui Șor pentru a beneficia de prețuri mai mici la produse, pentru că pensia este mică. Însă a rămas dezamăgită când o prietenă de-a ei i-a arătat cum din carnea înghețată pe care a luat-o, a rămas mai puțină în pungă, după ce a fost dezghețată.

Enlarge

MG_8278
Analistul politic Victor Ciobanu și expertul în cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa

Analistul Victor Ciobanu spune că 90% din pensionari duc o viață de subzistență. „Coșul nostru minim este calculat în perioada sovietică. E scris că omul are nevoie de un kg de porumb pe lună. În coș mai intră lucruri bizari cum ar fi „tizâcul”. Noi suntem în secolul XXI. Coșul minim este de aproximativ 1800 lei. Dar cei 715 mii de pensionari nu primesc atât. Ce fel de condiții creează statul? Să moară. În perioada iernii, tu fiind pensionar, trebuie să alegi între a achita facturile și a mânca. Nu mai vorbim de haine sau de alte lucruri. Da, pensia a crescut. Dar ea nu poate fi mai puțin de 1800 de lei, ci de două sau de trei ori mai mare pentru ca omul să trăiască, nu să supraviețuiască”, le-a spus analistul participanților.

Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, recomandă oamenilor să facă un exercițiu de imaginație. „Ei trebuie se întrebe dacă trăiesc mai bine decât 3-4 ani în urmă, exact în momentul când la televizor li se spune că au fost ridicate pensiile și mărite salariile. Sunt multe lucruri subiective în care majoritatea oamenilor nu cred. 80 la sută  urmăresc televiziunea care aparține guvernării și care povestește de dimineață până seara cât este de bine în Moldova. Oamenii nu cred, pentru că ei ies afară și văd că este sărăcie.”

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor care se află la vârsta de pensionare și are scopul de a combate manipularea prin comunicarea de la om la om.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.