Connect with us

Politică

Poporul gândește: „Oamenii nu cred în televiziunea guvernării”

Publicat

pe

A doua întâlnire dintre avocații campaniei „Poporul gândește” a avut loc marți, pe 28 iunie, când s-au adunat ca să analizeze alte știri false și să învețe cum se combate manipularea și propaganda prin comunicare. De data aceasta, cei care i-au instruit a fost expertul din cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa și analistul politic Victor Ciobanu.

Experții le-au povestit despre „viața bună” despre care se vorbește la televizor. Analistul politic Victor Ciobanu a analizat raportul dintre coșul minim de existență în Republica Moldova și pensie, subiect adus în discuție de către mesagerii anti-propagandă.

Enlarge

MG_8273
Avocații campaniei: Petru Cenușă, Nicolae Vrednic și Vera Constantinov

Potrivit lui Nicolae Vrednic, pensia nu a fost majorată, ci indexată și roagă colegii din cadrul campaniei să folosească cuvintele concrete la acest subiect. „Pensia nu a fost majorată, dar a fost indexată, ajustată la nivelul inflației. Leul se devalorizează. Economiștii prognozează ridicarea prețurilor”, spune nea Nicu.

Vera Constantinov are 78 de ani și este una dintre avocații campaniei „Poporul gândește”. Spune că și-a făcut „abonament” la magazinele lui Șor pentru a beneficia de prețuri mai mici la produse, pentru că pensia este mică. Însă a rămas dezamăgită când o prietenă de-a ei i-a arătat cum din carnea înghețată pe care a luat-o, a rămas mai puțină în pungă, după ce a fost dezghețată.

Enlarge

MG_8278
Analistul politic Victor Ciobanu și expertul în cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa

Analistul Victor Ciobanu spune că 90% din pensionari duc o viață de subzistență. „Coșul nostru minim este calculat în perioada sovietică. E scris că omul are nevoie de un kg de porumb pe lună. În coș mai intră lucruri bizari cum ar fi „tizâcul”. Noi suntem în secolul XXI. Coșul minim este de aproximativ 1800 lei. Dar cei 715 mii de pensionari nu primesc atât. Ce fel de condiții creează statul? Să moară. În perioada iernii, tu fiind pensionar, trebuie să alegi între a achita facturile și a mânca. Nu mai vorbim de haine sau de alte lucruri. Da, pensia a crescut. Dar ea nu poate fi mai puțin de 1800 de lei, ci de două sau de trei ori mai mare pentru ca omul să trăiască, nu să supraviețuiască”, le-a spus analistul participanților.

Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, recomandă oamenilor să facă un exercițiu de imaginație. „Ei trebuie se întrebe dacă trăiesc mai bine decât 3-4 ani în urmă, exact în momentul când la televizor li se spune că au fost ridicate pensiile și mărite salariile. Sunt multe lucruri subiective în care majoritatea oamenilor nu cred. 80 la sută  urmăresc televiziunea care aparține guvernării și care povestește de dimineață până seara cât este de bine în Moldova. Oamenii nu cred, pentru că ei ies afară și văd că este sărăcie.”

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor care se află la vârsta de pensionare și are scopul de a combate manipularea prin comunicarea de la om la om.

Politică

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum, în cadrul alegerilor parlamentare.

O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Aceasta survine după ce la ultima ședință a Parlamentului, șeful Legislativului a dat de înţeles că deputaţii l-ar putea demite din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pe motiv că încalcă prevederile Constituției.

Astăzi, preşedintele Parlamentului a spus presei că Direcţia juridică a Parlamentului a pregătit săptămâna trecută o notă informativă adresată Comisiei juridice cu toate procedurile care există şi ce înseamnă procedura de demitere a preşedintelui.

„ Noi de apropiem de alegerile parlamentare, iar procedura de demitere presupune organizarea unui referendum naţional, care nu poate fi organizat în cadrul alegerilor parlamentare. Să nu uităm că din data de 24 decembrie şi până în 24 ianuarie avem perioada preelectorală, iar din 25 ianuarie până pe 24 februarie deja avem campania electorală. În toată această perioadă, juridic nu cred că noi putem să organizăm referendum pentru demisia preşedintelui”, a precizat Andrian Candu.

Totodată, șeful Legislativului a precizat că demisia preşedintelui presupune două elemente: vot în Parlament şi referendum naţional.

„Să zicem că votul în Parlament am putea să-l facem, dar cum rămâne cu cea de-a doua procedură? Dacă nu putem să le ducem pe ambele la bun sfârşit, întrebarea este de ce să începem acum?”, a mai spus Andrian Candu, după şedinţa Biroului permanent.

De notat că la ultima ședință a Parlamentului, după ce Igor Dodon a  lansat critici în adresa forului legislativ și a declarat că nu va promulga mai multe legi adoptate de deputați, Andrian Candu a declarat că „acest Parlament încă mai are puterea să-l demită”.  Oficialul a mai spus că Parlamentul „ar putea să-i facă o surpriză” lui Dodon, exact înaintea sărbătorilor de iarnă.

Citește mai departe

Politică

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Publicat

pe

De către

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Biroului permanent, unde a fost aprobată și ordinea de zi a ultimei ședințe plenare.

Astfel, Cabinetul de miniștri va prezenta Parlamentului raportul privind implementarea Programului de activitate al Guvernului.

Plenul Parlamentului urmează să confirme în funcție trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru.

De asemenea, Parlamentul urmează să ratifice Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică de Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia, precum și Acordul între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est privind schimbul automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

De asemenea, deputații vor dezbate proiectul Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova 2030”, modificările la Legea insolvabilității și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în redacție nouă.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care îl obligă pe Andrei Năstase să achite acest prejudiciu moral, dar și să dezmintă o declarație făcută la adresa lui Ion Ceban în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău.

Ziarul de Gardă precizează că instanța a admis cererea de chemare în judecată depusă de avocatul lui Ion Ceban cu privire la unele declarații făcute de Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Eu vreau să fiu primar” din 11 mai 2018.

Instanța a stabilit că următoarea declarație făcută de Andrei Năstase este defăimătoare: „Nu, că vorbiți este ok, ce ați făcut, ce ați reușit?(n.r. – cu referire la gestionarea patrimoniului municipal) Pentru că, atunci când a trebuit în 2016 să votați, cu toții, într-o unanimitate, înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău …”.

Potrivit deciziei, dezmințirile trebuie făcute publice prin intermediul unei conferințe de presă sau în cadrul unei emisiuni, în termen de 15 zile și, totodată, Andrei Năstase va fi nevoit să îi achite lui Ion Ceban suma de un leu cu titlu de prejudiciu moral.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Reamintim că alegerile locale pentru Primăria Chișinău au avut loc pe 20 mai, iar în turul II din 3 iunie confruntarea s-a dat între candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul PPDA Andrei Năstase. Năstase a câștigat, acumulând 52,57% din voturi.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică8 ore în urmă

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum,...

Divertisment8 ore în urmă

În Moldova este filmat primul scurt metraj fantastic

În Republica Moldova au loc filmările primului scurt metraj fantastic „Prevestitorii furtunii”, relatează locals.md. Lucrările la acest proiect au început...

Social9 ore în urmă

Peste 1000 de locuințe, procurate în cadrul Programului „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip la ședința Guvernului. Astfel,...

Politică10 ore în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

Politică10 ore în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică11 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică12 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com