Connect with us

Politică

Poporul gândește: „Oamenii nu cred în televiziunea guvernării”

Publicat

pe

A doua întâlnire dintre avocații campaniei „Poporul gândește” a avut loc marți, pe 28 iunie, când s-au adunat ca să analizeze alte știri false și să învețe cum se combate manipularea și propaganda prin comunicare. De data aceasta, cei care i-au instruit a fost expertul din cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa și analistul politic Victor Ciobanu.

Experții le-au povestit despre „viața bună” despre care se vorbește la televizor. Analistul politic Victor Ciobanu a analizat raportul dintre coșul minim de existență în Republica Moldova și pensie, subiect adus în discuție de către mesagerii anti-propagandă.

Enlarge

MG_8273
Avocații campaniei: Petru Cenușă, Nicolae Vrednic și Vera Constantinov

Potrivit lui Nicolae Vrednic, pensia nu a fost majorată, ci indexată și roagă colegii din cadrul campaniei să folosească cuvintele concrete la acest subiect. „Pensia nu a fost majorată, dar a fost indexată, ajustată la nivelul inflației. Leul se devalorizează. Economiștii prognozează ridicarea prețurilor”, spune nea Nicu.

Vera Constantinov are 78 de ani și este una dintre avocații campaniei „Poporul gândește”. Spune că și-a făcut „abonament” la magazinele lui Șor pentru a beneficia de prețuri mai mici la produse, pentru că pensia este mică. Însă a rămas dezamăgită când o prietenă de-a ei i-a arătat cum din carnea înghețată pe care a luat-o, a rămas mai puțină în pungă, după ce a fost dezghețată.

Enlarge

MG_8278
Analistul politic Victor Ciobanu și expertul în cadrul comunității WatchDog Valeriu Pașa

Analistul Victor Ciobanu spune că 90% din pensionari duc o viață de subzistență. „Coșul nostru minim este calculat în perioada sovietică. E scris că omul are nevoie de un kg de porumb pe lună. În coș mai intră lucruri bizari cum ar fi „tizâcul”. Noi suntem în secolul XXI. Coșul minim este de aproximativ 1800 lei. Dar cei 715 mii de pensionari nu primesc atât. Ce fel de condiții creează statul? Să moară. În perioada iernii, tu fiind pensionar, trebuie să alegi între a achita facturile și a mânca. Nu mai vorbim de haine sau de alte lucruri. Da, pensia a crescut. Dar ea nu poate fi mai puțin de 1800 de lei, ci de două sau de trei ori mai mare pentru ca omul să trăiască, nu să supraviețuiască”, le-a spus analistul participanților.

Expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, recomandă oamenilor să facă un exercițiu de imaginație. „Ei trebuie se întrebe dacă trăiesc mai bine decât 3-4 ani în urmă, exact în momentul când la televizor li se spune că au fost ridicate pensiile și mărite salariile. Sunt multe lucruri subiective în care majoritatea oamenilor nu cred. 80 la sută  urmăresc televiziunea care aparține guvernării și care povestește de dimineață până seara cât este de bine în Moldova. Oamenii nu cred, pentru că ei ies afară și văd că este sărăcie.”

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor care se află la vârsta de pensionare și are scopul de a combate manipularea prin comunicarea de la om la om.

loading...

Politică

Dodon după întrevederea cu Putin: Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunţat astăzi, după întrevederea cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, că începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea.

„Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, se arată în mesajul președintelui de pe Facebook.

PE LUNG

În aceeași postare, Igor Dodon a menționat  că a exprimat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului de import fără taxe vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești din sectorul agroindustrial pe piața rusă. Potrivit lui, datorită acestui fapt, volumul de produse exportate din țara noastră a crescut semnificativ în ultimele luni.

Șeful statului a relatat că în cadrul întrevederii a subliniat că consensul forțelor politice externe în raport cu Moldova oferă șanse mari pentru dezvoltarea țării, precum și pentru realizarea în deplină măsură a strategiei politicii externe echilibrate, „în baza menținerii și consolidării statutului constituțional de neutralitate permanentă”.

Potrivit șefului statului, un subiect aparte l-a constituit subiectul transnistrean. „Am menționat necesitatea conjugării eforturilor tuturor participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, cu scopul identificării unui model politic eficient, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional”, a mai spus șeful statului.

Precizăm că la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus „Gazprom” constituia 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețurile se stabilesc și se modifică trimestrial în funcție de prețurile la petrol de pe piețele internaționale.

loading...

Citește mai departe

Politică

Ministrul de Interne solicită procurorului general ridicarea imunității parlamentare a democratului Vladimir Cebotari

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, i-a expediat procurorului general interimar o scrisoare în care solicită investigarea deputatului Vladimir Cebotari și începerea procedurii de ridicare a imunității parlamentare a acestuia.

„Am făcut o scrisoare către procurorul general interimar și am cerut investigarea lui Vladimir Cebotari și începerea procedurii de ridicare a imunității parlamentare a acestui individ pentru implicarea în furtul miliardului”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

PE LUNG

Andrei Năstase a menționat că demersul a fost făcut acum, pentru că s-au acumulat probe în acest sens.
.
„Și dacă mă întrebați de ce nu am făcut-o mai înainte, vă spun că acum s-a aflat, acum s-a acumulat niște dovezi”, a spus ministrul de Interne.

În cadrul emisiunii, Năstase a menționat că Platforma DA va înainta în Parlament un proiect privind anularea imunității parlamentare a deputaților. „Vom consulta colegii de la PAS și vom veni cu un asemenea proiect”, a menționat el.

„Am să-l rog pe colegul meu deputatul Dinu Plângău, vă spun cu toată tăria, pentru că eu nu pot veni cu o astfel de inițiativă legislativă în Parlament, ca în numele meu și al platformei DA să inițieze acest proiect”, a spus Năstase.

Totodată, el a opinat că „oamenii au nevoie cu totul de altceva: de o justiție corectă, de o procuratură dreaptă”. „Și eu sunt sigur că în momentul când vom avea o justiție dreaptă, nimeni, absolut nimeni, nu își va mai pune problema imunității parlamentare”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că Vladimir Cebotari a fost viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în perioada iunie 2013 – aprilie 2015, director general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” în aprilie–iulie 2015. În Guvernul Filip, în perioada 2015 – 2016 a fost ministru al Justiției.

loading...

Citește mai departe

Politică

Un deputat socialist critică dorința a peste 2 mln de oameni de a fi independenți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Bogdan Țârdea, deputatul socialist, a criticat dorința din 23 august 1989 a peste 2 mln de oameni din Lituania și Estonia de a deveni independenți și de a se separa de Uniunea Sovietică.

Acesta a scris pe o rețea de socializare că dorința oamenilor de atunci i-a făcut să lucreze astăzi ca gunoieri, hamali și prostituate.

PE LUNG

„2 milioane de oameni s-au luat de mâini și au format un lanț viu cu o lungime de 600 km. Ei cereau independența de la URSS. După ce au primit această independență, acești 2 mln de oameni care erau pe atunci doctori, învățători sau ingineri, astăzi, majoritatea din ei sunt gunoieri, hamali și prostituate independente”, a scris deputatul socialist.

Această postare a trezit nemulțumirea unioniștilor, care au declarat că vor depune o plângere penală pe numele lui Țîrdea. „Este o declarație revoltătoare și care lezează onoarea și demnitatea a peste 2 milioane de oameni, cetățeni ai Uniunii Europene. În acest context, vom depune o plângere penală la Procuratura Generală pentru a fi atras la răspundere acest deputat nesimțit și vom sesiza ambasadele statelor vizate pentru a le aduce la cunoștință declarațiile unui oficial guvernamental din Republica Moldova”, susține Vlad Bilețchi, președintele „UNIREA-ODIP”.

Amintim că, la 23 august 1989, aproximativ două milioane de oameni și-au dat mâinile formând un lanț uman lung de peste 600 km de-a lungul celor trei Țări Baltice – RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană, republici ale Uniunii Sovietice. Acest lanț baltic a fost numit și Lanțul Libertății. Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități. El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare. A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual. Evenimentul a dat ocazia activiștilor baltici să mediatizeze ocupația sovietică ilegală și să pună problema independenței Țărilor Baltice nu ca chestiune politică, ci ca problemă de morală. Autoritățile sovietice de la Moscova au răspuns cu retorică comunistă tipică, neluând nicio măsură constructivă care ar fi putut opri prăpastia ce se lărgea între Țările Baltice și Uniunea Sovietică. În șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică ce și-a declarat independența.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură8 ore în urmă

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație...

Cultură9 ore în urmă

Săli pline şi discuţii intense cu invitaţi, la a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău

Peste 3.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile şi discuţiile intense cu invitaţii din cadrul celei de-a cincea ediţii...

Sănătate10 ore în urmă

„Noi suntem oameni, nu roboți”. Ce este burnoutul

PE SCURT „Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este...

Auto10 ore în urmă

Impactul „seismic” al Brexitului asupra producerii de automobile în Europa

PE SCURT Industria auto europeană a avertizat asupra efectelor catastrofale ale unui Brexit fără acord, spunând că ar avea un...

CulturăO zi în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

TehnologieO zi în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment2 zile în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031