Connect with us

Politică

Politolog: Președinția lui Zelenski va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar și după

Publicat

pe

PE SCURT

Politologul Dionis Cenușă susține că președinția lui Vladimir Zelenski va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar și după. Iar stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastroasă poate fi inexperiența președintelui.

Analistul politic a menționat că turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina, la fel ca și primul tur al alegerilor, s-a caracterizat printr-un grad ridicat de competitivitate. Dar această competitivitate a fost oarecum parțială, deoarece ambii candidați au esență sau conexiuni cu cercuri oligarhice. Un candidat ordinar nu ar fi avut nicio șansă.

PE LUNG

Comentând rezultatele alegerilor din Ucraina și inexperiența candidatului câștigător, Dionis Cenușă a opinat că Rusia transmite mesaje mixte cu privire la câștigătorul alegerilor – Vladimir Zelenski. „Pe de o parte, Moscova a exploatat mesajele (pre)electorale strâmbe ale candidatului Zelenski contra lui Poroșenko și a promovat înfrângerea experimentatului Poroșenko. Pe de altă parte, acum după alegeri, unele entități ale propagandei ruse îl atacă pe Zelenski pentru lipsa de experiență, care ar deveni fatală pentru țara vecină”, se arată într-un comentariu al politologului.

În același timp, el remarcă că Occidentul respiră ușurat deoarece a obținut minimul pe care și l-a dorit de la aceste alegeri – transferul pașnic și democratic al puterii. În acest fel, UE, SUA și alți susținători externi demonstrează că investițiile lor în instituțiile democratice ucrainene dau roade. Misiunea acestora este de a investi în susținerea echipei lui Zelinski, care trebuie capacitată cu reformiști liberali, pentru a substitui inexperiența noului președinte.

În plus, în opinia expertului, căderea lui Poroșenko este o știre proastă pentru oligarhii din Moldova și Georgia. Dar în spatele lui Zelenski figurează un alt oligarh – Igor Kolomoiski. „De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul ca Plahotniuc și Ivanișvili ar putea găsi ușor limbă comună cu Zelenski. La fel, flexibilitatea noului președinte ucrainean deschide oportunitatea pentru președintele Igor Dodon de a efectua, în sfârșit, o vizită la Kiev, imposibilă până acum din cauza justificării acțiunilor Rusiei în Crimeea”, mai arată Dionis Cenușă pe Facebook.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Vlad Plahotniuc: Astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că astăzi a depus mandatul de deputat în Parlament. El a declarat că prin renunțarea la imunitate dorește să oprească abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept.

„Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele, dosare politice, judecăți false, zeci de urmăriri internaționale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic”, a declarat Vlad Plahotniuc.

PE LUNG

Plahotniuc a menționat că Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea și cele mai importante comisii), iar foarte curând și Procuratura Generală, CNA, poate și alte instituții.

„În parteneriat însă cu cei din Blocul ACUM, Moscova controlează în prezent instituțiile de drept și justiția din Moldova și, cu siguranță, speră că, folosind abuziv instituțiile din Moldova, vor avea de această dată mai mult succes și, în final, vor transforma Moldova într-un „aliat” servil al Rusiei”, a menționat fostul președinte al PDM.

Potrivit lui, în actuala situație, „în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru”, el nu mai poate îndeplini obligațiile față de electoratul din Nisporeni. „Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”, a mai spus Vlad Plahotniuc.

În prezent nu se cunoaște unde se află fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc. El a părăsit R.Moldova, imediat după anunțul formațiunii de retragere de la guvernare. Atunci Plahotniuc a declarat că a părăsit țara „pentru a-și securiza familia”. Ulterior, el a anunțat că și-a depus mandatul de președinte al partidului.

Anterior, președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov a opinat că Vlad Plahotniuc nu va mai reveni în partid, iar mai devreme sau mai târziu va depune mandatul de deputat.

loading...

Citește mai departe

Justiție

Un cetățean RM, evadat din penitenciar, a fost scos din cursa electorală pentru Rada Supremă din Ucraina

Publicat

pe

PE SCURT

Comisia Eelectorală Centrală din Ucraina a anulat înregistrarea unui candidat din Platforma de opoziție – Pentru Viață, Dmitry Torner. Decizia a fost luată după informațiile primite de la Serviciul de Securitate al Ucrainei și de la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit căruia Torner nu este cetățean al Ucrainei, ci al Republicii Moldova, unde este dat în căutare, transmite newsmaker.md.

PE LUNG

Candidatul a fost inclus al 44-lea pe lista platformei, în calitate de șef al departamentului de analiză al companiei Himtrade LLC. Potrivit SBU, în baza documentelor false, Dmitry Torner a primit cinci pașapoarte interne cu nume diferite, precum și patru pașapoarte internaționale.

Dmitry Torner este, de fapt, cetățeanul moldovean Dmitri Nekrasov. Poliția îl caută pentru evadare din închisoare. „11 ani de detenție pentru fraudă, evadare din închisoare, mutarea în Ucraina, falsificarea documentelor de moarte, 5 pașapoarte ucrainene interne cu diferite nume de familie, 4 pașapoarte internaționale și 2 soții”, a scris spicherul Ministerului de Interne, Artem Șevcenko, pe facebook.

Potrivi canalului pe Telegram The_Newsroom, Dmitri Nekrasov s-a născut la Chișinău în 1980. În 2003, în Moldova, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidarea de fonduri, fraudare, cumpărarea și transportarea drogurilor. Un an mai târziu, a fugit în Odesa și apoi s-a mutat la Kiev.

În 2007, în Ucraina, Nekrasov a luat numele mamei lui, Malchenko. Mai târziu, s-a căsătorit cu Olga Groznaia și a devenit Dmitry Groznii. În 2010, el și-a imitat moartea, motiv pentru care în Republica Moldova a fost oprită căutarea. Totuși, în 2013  căutarea a fost reluată.

În 2013, Nekrasov a mers în Rusia cu o participantă la concursul de frumusețe Miss Donbass-Open 2011” Olga Sokolovskaya și s-a căsătorit cu ea. După nuntă, a devenit cetățean al Federației Ruse Dmitri Sokolovski.

În 2014, a plecat în Austria, unde a primit un pașaport cu numele de familie Torner. Soția lui, care a câștigat concursul de frumusețe Miss Universe 2016, a primit numele de familie Torner. Apoi a devenit gazda TV la două emisiuni.

În timpul șederii sale în Ucraina, Torner a lucrat director al întreprinderii de stat Ukrspetsavtobaza, iar în 2010 a fost consilier al șefului serviciului penitenciar, transmite newsmaker.md.

loading...

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon dezvăluie: Pe parcursul ultimei săptămâni, din țară au plecat 50 milioane de dolari

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat că, pe parcursul ultimei săptămâni, din țară a fost scos un miliard de lei. Șeful statului a refuzat să ofere detalii în acest sens, însă a spus că în aceasta sunt implicați „oameni apropiați din anturajul lui Plahotniuc”.

Declarația a fost făcută marți în cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.md. Potrivit lui Igor Dodon, informația a parvenit luni, lăsând să se înțeleagă că aceasta a fost prezentată de SIS, unde a început să activeze noua conducere.

PE LUNG

„ Pe parcursul ultimei săptămâni, din Moldova au fost sustrase un miliard de lei, circa 50 milioane de dolari. Nu vă pot spune cine, dar pot să vă spun că oameni apropiați din anturajul lui Plahotniuc. 50 milioane de dolari au plecat din țară în ultimele 7-10 zile. Vreau să văd ce face Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, care mai este condus de oamenii lui Plahotniuc”, a menționat președintele.

El a spus că 50 milioane de dolari reprezintă o problemă foarte mare, iar persoanele implicate au argumentat că cu acești bani au achitat produse agricole. „ Dar e imposibil, așa bani nu se plătesc pentru cumpărarea floarei soarelui din afata țării”, a mai spus Dodon.

În acest context, președintele a spus că la momentul actual asupra lui iarăși se fac presiuni, parvin mesaje cu amenințări în care este atenționat să nu intervină în schemele de contrabandă.

„La acestă etapă au început să parvină preîntâmpinări în adresa mea: oprește-te, în caz contrar în timpul apropiat o să apară bombe mediatice… Se fac presiuni asupra mea. Vin mesaje concrete cu amenințări ca să nu mă vâr în schemele de contrabandă și să nu insist pe demisia procurorului general”, a relatat Dodon.

Șeful statului a subliniat că în investigarea fraudelor și a schemelor este necesară respectarea celor trei etape: depistarea și investigarea cazurilor, materialele date să fie materializate în dosare penale, iar apoi aceste dosare să meargă în instituții judecătorești, unde să fie luate decizii independente și corecte.

Potrivit lui, la prima etapă lucrurile au început să se miște: avem conducere nouă la SIS, a fost anunțat concurs la șefia CNA, se schimbă lucrurile în Poliție.

La a doua etapă este necesar ca aceste materiale să fie materializate în dosare, iar pentru aceasta este nevoie de Procuratura Generală. „La moment aici avem probleme, dar eu cred că în decurs de o săptămână  sau zece zile vor fi modificări”, a menționat el.

Referindu-se la cea de-a treia etapă, președintele Dodon a menționat că a avut deja o întrevedere cu membrii CSM, unde a declarat că „gata, s-a terminat cu schemele care au fost”.

Știți cum era anterior? De la oficiul PDM li se aduceau listă la fiecare judecător cu ce decizie trebuie să ia, în cazurile care se judecau. Chiar și în cazurile de divorț”, a povestit Dodon.

În final la această temă, președintele a spus că acest sistem de capturare a instituțiilor statului a fost creat ani de zile și că necesită timp pentru a normaliza lucrurile. „ Noi toți dorim acum, dar trebuie urmate anumite proceduri. Eu cred că în aceste trei săptămâni noi ne-am mișcat foarte bine”, a adăugat el.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Istorie45 de minute în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură2 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură23 de ore în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri24 de ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

PoliticăO zi în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

CulturăO zi în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031