Politolog despre propunerea blocului ACUM Maia Sandu-premier și Andrei Năstase – speaker: Elimină orice șansă ca să fie votate

PE SCURT

Propunerea blocului ACUM de a-i avea pe Maia Sandu în calitate de prim-ministru și pe Andrei Năstase ca speaker al Parlamentului constituie cumva o consecință logică a dorinței de a repartiza, ipotetic, puterea.

Însă ambele candidaturi elimină orice șansă ca aceste candidaturi să fie votate, susține politologul Dionis Cenușă.

PE LUNG

Comentând anunțul blocului ACUM, Dionis Cenușă a declarat că asemenea prerogativă este cu siguranță țintită de primul (PSRM) sau al doilea (PDM) partid ales în noul legislativ. „Dacă opoziția într-adevăr se dorește a fi realistă, atunci un guvern tehnic cu un prim-ministru apolitic ar fi o idee mai fezabilă”, a menționat el pe Facebook.

Potrivit lui, toate argumentele blocului ACUM despre „statul capturat” de către interese oligarhice sunt valide, dar toate acestea fac imposibilă crearea unei guvernări cu participarea blocului.

Dionis Cenușă menționează că socialiștii au mai multe șanse să se înțeleagă cu nucleul oligarhic al democraților, inclusiv pe subiectul reparării relațiilor cu Rusia, decât cu blocul ACUM, ale căror viziuni sunt probabil prea pro-integritate pentru actuala compoziție parlamentară.

„Deci, care este miza? Liderul Platformei DA Andrei Năstase s-a scăpat cu vorba și a menționat ceva despre participarea blocului ACUM la alegerile locale. Nimic însă despre alegeri anticipate, corect? Altfel spus, blocul ACUM este în proces de devenire a unei opoziții parlamentare, cu gândul deja la alegerile locale din vară”, a opinat politologul.

Reamintim că ieri blocul ACUM a anunțat că îl propune pe liderul Platformei DA Andrei Năstase în funcția de președinte al Parlamentului, iar pe lidera PAS Maia Sandu în funcția de premier.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.