Connect with us
"
"

Politică

Platforma DA îndeamnă la proteste masive

Publicat

pe

Platforma Demnitate și Adevăr îndeamnă societatea civilă şi cetăţenii să reia protestele în stradă pentru a determina guvernarea să publice raportul Kroll 2 complet, in special capitolele privind beneficiarii reali ai fraudelor bancare din 2014.

Potrivit formațiunii, sinteza Raportului Kroll 2, publicată recent de BNM, înşeală aşteptările cetăţenilor, prin faptul că au fost omise fazele privind beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar.

„Guvernarea vrea să uităm de furtul miliardului”, a declarat astăzi liderul PDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, această  sinteză selectivă nu face decât să întărească doar câteva concluzii importante făcute şi în primul raportul Kroll, inclusiv faptul că jaful secolului ar fi fost protejat şi stimulat la cel mai înalt nivel de stat.

„Având în vedere că cei de la Kroll sunt plătiţi din banii populaţiei, societatea este în drept să ceară de la această guvernare publicarea informaţiilor despre beneficiarii reali şi tragerea la răspundere a tuturor demnitarilor de stat care au coordonat, organizat şi au închis ochii la acest jaf fără precedent”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Secretarul Platformei DA, Chiril Moţpan, a spus că protestele de durată ar demonstra atât guvernării, cât şi partenerilor externi că cetăţenii nu acceptă cea ce se întâmplă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, inițiat de foștii deputați comuniști Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi. Noua formațiune este una de stânga. În programul său de activitate pentru următorii cinci ani, aprobat la congresul de constituire,  sunt incluse obiective ce țin de  salvarea țării de la depopulare, crearea unui mediu economic activ, soluționarea problemelor ecologice, îmbunătățirea situației segmentelor sociale vulnerabile ș.a.

„Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” a anunțat că nu va avea un președinte și va avea o democrație partinică.  Politologii afirmă că formarea noului partid reprezintă un exercițiu politic util pentru a reanima segmentul de stânga a eșichierului politic și a crea concurență Partidului Socialiștilor. Potrivit acestora, după erodarea PSRM bazinul electoral respectiv ar putea migra anume spre noua formațiune creată de foștii deputați comuniști.

PE LUNG

Patru foști deputați comuniști au stat la baza noului partid

Fostul„ideolog” al Partidului Comuniștilor Mark Tkaciuk a anunțat încă în luna august despre constituirea noii formațiuni. Aceasta în condițiile în care în 2014 a declarat că pleacă definitiv din politică pentru a se consacra activității științifice. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2001–2002 și 2009–2014, dar și consilierul președintelui Vladimir Voronin pe probleme de politică internă. În perioada guvernării comuniste era numit „ideologul” și „eminența cenușie” a Partidului Comuniștilor, în culise vorbindu-se despre influența puternică pe care a avut-o asupra fostului lider al PCRM.  La 23 mai  2014 a renunțat la mandatul de deputat acesta din proprie dorință, iar ulterior a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM. Aceasta după ce Tkaciuk s-a declarat nemulțumit că Vladimir Voronin și-a schimbat discursul în raport cu Federația Rusă și că încerca să fie pe plac oficialilor din Uniunea Europeană.

În anii 2008-2009, Iurie Muntean a ocupat funcția de viceministru al Economei al Republicii Moldova, în timpul mandatului de ministru al Economie a lui Igor Dodon, între 2009 și 2014 a fost deputat din partea PCRM. În 2010 Muntean a devenit secretar executiv al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Iar în 2012, președintele PCRM Vladimir Voronin a pomenit numele lui ca al unui posibil succesor la conducerea PCRM.

În vara anului 2014, a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM, apoi și din funcția de secretar executiv al partidului. În 2016, el declara că la baza deciziei PCRM de a colabora cu partidele pro-europene „se simte mâna Bruxellesului şi a Washingtonului”. Totodată, Muntean nu excludea, că la această hotărâre a contribuit și „omul de afaceri Plahotniuc”.

Scriitorul, doctorul în istorie Zurab Todua și antropologul, prim secretar al Comitetul raional al PCRM, Mihail Poleanschi sunt ex-deputați în Parlamentul R. Moldova pe listele PCRM. între anii 2010-2014. Todua a declarat în 2015 că conducerea PCRM nu este interesată de procesul destrămării partidului în teritoriu și că PCRM care a fost cândva un partid luptător și eroic, își continuă calea suicidului politic.

Planul de acțiune „Moldova 2020-2025 ″

În luna august, presa a anunțat cu referire la o postare a fostului deputat Mark Tkaciuk despre crearea noului partid „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”. Atunci se preciza că formațiunea se poziționează ca fiind „primul partid anti-criză din Republica Moldova”.

După ceva timp, la 8 decembrie a avut loc congresul de constituire a formațiunii, unde același Mark Tkaciuk a prezentat planul de acțiune „Moldova 2020-2025 ″. În cadrul acestuia se arăta că provocarea formațiunii este salvarea societății moldovenești de la depopulare, oprirea exodului oamenilor din țară, crearea unui mediu economic activ, subordonat obiectivelor unei dezvoltări umane constante – creșterea calității și longevității vieții,  a unei educații competitive și democrații eficientă.

Portalul newsmd.md, care a prezentat planul de acțiune, arată că în aceste condiții, formațiune își propune atingerea a cinci obiective strategice, cinci modernizări sistemice: 1. Decriminalizarea sistemului politic și introducerea controlului public asupra puterii. 2. Justiție imperativă.3. Dezincriminarea economiei și adaptarea Moldovei la piețele globale.4.  Moldova este un teritoriu al cunoașterii. 5. Revoluția verde pentru Moldova.

După congresul de constituire și aprobarea documentelor în acest sens, formațiunea urmează să depună actele pentru înregistrare la Agenția Servicii Publice.

Ce declară politologii

În opinia politologului Victor Juc, noua formațiune constituită de foștii deputați comuniști, este mai degrabă „una de orientare social-democrată de stânga, de felul cum în Europa sunt partide de stânga europeană”. Formațiunea a pus accent pe solidaritate , dar solidaritatea este una dintre cele trei valori ale social-democrației.

Potrivit lui,  Partidul Comuniștilor a intrat în istorie și nu mai contează, a pierdut din toate șansele de a reveni pe scena politică. În aceste condiții, noua formațiune  poate să aibă de câștig de cauză când se va eroda PSRM. Atunci o parte din electoratul care votează pentru socialiști se va duce la noua formațiune. „După ce socialiștii vor pierde din suport, electoratul lor va merge fie spre partidul lui Renato Usatîi, fie spre noua formațiune a lui Tkaciuk”. După cum arată istoria, în politica de la Chișinău partidele se perindează – unele pierd în reflux, așa cum de exemplu a fost PLDM și a venit o altă formațiune în ascensiune cei de Blocul ACUM, după ce a căzut PPCD a venit PL, acum liberalii coboară și cel mai probabil va veni un alt partid unionist.

Totuși, în opinia lui Juc, în cazul unor  alegeri parlamentare anticipate, electoratul este pregătit să voteze în aceeași manieră ca și în februarie 2019. Cred că electoratul îi va da încă o șansă lui PSRM, În viitor, „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” va fi în ascensiune numai în urma erodării PSRM.

Politologul Dionis Cenușă susține că Congresul Civic este un exercițiu politic util pentru a reanima segmentul de stânga a eșichierului politic și a crea concurență Partidului Socialiștilor și altor partide similare. Totuși, în opinia expertului, există însă o serie de trăsături care le pot crea piedici.

„În primul rând, partidul nu dispune de instituția liderului. Toate partidele puternice, din punct de vedere politic, din istoria țării au crescut, funcționat, precum și căzut, ca urmare a performanței bune sau rele a liderului de partid. De aceea, este putin probabil ca încercarea Congresului de a copia mișcarea “5 Stele” din Italia, care nu are o figură consolidată de lider, poate reuși în Moldova, unde persistă o cultura paternalistă atât printre votanții în etate, cât și pentru generațiile mai tinere de votați”, a menționat el.

În al doilea rând, atenționează Dionis Cenușă, multe nume ale persoanelor care formează noua formațiune sunt ex-politicieni care au falimentat. Reîntoarcerea în politica mare a unor persoane care au eșuat ca politicieni anterior nu este exact ceea ce își doresc votanții ce caută soluții noi și de succes”.

Nu în ultimul rând, noul partid se pare a fi orientat mai degrabă către votanții vorbitori de limba rusă decât către tot bazinul de votanți. Descreșterea votanților reprezentanți ai minorităților, de rând cu cei ai grupului etnic majoritar, implică necesitatea de a vorbi în limbajul politic și în limba unor categorii cât mai largi se votanți. „Dacă Congresul Civic nu va soluționa această problemă, atunci acesta se va autoizola și nu va putea crește nici peste formațiunea lui Renato Usatîi, cu atât mai mult să ajungă la nivelul de popularitate al PSRM. Dar dacă cel din urma va comite greșeli grave, atunci Congresul va avea șanse să se afirme cu sau fără neajunsurile abordate mai sus”, a conchis el.

În Republica Moldova sunt înregistrate 46 de partide politice.

Citește mai departe

Justiție

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea acestuia a luat prin surprindere, societatea aflând despre ieșirea fostului oficial din penitenciar datorită aplicațiilor de mesagerie. Subiectul a ținut cap de afiș în presa națională.

Imediat după aceasta, actuala guvernare a declarat că decizia de eliberare condiționată poartă caracter ilegal, aducând acuzații în adresa reprezentanților fostului Guvern Maia Sandu. Cei din urmă spus la rândul lor că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”. Unii analiști politici susțin că decizia ar putea avea conotații politice și că ar putea fi o metodă de a distorsiona atenția publicului de la ceea ce face sau nu face guvernarea condusă de socialiști. La rândul său, fostul premier declară că la baza eliberării sale a stat legea. iar toată procedura s-a desfășurat pe perioada a trei guverne.

PE LUNG

Eliberarea neașteptată a lui Vlad Filat „trădată” de tehnologiile informaționale

În după amiaza zilei de 3 decembrie, societatea a fost luată prin surprindere cu anunțul privind eliberarea condiționată a fostului premier Vlad Filat. Interesant este faptul că presa, care aproape în toate cazurile era anterior informată despre evoluțiile dosarului lui Vlad Filat de către avocații acestuia,  de această dată, a aflat ce se întâmplă datorită tehnologiilor informaționale. Aceasta după ce mai multe persoane au primit notificări că el a devenit, din nou, activ pe aplicațiile Signal, Viber și Telegram. Contactați de presă, avocații fostului premier au confirmat eliberarea acestuia, fără a oferi însă alte detalii. Aceștia au declarat că Vlad Filat va ieși singur în fața presei și va face declarațiile respective.

Ulterior, presa a stabilit că la baza deciziei Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, de a-l elibera din detenție înainte de termen pe fostul premier Vlad Filat au stat două încheieri judecătorești anterioare prin care lui Filat i-a fost redus termenul de privațiune de libertate pentru condiții de detenție inumane. Prima hotărâre a fost emisă la 30 iulie 2019, prin care termenul i-a fost redus cu 682 de zile, și alta, pe 28 octombrie 2019, prin care termenul a fost redus cu alte 27 de zile. În total, termenul a fost redus cu 709 zile.

De notat că fostul premier a fost eliberat condiționat prin decizia judecătorului Victor Rațoi, potrivit informației plasate pe site-ul Judecătoriei Chișinău. Același judecător, în octombrie 2015, a dispus arestul lui Filat, după ce fostul premier a fost încătușat în sala Parlamentului.

De ce a fost eliberat Vlad Filat

Avocatul Ion Vîzdoaga a precizat pentru TV8 că eliberarea condiționată a fostului premier a fost posibilă datorită deciziilor CtEDO și legilor moldovene care prevăd reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a 2/3 din pedeapsă. „Filat a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane”, a spus avocatul Ion Vîzdoaga.

La câteva ore după anunțul privind eliberarea lui Vlad Filat, actualul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a susținut un briefing în care a declarat că Ministerul Justiției nu a fost informat despre existența unui demers din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat. El a mai spus că decizia de eliberare a lui Vlad Filat trezește mai multe suspiciuni, pentru că demersul ANP a fost expediat în instantă pe 12 noiembrie, ziua în care a căzut Guvernul Sandu. Pe 4 decembrie, tot ministrul Nagacevschi a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că va opera unele demisii la Administrația de Stat a Penitenciarilor. „Anumite cadre urmează a fi înlocuite pentru că nu se isprăvesc cu sarcinile. ANP și în genere penitenciarele sunt conduse de interimari și lucrurile degradează”, a menționat oficialul.

Totodată, Fadei Nagacevschi s-a arătat sceptic asupra faptului cum a fost calculat termenul de 2/3 din din pedeapsa fostului premier. El a atenționat că Vlad a fost condamnat la 9 ani de pușcărie, dar a fost deținut circa 4 ani. „Aici e o matematică simplă. 4 ani, 9 ani. Nu știm cum s-a ajuns la 2/3. Asta este prima întrebare pe care noi o vom clarifica”.

Pe de altă parte, fosta ministră a Justiției Olesea Stamate a precizat că nu a știut despre demersul de eliberare condiţionată a lui Vlad Filat, depus de administraţia Penitenciarului 13.  „Asemenea demersuri sunt semnate de administraţia penitenciarului în care este deţinută persoana şi nu de reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a spus Olesea Stamate.

Cazul trezește dispute politice

„Există suspiciuni că încheierea judecătorească prin care Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție) poartă un caracter ilegal”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, sugerând că aceasta ar putea fi anulată.

Șeful statului a menționat că a cerut suplimentar să fie informat despre eliberarea lui Filat din detenție. „Din ceea ce avem la acestă etapă este ca eliberarea lui a fost pregătită de fosta guvernare”, a adăugat președintele Dodon. Potrivit lui, eliberarea lui Vlad Filat a fost iniţiată de către o instituție subordonată Ministerului Justiţiei, în ziua în care a plecat Guvernul Sandu, în baza unei decizii unanime a unei Comisii formate din 11 membri. Comisia care se afla în subordinea ministerului Justiţiei.

Pe de altă parte, fosta prim-ministră Maia Sandu a declarat într-un mesaj pe Facebook că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare.” „Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea „vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova”,a menționat fosta prim-ministră.

Potrivit acesteia, acuzațiile lui Dodon în adresa echipei sale sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, „este o făcătură grosolană”. „Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții”. a mai spus Maia Sandu.

Ce declară analiștii politici

Expertul Dionis Cenușă menționează că eliberarea condiționată a lui Vlad Filat creează multă polemică. „De ce acum? De ce înainte de termen? Cui îi este de folos?”. El a arătat că acest eveniment poate avea impact de ordin politic, arătând trei factori în acest sens.

Astfel, potrivit lui, socialiștii deja au lansat suspiciuni despre presupusa implicare a Guvernului Maiei Sandu, deși nu există nicio probă în acest sens. Dacă mesajul socialiștilor va prinde rădăcini, atunci acesta poate compromite mesajul anti-oligarhic al opoziției ACUM, susține el.

Un alt factor ar fi că aflarea lui Filat în libertate va distorsiona atenția publicului de la ceea (nu) face guvernarea sub conducerea socialiștilor. Iar în al treilea rând, revenirea lui Filat în viața publică poate servi pentru scopuri de manipulare, făcând conexiuni între Vlad Filat și Maia Sandu, ca parte din pregătirile pentru anul electoral 2020. „Dacă Filat revine și în viața politică, atunci animozitățile cu reprezentații ACUM vor apărea, deoarece cei din urma vor încerca să se îndepărteze”, a menționat expertul.

Expertul Ion Tăbărță susține că fosta guvernare, cât și actuala au frica de a-și face o imagine proastă și de a prejudicia imaginea politicii în general, după eliberarea lui Filat. „Actuala guvernare, dar și precedenta guvernare, se teme să nu acumuleze bile negre în legătură cu această eliberare. Această condamnare a fostului prim-ministru, indiferent cum a avut ea loc, cu încălcarea procedurilor sau netransparent, dar a fost acel „sânge” așteptat în societate față de clasa politicului care s-a făcut vinovată de mai multe delapidări economice financiare, și aici ne referim la furtul miliardului”, a declarat pentru Deschide.md Ion Tăbîrță.

Vlad Filat: Eliberarea mea are la bază legea

Fostul premier a declarat că toată procedura de eliberare condiționată a sa s-a produs pe perioada a trei guverne, iar încercarea de a scoate în evidență data de 12 noiembrie, atunci când a fost demis Guvernul Maia sandu, este doar o speculație. El a precizat că „încercarea de a sugera că această decizie are legătură cu Guvernul Sandu nu are nimic comun, pur și simplu a fost o coincidență. Am început acțiunea încă aprilie 2019, când premier era Pavel Filip și la guvernarea erau democrații și s-a finalizat ieri, când în fruntea guvernului se află Ion Chicu”.

În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Filat a explicat că personal a depus cererea către administrația Penitenciarului nr. 13 pentru eliberarea condiționată. Cererea a fost examinată. În urma examinării de către comisia Penitenciarului, în mod unanim, a fost acceptată cererea sa, iar pe 12 noiembrie demersul a fost transmis în Judecată. „12 noiembrie nu pentru că e ziua când a căzut Guvernul Sandu, dar pentru că era penultima zi, când putea fi depus demersul”, a ținut să precizeze fostul premier.

Avocatul Viorel Berliba a precizat că instanța de judecată a admis demersul Penitenciarului nr.13 de a-l elibera pe Vlad Filat pe 3 decembrie 2019, după ce acela a executat 2/3 din pedeapsa stabilită. Aceasta în condițiile în care în urma încheierilor Judecătoriei Centru din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile, „adică doi ani fără 23 de zile”. „Menționez de ce 2/3. Pe de o parte, la data de 15 octombrie 2019, Vlad Filat a executat 4 ani de închisoare, prin încheierile din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile. Dacă adunați la 15 octombrie 23 de zile se obţine data de 6 noiembrie 2019, adică termen de 2/3”, a spus avocatul.

Vlad Filat a reiterat că eliberarea sa are la bază legea. „Acum este o luptă: Cine l-a eliberat pe Vlad Filat. Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon. Eliberarea mea are la bază Legea. Eu am spus mai înainte că nu voi accepta nici un demers politic, ca să fiu grațiat. Nu am stat patru ani în pușcărie pentru ca cineva să mă arate cu degetul că am făcut anumite jocuri. Nu am fugit din țară. M-am conformat legii și mi-am ispășit pedeapsa în liniște”, a spus fostul premier.

Potrivit lui, după eliberarea sa cel mai insistent sfat al unor „prietenilor de-ai săi” a fost să plece cât mai repede din țară. „Întrebarea este de ce mi se transmite atât de insistent acest mesaj”, a întrebat retoric fostul premier. În cadrul conferinței, el a mai spus că nu este interesat de a reveni în politică. În primul rând, este interesat „de recuperarea daunei pe care am provocat-o unor oameni”. Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că în viitor va activa în sectorul privat, însă asta nu înseamnă că nu va comunica cu oamenii politici.

Citește mai departe

Politică

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din închisoare. Aceasta după ce avocații fostului premier au cerut liberarea condiționată înainte de termen în baza articolului 91 din Codul Penal. Astăzi, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o încheiere în acest sens. Vlad Filat a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Subiectul a stârnit mai multe comentarii pe rețelele de socializare. Am adunat câteva opinii de-ale cetățenilor publicate pe Facebook. Unii fac haz de necaz, alții se bucură, iar o altă parte critică eliberarea fostului premier.

PE LUNG

Precizăm că pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condiții inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Istorie7 ore în urmă

Cine este Nadia Comăneci, cea care a stricat computerul olimpic cu cele mai bune rezultate

PE SCURT Nadia Comăneci a rămas în istorie după ce, la 14 ani, a fost prima care a luat 10...

Lifestyle9 ore în urmă

Cum au reacționat brandurile moldovenești și alții la banana lipită de perete

PE SCURT Acum o săptămână, o banană dintr-un magazin a fost lipită cu bandă adezivă și apoi a fost vândută cu...

Cultură11 ore în urmă

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

PE SCURT Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o...

Ecologie11 ore în urmă

Ce soluții au găsit unele companii împotriva risipei alimentare

PE SCURT Tot mai multe companii au început să se gândească la modul în care se fabrică unele produse alimentare...

Politică13 ore în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

SocialO zi în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

EcologieO zi în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

Advertisement

Politică

Justiție6 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031