Planul de actiuni UE-RM stabileste o relatie in evolutie intre parti

Planul de actiuni este un document politic si tehnic care stabileste intre UE si R.Moldova o relatie care va evolua in functie de gradul de respectare a angajamentelor asumate de catre parti, a declarat, miercuri intr-o conferinta de presa Ian Boag, seful Delegatiei Comisiei Europene in Ucraina, Moldova si Belarus.

Boag a mentionat ca Planul recunoaste aspiratiile europene ale R.Moldova, dar obiectivul politicii de vecinatate a Uniunii Europene nu este aderarea statelor vecine la comunitate. El a accentuat ca "usa nu a fost deschisa pentru tari ca Moldova, dar nici nu este inchisa pentru totdeauna".

Planul de actiuni UE-RM va intra in vigoare la inceputul anului 2005, dupa semnarea documentului de Consiliul de Cooperare al UE si de Republica Moldova. Documentul va fi implementat in decursul urmatorilor trei ani, timp in care vor fi efectuate doua evaluari ale reformelor vizate in plan. La realizarea lui vor contribui Guvernul, agentii economici si societatea civila.

Solicitat de BASA-pres sa comenteze necesitatea crearii unui minister pentru implementarea documentului, Boag a declarat ca aceasta decizie apartine fiecarui stat in parte. El a mentionat ca UE ar prefera "sa stie exact cu cine urmeaza sa coopereze in continuare, de aceea ar fi necesara desemnarea macar a unui grup de persoane concrete responsabile de promovarea reformelor".

Boag a mai declarat pentru agentie ca UE va acorda asistenta tehnica Moldovei pentru implementarea Planului. In acelasi timp, diplomatul a mentionat ca fondurile pentru tarile incluse in programul de vecinatate urmeaza sa fie majorate, "dar acest lucru nu se va intampla mai devreme decat peste 18 luni. Toti banii vor fi in continuare alocati prin programul TACIS". In prezent, potrivit lui, la Bruxelles se discuta posibilitatea transformarii TACIS intr-un institut al politicii europene de vecinatate pentru a face mai flexibila si de a majora finantarea.

Referindu-se la implicarea UE in reglementarea problemei transnistrene, Boag a spus ca acest lucru nu este stipulat in Planul de actiuni, dar care contine, totusi, un capitol referitor la diferend. El a declarat ct in prezent "UE nu este pregatita sa se implice in solutionarea problemei transnistrene". Diplomatul european a mai subliniat ca Uniunea Europeana sustine cautarea unei solutii si incurajeaza Moldova sa o caute in cadrul formatului pentalateral de negocieri.

Planul de actiuni UE-RM a fost negociat pe parcursul anului curent intre Chisinau si Bruxelles si a fost adoptat saptamana trecuta de Comisia Europeana. Documentul acopera dialogul politic, reformele si dezvoltarea economica, sociala, piata, cooperarea in domeniul justitiei ti afacerilor interne, transport, energie, telecomunicatii si mediu. Planul de acsiuni este parte a politicii europene de vecinatate a Uniunii Europene. /BASA-PRESS/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.