Plantarea copacilor, după un grafic din 1995. Activiștii de mediu bat alarma

PE SCURT

În această sâmbătă, pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi plantați sute de mii de puieți. Această campanie amplă de plantare se face în cadrul activităților programate în cadrul Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.

Însă, mai mulți activiști de mediu bat alarma și spun că este prea devreme, pentru că puieții încă nu ai intrat în perioada de hibernare și ar putea să nu se prindă. 

PE LUNG

În anul 1995, printr-un Decret al Președintelui Republicii Moldova a fost stabilit ca, în ultima sâmbătă a lunii octombrie, de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului, în întreaga țară să fie plantați puieți. Cu toate acestea, deși activiștii de mediu salută această inițiativă, totuși, ei spun că legea votată cu 24 de ani în urmă nu este valabilă în prezent, după ce schimbările climatice se lasă tot mai simțite. 

„Este minunat că există Ziua Națională de Înverzire a Plaiului și că ea motivează oamenii să planteze mai mulți arbori, însă, problema e că a fost setată pe o zi anumită în timp ce săditul copacilor depinde mult de vreme. O toamnă poate să difere de alta – uneori la sfârșitul lunii octombrie deja e frig, uneori e cald. Și tot asta determină dacă se poate de plantat sau nu”, susține Gabriela Isac, directoare a programelor educaționale de la EcoVisio și coordinatoare la Seed It Forward.

Ea spune că pentru plantare sunt potriviți puieții care au intrat în hibernare. „Altfel, copacul suferă stresul transplantării, nu are suficientă apă și poate pieri în primele zile după plantare”, punctează Gabriela, menționând că perioada cea mai bună de plantare a copacilor în acest an ar fi la mijlocul lunii noiembrie. 

Îi dă dreptate în acest sens și Petru Vinari, coordonator la „Plantăm fapte bune în Moldova”.

„Trebuie să se țină cont de situația de afară, dar nu de un grafic stabilit încă în anul 1995. Nu înțeleg la ce bun această grabă. Am mai avut astfel de cazuri când nu am ales cea mai bună perioadă de plantare și în pofida îngrijirii, puțini arbori au reușit să se prindă”, constată el. 

De asemenea, coordonatorul la „Plantăm fapte bune în Moldova” susține că a discutat deja cu primăria mun. Chișinău și el îi va coordona în această acțiune de plantare. „De fapt, acesta este un proiect pe care l-am început încă primăvara și practic noi am implementat deja jumătate din el – schema de plantare. Desigur, nu sunt de acord cu această grabă, dar a trebuit să aleg – fie mă implic și am grijă că totul să se facă bine, fie îi ignor și ei fac totul ca de obicei. Cei de la primărie mi-au spus că vor aduce suficientă apă, care să le permită puieților să se prindă mai ușor… Deja vedem cum va fi”, subliniază Vinari, menționând că este important ca după plantare, atât primăriile, cât și oamenii să îngrijească de acești puieți proaspăt plantați, pentru a-i ajuta să crească și ca banii și munca investită să nu fie în zădar.

Cu toate acestea, însă, Dumitru Galupa, directorul Administrației Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, spune că de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului nu trebuie să ne concentrăm atenția doar pe plantare, dar și pe scopul acestei tradiții care are peste 20 de ani. „Prin astfel de acțiuni se încearcă oprirea distrugerii pădurilor și este o lecție de educație ecologică. Însă, de obicei, noi ne concentrăm să facem doar niște subotnice, să ieșim, să plantăm și să uităm”, subliniază Dumitru Galupa.

El nu a putut să ne dea o cifră exactă a puieților ce vor fi plantați în această sâmbătă. „Puieții sunt luați de la Moldsilva, dar și de la mai multe pepiniere private. Așa că nu pot ști numărul exact. Anual, Moldsilva pregătește peste un milion de puieți, dar totul depinde de solicitările făcute de către primării”, spune directorul Administrației Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.