Plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor fi examinate în mod prioritar

Plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor fi examinate în mod prioritar.

Aceasta după ce avocatul fostului premier Victor Munteanu a depus o cerere, prin care a solicitat prioritizarea examinării plângerilor depuse la Curtea din Strasbourg.

Pe data de 9 ianuarie, reprezentantul lui Vlad Filat a fost informat despre faptul că a acceptat solicitarea depusă și a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

La examinarea cererilor, Curtea va lua în considerație importanța și urgența problemelor invocate de reclamanți. În cazul cererilor lui Vlad Filat, președintele Secțiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar.

Vlad Filat a fost reținut în clădirea Parlamentului Republicii Moldova pe data de 15 octombrie 2015, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor.  Fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, cu un prejudiciu estimat la 250 de milioane de dolari, fonduri ce ar fi provenit din conturile Băncii de Economii.

Vlad Filat a depus două cereri la Curtea europeană a drepturilor omului în care a invocat încălcarea mai multor drepturi protejate de Convenția europeană, printre care dreptul la libertate și siguranță, condițiile de detenție, dreptul la un proces echitabil, lipsirea de mandatul de deputat înainte de decizia Curții Supreme de Justiție, caracterul politic al dosarului penal în privința sa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.