Connect with us
"
"

Ecologie

„Plămânii” care ard. Pământul pierde 20% din sursa sa de oxigen

Publicat

pe

PE SCURT

Pământul este pe cale să-și piardă o parte din plămânii săi. Este vorba de Pădurile Amazoniene care produc 20 la sută din oxigen. Însă, în această vară, pădurile au fost mistuite de peste 75 de mii de incendii. Ceea ce reprezintă cu 83 la sută mai multe incendii comparativ cu anul trecut. 

Cine se face vinovat de aceste incendii și ce ar putea urma? La aceste întrebări încearcă să găsească răspuns întreaga populație și conducătorii mai multor țări de influență.

PE LUNG

Incendiile din această vară au mistuit cea mai mare parte a Pădurii Amazoniene. De fapt, Amazonia ia foc în fiecare an, însă, în acest an incendiile au fost mai multe ca niciodată, 75 de mii. Mai mulți experți susțin că aceste incendii sunt rezultatul despăduririlor care sunt făcute cu acordul președintelui brazilian Jair Bolsonaro. De când a ajuns la conducere, la sfârșitul anului 2018, Pădurea Amazoniană a pierdut aproape 3 500 de kilometri pătrați de pădure, cu patruzeci de procente mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă.

Omul de știință Alberto Setzer a declarat pentru jurnaliștii de la CNN că „99% din incendii au fost provocate de om, fie intenționat sau din greșeală. Oamenii dau foc la pădure, ca ulterior, să folosească aceste pământuri în agricultură sau în industrie”. 

Pe parcursul ultimilor decenii, din cauza așezărilor umane, Pădurea s-a micșorat considerabil. Până în anii 60, accesul în pădure era interzis, iar aceasta a rămas practic intactă. Însă, după anii 60 s-au construit ferme, iar cultivarea pământului a dus la defrișarea unor porțiuni mari din pădure. În perioada 1991-2000, Pădurea Amazoniană a pierdut între 415.000 și 587.000 de kilometri pătrați. Ulterior, în fiecare an sunt defrișați peste 22.400 de kilometri pătrați din Pădure. 

Se pare că aceste cifre nu sperie autoritățile braziliene, care plănuiesc să permită tăierea pădurilor pentru a face loc exploatărilor industriale și de minerit, proiectelor de infrastructură sau pentru extinderea zonelor agricole.

Țările din G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, au decis alocarea a 20 de milioane de dolari pentru salvarea Pădurii Amazoniene, iar cea mai mare parte din această sumă a fost alocată stingerii incendiilor de vegetație. Asta în pofida faptului că președintele brazilian afirmă că Pădurile Amazoniei aparțin Braziliei și incendiile trebuie să-i preocupe doar pe brazilieni.

Pădurea Amazoniană este o pădure umedă de foioase având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați. Pădurile ocupă 43% din suprafața Americii de Sud și găzduiesc aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30 – 50% din fauna și flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 țări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) și Peru (13%).

Externe

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după aceasta, prim-ministrul Dmitri Medvedev a anunțat că el și miniștrii săi își dau demisia, pentru a da posibilitate președintelui „de a lua toate deciziile necesare”. În aceeași seară, Putin a înaintat Dumei de Stat candidatura noului șef de Guvern – șeful Serviciului Fiscal de Stat Mihail Mișustin. Îndoieli că deputații o vor aproba, nu sunt, scrie presa de la Moscova.

Pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest moment, citește și „Guvernul Federației Ruse a demisionat”

Relativ necunoscut marelui public, Mihail Mișustin de 53 de ani este de profesie inginer, fiind absolvent al Universitatea „Stankin” din Moscova. A devenit funcționar în 1998, iar de-a lungul carierei s-a manifestat prin faptul că  a fost întotdeauna echidistant de toate grupurile și clanurile politice și nu a avut ambiții pentru funcția de prim-ministru. Totuși, acesta „juca hochei cu cine trebuia”.

PE LUNG

Mihail Mișustin și-a început cariera de funcționar, în 1998, devenind asistent al șefului Serviciului Fiscal de Stat, iar apoi șef adjunct al acestuia. Șeful instituției era atunci energicul om de afaceri și politician Boris Fedorov. Mișustin era responsabil pentru sistemele informaționale de contabilitate și controlul plăților fiscale, scrie Meduza.io. Așadar – pentru modernizarea tehnică a serviciului fiscal.

Cariera lui

În 1999, când serviciul a fost transformat în minister, Mișustin a devenit viceministru. În mare parte, datorită lui instituția fiscală s-a transformat ulterior într-una dintre cele mai avansate structuri informaționale de stat din Rusia. Printre proiectele la care a participat Mișustin au fost introducerea sistem „ghișeului unic” și a semnăturii digitale.

Iar în 2004, funcționarul și-a primit în subordine propriul departament – Agenția Cadastru care făcea parte din Ministerul Dezvoltării Economiei. Aici s-a ocupat cu ceea ce l-au învățat la „Stankin” – crearea de sisteme tehnologice. Și anume a creat sistemul unificat de control al imobilelor. 

În 2006, Mișustin este numit șef al Agenției pentru Gestionarea Zonelor Economice Speciale. Departamentul a început să deschidă zone industriale, turistice, de agrement și alte zone speciale.

Perioada  2008- 2010 a fost o perioadă care nu are legătură cu serviciul public, dar legat cu primul său șef. Mișustin a obținut un post de manager în  compania de investiții OFG Invest, unul dintre fondatorii căruia era fostul său șef Boris Fedorov.

În primăvara anului 2010, Mihail Mișustin a devenit din nou funcționar public – a primit postul de șef al Serviciului Fiscal de Stat.

Hocheiul se joacă cu cine trebuie

În toți anii de conducere, șeful Fiscului nu a intrat în conflict cu businessul mare, dar a încercat întotdeauna să „mai stoarcă ceva”. „Trăiește cu senzația că ceva este încă neplătit”, a spus unul dintre marii oameni de afaceri pentru The Bell.

Mihail Mișustin este clar mulțumit de rezultatele muncii sale. La sfârșitul lui 2018, într-un interviu acordat publicației Vedomosti, el a subliniat că în ultimii cinci ani, cu o creștere medie a PIB-ului de 1,2%, creșterea veniturilor fiscale s-a ridicat la aproape 70% (fără inflație 39,6%). „Adică, diferența dintre creșterea economiei și veniturile fiscale este de 33 de ori”, a spus cu mândrie șeful Serviciului Fiscal.

În ultimii ani, Mișustin s-a arătat și ca fan al jocurilor de hochei și a participat la meciurile din „Liga Hockeyului Nocturn” – da, da, acelea unde joacă și Vladimir Putin. 

Un fost oficial din blocul financiar și economic al guvernului rus, care a solicitat anonimatul a declarat pentru Meduza că Mișustin  a fost întotdeauna echidistant de toate grupurile și clanurile politice.

„Mișustin a încercat să rămână echidistant, dar de jucat hochei juca cu cine trebuia.”

Declarația a fost făcută pentru The Bell de unul dintre cei mai mari oameni de afaceri ruși, făcând referire la faptul că Mișustin juca de obicei în Liga Hockeyului Nocturn, într-o echipă cu prietenul lui Putin , antreprenorul, Gennadi Timcenko.

În același timp, economistul  Serghei Alexașenko, fost prim-vicepreședinte al Consiliului de administrare a Băncii Centrale a Rusiei, a declarat pentru currenttime.ru, că după declarațiile lui Putin se creează impresia că, pentru liderul de la Kremlin, un prim-ministru bun este ca cel din sistemul sovietic: eu am spus, v-am dat obiective – ai primit planul și alergi să îl realizezi.

Citește mai departe

Ecologie

Opt lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre dezastrul din Australia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Din septembrie anul trecut, cel puțin 9,7 mil. ha de pe continentul australian au ars în urma incendiilor din țară. Aceasta este o suprafață mai mare decât Portugalia și de peste 12 ori mai mare decât cea care a ars în California în 2018.

Incendiile au ucis până acum cel puțin 28 de persoane și au distrus aproximativ 2 000 de case. Flăcările au colorat cerul în portocaliu și au făcut ca aerul din Sydney să fie la fel de rău ca și când ai fuma 19 țigări. Acestea este doar impactul asupra oamenilor.

Este mai greu de evaluat distrugerea pământului și a biodiversității. Potrivit unor estimări, au pierit circa un miliard de animale, iar oamenii de știință se tem că mai multe ecosisteme sensibile au fost afectate pe termen lung. Severitatea incendiilor răspândite este un simptom al încălzirii globale, iar incendiile pot contribui la aceasta – cel puțin pe termen scurt. Incendiile din Australia au eliberat 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă, conform Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus al Uniunii Europene.

Între timp, unele dintre incendii au fost luate sub control mai bun, însă altele continuă să se răspândească, chiar fuzionând unele cu altele.

Iată ce ar trebui să știe toată lumea despre criza din Australia:

PE LUNG

Incendiile s-au declanșat pe fondul unui val de căldură record

Incendiile sunt concentrate de-a lungul coastei de Sud-Est a Australiei, în statele New South Wales și Victoria. Sud-estul continentului este cel mai grav afectat, dar incendiile au lovit toate statele și teritoriile țării. Până la declanșarea incendiilor, Australia a îndurat cel mai cald și cel mai secetos an din istorie. În emisfera sudică este vară, iar căldura continuă să crească. La 4 ianuarie, în Sydney, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din perioada observațiilor. La fel ca și în capitala Canberra. Iar arșița continuă să pârjolească teritoriul țării. Aceasta a fost însoțită de vânturi puternice pe cea mai mare parte a Australiei, care accentuează riscurile de incendiu și răspândirea flăcărilor.

„Intensitatea și dimensiunea incendiilor de pădure din unele zone au condus la crearea propriilor sisteme meteorologice”, relatează Crucea Roșie.

Temperaturile ridicate, vremea uscată și incendiile nu sunt neobișnuite pentru această perioadă a anului. Dar severitatea și persistența continuă a acestor condiții sunt alarmante și se potrivesc modelului așteptărilor oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice.

În cea mai mare parte, sunt de vină schimbările climatice. Dar la fel și variabilitatea vremii

Temperaturile ridicate din această vară și incendiile ulterioare sunt legate de schimbările climatice, care determină tendințele de încălzire pe termen lung și fac astfel de fenomene mai severe. Australia se confruntă, de asemenea, cu o secetă severă, provocată de faptul că trei ierni la rând au fost înregistrate foarte puține precipitații. 

Un semn că Australia va fi lovită de un val imens de căldură a fost că Dipolul Oceanului Indian, ciclul gradientului de temperatură dintre părțile de est și de vest ale Oceanului Indian, a fost în faza pozitivă în 2019. Acest lucru a condus la înregistrarea mai puținor precipitații asupra Australiei.

Deși ploile anuale musonice din Australia înregistrate în  partea de nord a țării au fost devastatoare în februarie și au provocat inundații periculoase în Queensland, în acest an, acestea au fost în întârziere. Acest lucru a permis acumularea a cât mai multe căldură în partea centrală a țării.

„În acest mod, în acest sezon s-au întâmplat mai multe schimbări legate de variabilitatea climatică naturală pentru ca acest sezon să fie destul de fierbinte”, a explicat Perkins-Kirkpatrick, lector principal la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Tendința mai pronunțată: sezonul de incendii din Australiei devine din ce în ce mai lung și periculos

Incendiile sunt o parte naturală a ecosistemului din Australia. Cu  toate acestea, clima este din ce în ce mai fierbinte din cauza activităților umane, iar din această cauză declanșarea incendiilor devine mult mai probabilă. „Clima australiană s-a încălzit cu puțin peste 1 ° C din 1910, ceea ce a condus la o creștere a frecvenței fenomenelor de căldură extremă”, conform raportului privind situația climatică din 2018 al Biroului Australian de Meteorologie. Acest lucru a condus, de asemenea, la mai multe precipitații în nordul Australiei, dar la mai puține în partea de sud-est, unde trăiesc majoritatea australienilor și unde sunt înregistrate cele mai intense incendii.

„Combinația dintre căldura extremă și vremea mai uscată a lăsat copacii, arbuștii și iarbă gata să se aprindă în apropierea unor dintre cele mai dens populate părți ale țării. S-a înregistrat o creștere pe termen lung a vremii extreme și a perioadei sezonului de incendii, în multe părți din Australia”, se arată în raportul climatic. Este posibil ca aceste incendii să nu fie 100% atribuibile schimbărilor climatice. Dar puteți să le priviți și, cel puțin, să vedeți o viziune asupra viitorului: Oamenii de știință se așteaptă să vadă mai multe incendii extreme în Australia în ultima parte a acestui secol.

Australia este un punct important al biodiversității și milioane de plante și animale sunt în pericol

Australia este unul dintre mari puncte ale biodiversității din lume. Continentul insular a fost izolat de restul lumii timp de milioane de ani, permițând evoluției să ia noi căi ciudate și până destul de recent, cu puțină influență umană.

În Australia se regăsesc aproximativ 244 de specii de mamifere. Înainte de incendii, marea sa diversitate era deja amenințată din cauza speciilor invazive, distrugerii habitatului și schimbărilor climatice, potrivit agenției de cercetare științifică din Australia, CSIRO. Acum, ecologii se tem de consecințele ecologice severe cauzate de incendii. Pierderile sunt greu de estimat. Potrivit unor cifre, din cauza flăcărilor au pierit circa 1 miliard de animale, deși există o mulțime de incertitudini referitoare la această cifră.

Multe animale sălbatice și o parte de la ferme au fost nimicite direct de flăcări. Putem vedea dovezile cu propriii noștri ochi: imagini sfâșietoare cu canguri și koala arși  și videoclipuri cu animale moarte de pe marginea drumurilor au circulat online în ultima săptămână. Alte animale nu au fost arse, ci s-au confruntat cu moartea din cauza distrugerii mediului lor natural.

Inițial, numărul de animale ucise se estima la 480 de milioane, estimare care a venit de la Chris Dickman, un expert în biodiversitate la Universitatea din Sydney, săptămâna trecută. Adevărul este că este greu pentru cineva să evalueze impactul exact al incendiilor la această etapă, nu în ultimul rând pentru că multe animale care supraviețuiesc flăcărilor vor muri probabil mai târziu din cauza lipsei de hrană, apă și adăpost.

Indiferent de cifrele exacte, aceasta este o criză pentru biodiversitate în Australia, care găzduiește unele dintre cele mai distinctive animale ale Pământului, cum ar fi marsupiile. Dar este vorba nu doar despre animale carismatice precum koala (dintre care aproximativ 8.000 au murit, în timp ce o altă parte de animale au nevoie de apă). Chiar și pierderea insectelor contează. „Nevertebratele sunt absolut necesare pentru funcționarea ecosistemului”, spune Saunders. „Ele tot au fost afectate. Ele sunt cele care formează ecosistemele de la zero. Ele descompun, aerisesc solul, polenizează plantele, care apoi creează pădurile. Nevertebratele sunt cele care structurează aceste sisteme, chiar dacă acestea par invizibile sau nu ne gândim la ele atât de mult”.

Este atât de mult fum

Fum: Este greu să exagerezi cât de mult s-a creat fum. Fumul este un pericol în sine. Este un poluant iritant care agravează bolile respiratorii și problemele cardiace. Particulele fine din fum și funingine pot fi mai mici de 2,5 micrometri – suficient de mici pentru a se depune în plămâni și pentru a pătrunde în fluxul sanguin. „Cea mai mare amenințare la adresa sănătății din cauza fumului provine din particule fine”, explică Agenția pentru Protecția Mediului din SUA „Aceste particule microscopice pot ajunge în ochii și sistemul respirator, unde pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi usturimi în ochi arși și boli precum bronșita. Particulele fine, de asemenea, pot agrava bolile cronice ale inimii și plămânilor și chiar sunt legate de decese premature la persoanele cu aceste afecțiuni”.

Viața a mii de oameni este perturbată, iar răspunsul guvernului nu a fost inspirat

Ritmul distrugerii vieții sălbatice a Australiei este uluitor. Mii de oameni suferă și ei. Au fost declarate state de urgență în New South Wales și în Victoria, iar trupele de rezervă ale armatei au fost chemate pentru a ajuta la eforturile de recuperare. Brigăzile de pompieri sunt alcătuite în mare parte din voluntari, mulți dintre ei fiind nevoiți să renunțe săptămâni la slujbele lor obișnuite pentru a lupta împotriva focurilor.

Munca lor a fost foarte dificilă. „Ritmul de răspândire a incendiilor de pădure și fumul dens au îngreunat accesul serviciilor de urgență și evacuarea unor comunități, forțând uneori locuitorii să fugă pe plaje pentru a evita impactul și a aștepta salvarea”, a spus Crucea Roșie. Într-un caz, 4.000 de persoane din Mallacoota, Victoria, s-au îndreptat spre plajă pentru a fi salvate. Aceasta după ce drumul principal spre orașul lor fusese închis.„Alimentarea cu energie electrică, combustibilul și alimentele au fost întrerupte pentru anumite comunități, iar închiderea drumurilor a devenit un fenomen obișnuit”, continuă Crucea Roșie. „Acest lucru a condus la izolarea unor comunități, iar accesul spre acestea se putea face doar pe  calea aerului sau al mării”.

Guvernul australian a creat o nouă agenție națională pentru a ajuta la finanțarea pompierilor și a plăților autorizate către pompierii voluntari, unii dintre care au stat luni întregi de serviciu.Cu toate acestea, liderii aleși ai Australiei au fost reticenți în confruntarea cu contribuțiile țării la schimbările climatice, un factor major în incendiile. Australia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar ambele partide importante ale Australiei se bucură de sprijin din partea industriei miniere. Prim-ministrul Australiei Scott Morrison a fost aspru criticat pentru lipsa de implicare în ceea ce privește incendiile de vegetatie si pentru ignorarea crizei climatice, el a recunoscut recent că a greșit în privința gestionării situației urgențe cu care se confruntă continentul.

Dezastrul nu se va încheia după ce se vor stinge incendiile

Dincolo de distrugerea imediată de la incendiile de pădure, australienii se confruntă cu alte riscuri pentru bunăstarea lor – care vor persista mult după ce incendiile vor fi stinse.  Este dificil de făcut față la stresul extrem legat de pierdere a locuințelor, a mijloacelor de trai, a animalelor și a proprietăților. Ca în toate cazurile de dezastru natural, sănătatea mintală devine o problemă. După un dezastru major, studiile arată o creștere de 5% la 15% a incidenței problemelor de sănătate mintală în rândul supraviețuitorilor. 

Criza de mediu nu se încheie atunci când incendiile se sting. Când vin ploile, toate resturile carbonizate de la foc se pot spăla în surse de apă  poluând-o atât pentru viața acvatică, cât și pentru consumul uman.

Pe uscat, animalele vor continua să sufere și ele. „Vor fi mortalități continue [adică. decese] ca urmare a înfometării – nu va mai fi nimic de mâncat – și lipsa adăpostului ”, spune Sarah Legge, ecologă a Universității Naționale din Australia, care studiază modul în care speciile răspund la incendii.Ea spune că prădătorii sălbatici, cum ar fi pisicile și vulpile, vor fi atrași de zonele afectate de flăcări și vor „devora animalele care vor rămâne acolo în următoarele luni.Ceea ce este de spus: chiar și după încetarea incendiilor, nu vă îndepărtați atenția de Australia.

Puteți ajuta

Dacă vă aflați în Australia, Givit are o listă de obiecte necesare persoanelor și organizațiilor afectate de incendii.

Persoanele cu pregătire pentru situații de urgență se pot înscrie ca voluntari în Queensland.

Fondul Mondial pentru Faună Sălbatică colectează donații pentru restaurarea habitatelor pentru koala afectate de incendii.

Puteți dona fondului de recuperare și salvare de la Crucea Roșie australiană.

De asemenea, puteți dona direct Serviciului rural de Pompieri, Fundației de pompieri din Australia de Sud și Autorității de pompieri din Victoria.

Sursa: vox.com

Citește mai departe

Externe

Tot ce se cunoaște despre accidentul aviatic din Iran și 4 versiuni ale prăbușirii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un avion de pasageri Boeing 737 al  companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit miercuri la scurt timp după decolare de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Linerul opera zborul PS752 Teheran-Kiev. Toate persoanele aflate la bord și-au pierdut viața. Astăzi, Ucraina a declarat zi de doliu. drapelele vor fi arborate în bernă, concertele și evenimentele de divertisment vor fi anulate. 

Presa de la Kiev a anunțat că experții ucraineni examinează patru versiuni ale prăbușirii avionului. Un grup de experți s-a deplasat la locul accidentului în Iran.

Tragedia a intervenit în condițiile în care Iranul atacase în cursul nopții, cu rachete balistice, două baze militare ale SUA din Irak, ca represalii pentru uciderea, la Bagdad, a generalului iranian Qasem Soleimani. 

PE LUNG

Circumstanțele accidentului: Avionul a căzut la aproximativ opt minute după decolare de la o altitudine de 2,4-2,7 mii de metri, pe un teren de fotbal, într-o suburbie săracă și dens populată din Teheran: casele de locuit se aflau la o distanță de 200-300 de metri de la locul prăbușirii.

Starea aeronavei: Avionul a fost produs în 2016 și a fost primit de către compania ucraineană direct de la fabrica Boeing; Ultima inspecție tehnică a aeronavei a avut loc pe 6 ianuarie 2020.

Președintele companiei Evgheni Dîhne a declarat reporterilor că este a fost una dintre cele mai bune aeronave ale companiei aeriene. Experții vorbesc despre starea perfectă a avionului.

Sursa foto: CNN

Boeing a produs cinci mii de aeronave din această modificare 737-NG cu motoare CFM 56 și niciuna dintre acestea nu s-a prăbușit din cauza defectării motorului. Acesta este prima catastrofă a companiei ucrainești de la fondarea sa în 1992.

Profesionalismul echipajului: Compania ucraineană a anunțat că zborul era efectuat de un echipaj consolidat, cu o pregătire bună, deoarece aeroportul din Teheran este unul „nu  simplu”, iar zborul în sine este dificil.

„Probabilitatea unei probleme tehnice este minimă, iar probabilitatea ca un echipaj cu experiență să nu poată face față este cu atât mai puțin”, a spus unul dintre piloții companiei ucrainești citat de presa de la Kiev.

Iranul vorbește despre probleme la motor: Imediat după accident, Teheran a sugerat că tragedia s-a produs din cauza unei probleme tehnice, și anume, un incendiu la un motor și încercarea nereușită a pilotului de a prelua controlul aerianului. Aeronova a pierdut contactul cu turnul de control imediat după decolare, au declarat oficialii iranieni.

De asemenea, autoritățile iraniene au decis să nu predea cutia neagră a avionului ucrainean către compania producătoare de aeronave, a declarat șeful Organizaţiei iraniene de Aviaţie Civilă, Ali Abedzadeh. Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a informat că autoritățile ucrainene vor coordona investigația privind prăbușirea avionului împreună cu Iranul.

Ucraina a renunțat la concluziile premature: Ambasada Ucrainei în Iran, comentând cauzele catastrofei, a declarat inițial că exclude versiunea unui atac terorist, iar avionul s-a prăbușit din motive tehnice. Ambasada a șters mai târziu declarația și a publicat alta.

În noul comunicat, ambasada a anunțat că o comisie specială investighează cauza accidentului, iar toate versiunile accidentului companiei aeriene ucrainene, exprimate de alte surse, ar trebui considerate neoficiale.

Președintele Vladimir Zelensky a ordonat verificarea întregii flote civile a Ucrainei.

Cine se afla la bordul aeronavei: La bord se aflau 176 de persoane, dintre care nouă membri ai echipajului ucrainean. Cei mai mulți morți sunt iranieni și canadieni: Iran – 82, Canada – 63, Ucraina – 2 + 9 (echipaj), Suedia – 10, Afganistan – 4, Germania – 3, Marea Britanie – 3.

Aproximativ 30 de persoane erau copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. Cel mai tânăr pasager s-a născut în 2018, cel mai în vârstă – în 1945. Se știe că la bord erau studenți și absolvenți ai Universității tehnologice iraniene din Sharif.

Rachetă sau explozie la bord?

Prăbușirea avionului ucrainean a avut loc în același timp în care Teheranul a lansat un atac cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak, ca răspuns la lichidarea influentului său general Kassem Suleimani la Bagdad, la ordinul președintelui american Donald Trump.

Potrivit presei, Comandamentul Central al SUA a anunțat despre lansarea a mai multor  rachete iraniene. Acestea au lovit baza aeriană Ain al-Assad și baza militară din Erbil, în nordul Irakului. Washingtonul a anunțat că cetățeni americani nu au fost răniți.

CNN relatează că sunt informații contradictorii și speculații cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea avionului. La început, presa iraniană controlată de stat a anunțat că a fost o eroare tehnică, iar Ucraina a exclus un atac cu rachete. Însă oficiali din ambele țări au retras declarațiile și au spus că nu vor să speculeze cu privire la cauze

Publicația iordaniană Al-Hadath a anunțat că avionul ar fi putut fi doborât accidental de o rachetă iraniană. Această versiune a câștigat rapid popularitate pe rețelele sociale ucrainene. Cu toate acestea, experții au păreri împărțite. 

Expertul ucrainean în aviație Valeri Romanenko consideră puțin probabilă că accidentul ar fi fost cauzat de un incendiu sau o avarie a motorului., scrie korrespondent.net.

„Piloții erau pregătiți pentru situații de urgență atunci când apar probleme cu motorul. Susțin  examene și rezolvă în mod repetat astfel de cazuri. Pentru ei, aceasta este o procedură standard. În plus, aeronava nu se afla în momentul decolării, ci la o altitudine de aproximativ 2,7 mii de metri, deci piloții au avut ocazia să manevreze “, a spus el într-un interviu acordat BBC News Ukraine.

Expertul în securitatea aviației, Todd Curtis, a declarat că avionul ucrainean era în stare foarte bună. Prin urmare, faptul că avionul s-a fragmentat indică despre un eventual impact fie de la sol sau fie în aer.

„Fotografiile de la locul accidentului arată că avionul s-a rupt în multe fragmente, ceea ce înseamnă un impact puternic fie de la sol, fie că s-a întâmplat ceva în aer”, a spus Curtis pentru BBC News.

Cu toate acestea, publicația britanică Guardian scrie că nu există niciun semn că dezastrul ar avea  legătură cu atacurile cu rachete ale Iranului asupra unei baze militare americane.

Jeffrey Thomas, un cunoscut expert în aviație australian, redactor șef al AirlineRatings.com, crede, de asemenea, că prăbușirea ar fi fost provocată de o rachetă.

Reieșind din imaginile video, care arată cum avionul cade în flăcări, expertul concluzionează că a existat o mică explozie în avion. După cădere, a spus el, a avut loc o explozie mai puternică, care a provocat moartea tuturor la bord.

„Nu cred că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui atac cu rachete, deoarece o rachetă ar fi distrus complet avionul”, a declarat Thomas pentru DW.

4 versiuni ale prăbușirii avionului în Iran

Potrivit portalului korrespondent.net, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei examinează patru versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737 din Iran. Acest lucru a fost anunțat joi de secretarul Consiliului Aleksei Danilov, într-un comentariu pe Censor.net, potrivit redactorului șef al publicației, Yuri Butusov, pe Facebook.

Deci, sunt studiate următoarele versiuni:

– distrugerea avionului de o rachetă antiaerienă, lansată inclusiv de sistemule de rachete aeriene Tor, deoarece informațiile despre detectarea fragmentelor unei rachete rusești în apropiere de locul accidentului au apărut deja pe Internet;

– coliziunea cu o dronă sau alt obiect zburător;

– distrugerea și explozia motorului din motive tehnice;

– O explozie în interiorul unei aeronave ca urmare a unui act terorist.

Potrivit acestuia, se organizează întâlniri cu autoritățile competente din Iran și negocieri diplomatice. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, partea ucraineană va verifica dacă au fost respectate standardele de siguranță pe avionul prăbușit.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie11 ore în urmă

Ce este inflația și de ce trebuie s-o înțelegem?

PE SCURT „Inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț armat și...

Social15 ore în urmă

Raiul de la Piața Centrală și mirosul de la stația de epurare. Principalele probleme discutate la Primărie

PE SCURT Edilul capitalei Ion Ceban nu susține majorarea tarifelor de călătorie cu microbuzul și, cel mai probabil, nici Consiliul...

Sănătate2 zile în urmă

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă...

Reintegrare3 zile în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie3 zile în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie3 zile în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social3 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică5 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe5 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică5 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică6 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție6 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Politică2 săptămâni în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031