Peste o mie dintre studentii care au primit vize anul trecut prin programul „Work and Travel” nu s-au intors din SUA

Incalcarile privind cerintele de imigrare au constituit principalul motiv pentru care Ambasada SUA a decis sa nu mai accepte solicitari de viza din partea a noua companii ce activeaza in cadrul programului de vara pentru studenti Work and Travel, transmite Agentia DECA-press.
„Ambasada este responsabila de eliberarea vizelor si trebuie sa se asigure ca acei care primesc vize le folosesc corespunzator. In urma unor verificari efectuate in noiembrie trecut, am ajuns la concluzia ca peste o mie dintre studentii care au primit vize pentru programul Work and Travel pe parcursul anului trecut nu s-au intors din SUA. Dintre cei 5041 de studenti care au primit viza pentru SUA in 2007, circa 42 la suta s-au intors in Republica Moldova abia dupa inceperea oficiala a anului de studii. Astfel doar 36% din participantii la acest program au revenit in tara la timp”, sustine David Franz, consulul Ambasadei SUA la Chisinau.
In acelasi timp, sursa citata a precizat ca au parvenit plangeri din partea studentilor, care, aflandu-se deja in SUA, nu au obtinut serviciul promis si au intampinat dificultati in asigurarea sejurului si transportului, servicii care tin direct de responsabilitatea companiilor.
Consulul american a mai mentionat ca interdictia pentru noua companii din cadrul programului „Work and Travel” nu este permanenta, companiile respective avand dreptul sa inainteze catre ambasada solicitari de viza in anul urmator, aceasta in cazul in care ambasada va fi sigura ca institutiile respective vor fi capabile sa-si realizeze obligatiile.
Programul de vara pentru studenti „Work and Travel” a fost lansat in Republica Moldova in 2002. Daca atunci programul a avut doar 50 de participanti, in anul 2006 numarul participantilor a crescut pana la 1400. Anul trecut, ambasada a oferit vize pentru 5041 participanti ai programului. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.