Connect with us
"
"

Politică

PE SCURT Mitingul PDM a luat sfârșit cu semnarea unei rezoluții, Maia Sandu face apel la funcționari și Șeful IGP se subordonează guvernului Filip

Publicat

pe

Mitingul PDM împotriva noua coaliției de guvernare ACUM-PSRM și împotriva lui Igor Dodon a luat sfârșit. PDM a semnat o rezoluție prin care cere demisia lui Igor Dodon. Între timp, Maia Sandu face apel la funcționarii din instituțiile de stat și i-a îndemnat să nu îndeplinească ordinile lui Vlad Plahotniuc. Iar șeful Inspectoratului General de Poliție a declarat că se subordonează lui Jizdan, ministrul Afacerilor Interne din guvernul Filip.

Rezoluția PDM

Au scandat de pe scenă „Jos Dodon” și au mers la Președinție unde au aruncat curcani peste gard. Ulterior, aceștia au semnat o rezoluție. În document se scrie că la miting ar fi participat câteva zeci de mii de oameni, însă, în realitate, numărul este cu mult mai mic. În continuare, citiți rezoluția semnată de PDM.

Noi, poporul Republicii Moldova, cei adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, constatăm trădarea ruşinoasă de patrie de către cetăţeanul Igor Dodon. Igor Dodon a vândut ţara pentru milioane de dolari şi doreşte să fărâmiţeze şi îngenuncheze Moldova, pentru a o vinde mai uşor pe bucăţi.

Puterea de stat a fost uzurpată şi s-a întreprins o tentativă de lovitură de stat aplicată Republicii Moldova în interes străin. În acest context, am luat act de decizia de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, când oamenii acestei ţări vor veni să aleagă liber o nouă putere la Chişinău.

Noi, cei câteva zeci de mii de oameni, adunaţi din toată ţara în centrul Capitalei, condamnăm ferm orice act de trădare de Patrie. Declarăm cu toată fermitatea: Noi nu ne vindem ţara! Igor Dodon nu mai este preşedinte legitim. Cerem demisia imediată a lui Igor Dodon pentru trădare de ţară, finanţarea ilegală din exterior a partidului său şi uzurparea puterii în stat.

În aceste condiţii şi, pornind de la faptul că poporul este suveranul, solicităm organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare anticipate, la 6 septembrie 2019, în condiţii de maximă transparenţă şi reguli democratice.

Maia Sandu: Este important să conștientizați că trecerea pașnică a puterii depinde acum de voi, de loialitatea voastră față de lege și cetățeni

Maia Sandu a venit cu un apel la funcționarii din instituțiile de stat. Aceasta a menționat că noua guvernare va desființa controlul politic asupra instituțiilor, așa ca funcționarii să-și poată îndeplini atribuțiile în concordanță cu ce este scris în lege.

„Voi sunteți temelia bunei administrări a țării. Politicienii vin și se duc, dar voi guvernați cu adevărat această țară. Noul Guvern ales și învestit legitim, pe care-l reprezint, își propune să elibereze administrația de presiune și șantaj, astfe încât dvs să vă faceți meseria cu demnitate. Știm că în ultimii ani ați fost presați să îndepliniți ordinele venite de la PDM.”

„Este important să conștientizați că trecerea pașnică a puterii depinde acum de voi, de loialitatea voastră față de lege și cetățeni. Nu ascultați de indicațiile ilegale și nedemocratice ale lui Plahotniuc. Plahotniuc vrea să vă folosească drept scut, ca să se apere pe sine. Lui nu-i pasă de voi, nu-i pasă de lege. Voi sunteți mai mulți și mai puternici”, a spus Maia Sandu.

Poliția se subordonează lui Pânzari

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, spune că ministrul lui este ministrul Jizdan, după ce a fost întrebat despre cum reacționează la îndemnurile liderilor ACUM ca forțele de ordine să se subordoneze noului guvern. „Noi reacționăm la legislația în vigoare și la normele constituționale”, a declarat Pânzari.

Foto: privesc.eu

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Politică

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Publicat

pe

De către

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De luni pe plan politic avem războaie ale denumirilor, campanii pe facebook și rețele de socializare, scandal la CSM, dar și s-a sugerat amânarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Igor Dodon, probabil ducând lipsa întâlnirilor cu președinții de țară, a început să vadă chiar și în lideri autoproclamați ai republicilor separatiste – președinți. 

Luni, 27 iulie 

Săptămâna a debutat cu un nou scandal politic între foști colegi, divorțați la începutul acestui an, Pro-Moldova și Partidul Democrat. Ultimii au contestat înregistrarea denumirii partidului „Pro Moldova”, motivând că deja sunt înregistrate o serie de alte ONG-uri și alte asociații care conțin denumirea „Pro Moldova”. Primii i-au acuzat pe ultimii că folosesc pârghiile puterii pentru a se descotorosi de adversari politici incomozi. Primii zic despre ultimii că sunt corupți. Ultimii zic despre primii că au luat mită. Poate să-i credem pe ambii? 

Primarul de la Bălți, Renato Usatîi, a spus că deocamdată nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale. El însă a zis că pentru a candida, acesta ar vrea să fie chemat să candideze de susținătorii săi, care de câteva zile tot postează mesaje pe paginile lor de facebook prin care îl îndeamnă pe Renato Usatîi să candideze. Este improbabil acest scenariu, dar să ne imaginăm că Renato zice la urmă „Aaaaaa, eu mă duc la saună, scuze”. 

Marți, 28 iulie 

În lipsa ședințelor de Parlament, deputații au mutat „petrecerea” la Consiliul Superior al Magistraturii”. Iar pentru că CSM e instituție cu experiență, de această dată a oferit un BEST HITS ai anilor 2015-2019, mai exact, o porție de numiri de persoane cu biografie dubioasă în funcții importante de administrare a domeniului judecătoresc. Politicienii au „petrecut” ziua întreagă acolo, cu proteste și culioace. Iar „Clima” în justiția din Moldova rămâne în continuare nefavorabilă. 

Scuzați, jocuri de cuvinte cu numele Chișca-Doneva nu avem. 

Prim-ministrul Ion Chicu știe să dea veștile rele. El a fost cel care a spus că nu avem voie la nunți, la biserici, că trebuie restricții. Acum vine cu altă veste – am putea să nu avem alegeri prezidențiale din cauza pandemiei. Super! Poate totodată facem din complexul de Condrița o tabără IT, iar din clădirea Președinției un Muzeu al luminii în întunericul orașului? Asta tot din cauza pandemiei. 

Și tot marți, președintele Igor Dodon a decis că dacă tot nu întâlnește prea mulți președinți, iar în ultima vreme nici măcar Putin nu-i răspunde, ar putea inventa unul. Așa că a decis să-l numească pe liderul teritoriului separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, președinte. În acest ritm, la un moment dat și Ion Ceban va deveni Președinte al Chișinăului.  

Miercuri, 29 iulie 

După ce a terminat reforma justiției, reforma administrativă și alte reforme cu care nu are nicio atribuție Constituțională, Igor Dodon a spus că vrea și o reformă a Constituției. În acest scop a creat o comisie care să lucreze pentru a face acele reforme. Asta vine și în contextul în care Andrei Neguță a spus săptămâna trecută că „Moldova învață experiența Rusiei de a schimba Constituția”. 

Nu că ar fi cea mai bună experiență Constituția Rusiei, inclusiv prin perspectiva de modificare, dar, noi avem o mare problemă aici la implementare. În primul și primul rând ne lipsește Tereșcova. 

Joi, 30 iulie 

Fostul Președinte Vladimir Voronin candidează la funcția de președinte a Republicii Moldovei. După cum s-a înțeles, Voronin are un singur slogan în această campanie, și anume – „eu te-am făcut, eu te omor”. Dumitru Diacov a reacționat la anunț cu un material compromițător, o poză de la plajă în care apare toples Voronin acompaniat un alt politician, cu experiență, de aceeași vârstă cu el și de aceeași generație, Dumitru Diacov. 

La Bălți, în lipsa Parlamentului se bat activiștii de partid. Este cazul celor de la Pro Moldova și celor de la PSRM, care nu au putut împărți locurile pentru corturi, pentru a promova candidații lor la funcția de președinte. 

Vineri, 31 iulie

La complexul de la Condrița unde Igor Dodon crește castraveți au avut loc proteste organizate de veterani. În tot acel timp, deputații PAS l-au acuzat pe Igor Dodon de contrabandă cu țigări. Good times, cum s-ar zice. 

Dumitru Diacov propune ceva mai mult, decât „reforma constituțională” a lui Igor Dodon și anume – rescrierea Constituției, deoarece necesită câteva „ambiguități”. Poate cu această ocazie să fie limitate la două mandate de 4 ani și deputații? Este cumva „ambiguu” cum unii au rezistat atâta în politica din Republica Moldova. 

Între timp, în Moldova

Parlamentul când e în vacanță tot lucrează. Astfel, în această săptămână Comisia de Control a Finanțelor Publice a menționat în mai multe rapoarte de audit că din 25 de rapoarte analizate, s-a constatat o raportare neconformă în evidența contabilă de aproximativ 47 de miliarde de lei, dintre care: 32,6 miliarde în municipiul Chișinău, 13,4 miliarde de lei – înregistrate la Agenția „Moldsilva”, 721,2 miliarde de lei – Ministerul Apărării, 211,4 miliarde de lei – MEI, 8,8 miliarde de lei – Agenția Servicii Publice, 5,1 miliarde de lei – Comisia Electorală Centrală  și 1,3 miliarde de lei  – Autoritatea Națională de Integritate.

În această săptămână au decedat de COVID-19 36 de persoane. Numărul total al persoanelor care au murit din cauza coronavirusului în țara noastră este de 771. 

Citește mai departe

Politică

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți experți politici din întreaga lume care urmăresc campania electorală din singura țară din Europa care are în frunte un dictator. 

Alexandr Lukașenko conduce țara deja de 26 de ani, timp în care a instaurat cenzură, dictatură și reguli pe care oamenii se tem să le încalce, ca să nu fie arestați. De multe ori, OSCE l-a învinuit pe Lukașenko pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, iar cele cinci scrutine electorale la care a câștigat cu o diferență enormă nu au fost recunoscute de OSCE, precum și de SUA, declarându-le alegeri falsificate. Cu toate acestea, Lukașenko continuă să-și construiască imperiul, pe care-l percepe ca propria gospodărie. A schimbat Constituția, astfel asigurându-se cu și mai multe împuterniciri care să-i permită să desființeze Parlamentul, ca să fie ales unul nou. Ceea ce a și făcut de multe ori, înlăturând opoziția și înaintând în funcții de conducere persoane loiale lui. Cu toate acestea, oamenii se pare că îl respectau și nu se opuneau, iar cei care se pronunțau împotriva lui erau arestați sau amenințați. 

PE LUNG

Situația a luat o altă întorsătură, însă, când cu câteva săptămâni înainte de alegeri Comisia Electorală Centrală (CEC) din Belarus refuză să înregistreze doi dintre cei mai puternici contracandidați: pe Victor Babariko și Valerii Țepkalo. La 14 iulie oamenii ies la un protest pașnic. Câteva mii de oameni se adună lângă clădirea CEC și stau cuminți în rând, ca să scrie plângere împotriva deciziei CEC. Rândul s-a extins pe o lungime de mai mult de un km. CEC înregistrează doar 500 de plângeri, după care își închide ușile. Oamenii se îndreaptă atunci la oficiul poștal ca să trimită plângerile pe adresa CEC-ului, dar și acesta este închis. Aceștia sunt așteptați de forțele de ordine echipate cu bâte care lovesc violent în toți care le ies în cale. În acea zi, peste 120 de persoane din Minsk au fost arestate, printre aceștia fiind și câțiva jurnaliști care lucrau. 

Este arestat și bloggerul cunoscut Serghei Tihanovschi, care în luna mai a lansat un flash-mob-ul „Să nimicim gândacul de bucătărie” și care a anunțat că vrea să se înscrie în cursa electorală. După arestearea lui Serghei, Svetlana Tihanovschi, soția lui, decide să se înscrie în cursă ca formă de protest. Dacă la început oamenii lui Lukașenko i-au permis acest lucru, fiind ferm convinși că va aduna puțin voturi, se pare că oamenii din Belarus au susținut-o.

Trei femei împotriva unui dictator misogin

Lucrurile au devenit și mai serioase în momentul în care alte două femei: Maria Colesnicova (coordonatoarea grupului lui Babariko) și Veronica Țepkalo (soția lui Valerii Țepkalo) au venit în susținerea Svetlanei. Astfel, trei femei puternice și supărate pe fărădelegile comise de președintele belarus îi declară război cunoscutului misogin care consideră că rolul femeii este doar să nască, să crească copii și să aibă grijă de armonia din familie, afirmând că „femeia este prietenul omului”.  Cele trei femei luptă pentru țară și pentru drepturile fundamentale: libertate și adevăr. În doar câteva săptămâni, numărul susținătorilor acestui nou Bloc a crescut, ceea ce l-a forțat pe Lukașenko să ceară să fie făcute anumite modificări în Constituție, care să stipuleze că „președintele statului poate fi doar persoana care a făcut serviciul militar”. Această propunere nu a fost susținută. 

„Noi vrem să le dăm oamenilor speranța că lucrurile se pot schimba. Și vrem să demonstrăm că într-un timp foarte scurt putem să ne unim și să opunem rezistență”, a declarat Svetlana, în cadrul unui interviu de la Dojdi. Cele trei femei se arată convinse că de această dată Lukașenko nu va putea obține 50%+1 de voturi decât în cazul în care puțini vor participa la vot sau vor fi falsificate 15-20% din buletine. „De aceea, noi îi îndemnăm pe toți belarușii să se ridice de pe canapele și la 9 august să participe la alegeri”, spune Maria Colesnicova. „Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai dificil le va fi să deseneze cifre și arunce voturi false”, o completează Veronica Cațepcala.  

Astfel, alegerea Svetlanei în funcția de șefă a statului ar fi, de fapt, învingerea dictatorului, o dovadă că oamenii nu mai vor să accepte realitățile impuse de Lukașenko. Cu toate acestea, Svetlana susține că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale nu va ocupa mult timp această funcție. „După înlăturarea dictatorului vor fi organizate din nou alegeri prezidențiale corecte și democratice, unde să câștige cel mai puternic”, spune ea. Cu toate acestea, analiștii politici sunt siguri că chiar dacă Lukașenko va fi învins, lupta nu se va încheia atât de ușor, mai ales că în funcții de conducere sunt puse persoane loiale lui. 

Frica față de proteste

Svetlana Tihanovschi afirmă că o sigură dată, când mergea să depună cererea de înscriere la alegeri, a primit un apel telefonic anonim în care i s-a recomandat să revină acasă, pentru că în caz contrar ar putea fi arestată, la fel ca soțul ei, iar copii să ajungă la orfelinat. „Dar nu am renunțat, pentru că am perceput-o ca pe o sperietoare și nu mă gândesc că actualele autorități ar  putea cădea atât de jos”, spune ea, deși trece cu vederea cazul când la alegerile trecute Andrei Sannicov, un alt contracandidat al lui Lukașenko, a fost arestat împreună cu soția lui, pentru că ar fi organizat și participat la „tulburări în masă” în seara scrutinului. 

„Dacă vă uitați pe internet și la televizor unde se spune că aceste arestări sunt o comandă politică, să știți că nici nu mai am ce vorbi cu voi. Nu e o comandă politică”, a spus Lukașenko în cadrul unei întâlniri cu forțele de ordine. Tot atunci, la 24 iulie, Lukașenco a declarat că autoritățile nu ar dori să recurgă la utilizarea unităților militare în timpul unor eventuale proteste în țară, „dar se poate întâmpla orice”, a subliniat el, adăugând că toate războaiele au început anume cu proteste de stradă și demonstrații. 

Alexandr Lukașenko este în fruntea statului din 1994. Nu se știe câte persoane sunt, de fapt, dispuse să-l voteze și în acest an, pentru că în Belarus nu sunt organizații independente care să facă sondaje de opinie care să nu fie dictate de către autorități. Cu toate acestea,  potrivit sondajelor efectuate la începutul verii de către două instituții mass-media independente, doar 3% dintre respondenți au spus că au să-l voteze pe actualul președinte al Belarusului. 

Citește mai departe

Politică

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Publicat

pe

De către

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game of Thrones, unde conform „ritmului” serialul ar fi trebuit să se termine pe la sezonul al 12-lea sau 13-lea, de fapt, totul a fost grăbit în ultimele două episoade din sezonul 8. La fel și în serialul politicii moldovenești, unde în ziua de luni toate bombele care ar fi trebuit să explodeze în timpul săptămânii au fost detonate într-o după amiază.

Întâi, situația politică, legată de moțiunea de cenzură înaintată Guvernului condus de Ion Chicu, s-a „dezamorsat” prin respingerea acesteia. Apoi, sezonul politic s-a terminat cu închiderea sesiunii Parlamentare. În continuare, urmează o vacanță în care scenariștii pregătesc cel mai probabil următorul sezon care va avea ca plot alegerile prezidențiale și cine știe, poate și alegeri  parlamentare anticipate. Dar să le luăm pe rând.   

 Luni, 20 iulie

Ziua de luni a avut de toate. Întâi, înainte de ședință s-a anunțat că în cel mai „convenabil mod” cu putință, doi deputați de la Partidul Șor s-au îmbolnăvit de COVID-19. Ulterior, majoritatea a anunțat rapid desfășurarea ședinței Parlamentului, în timp ce deputații din Partidul Șor dădeau testele la coronavirus. Până la ora 14:00, când începuse ședința, doar trei deputați lipseau din plen, unul din circumstanțe obiective (Ilan Șor, anunțat în căutare deja de un an de zile) și alții doi din circumstanțe medicale (Vladimir Vitiuc și Igor Himici, anunțați drept bolnavi de COVID). 

Mai multe despre ședința de luni seara puteți citi în „Rezumat din Parlament”. Niște spoilere aici – moțiunea nu a trecut, obținând doar 46 de voturi din 51. Totodată a fost închisă sesiunea de primăvară, tot în grabă. 

Politic, respingerea moțiunii, la pachet cu închiderea sesiunii, pare să fi trimis toți deputații în vacanță. Marea problemă însă este că nimeni nu se poate duce din țară, așa că, în continuare, sezonul politic deși este încheiat, poate pregăti surprize. 

Marți, 21 iulie

Ziua de marți a fost de mahmureală. Ședința de luni s-a terminat în jurul orei 23:00, iar abia a doua zi am avut anumite deznodăminte. Întâi de toate, Andrian Candu a promis „surprize” și faptul că Fracțiunea sa va propune mai multe proiecte pentru „o sesiune extraordinară” a legislativului. Conform procedurii, o asemenea sesiune poate fi inițiată la cererea a 26 de deputați, dar pentru a începe ședința este nevoie de 51 de deputați. 

Deputații ȘOR au anunțat a doua zi că doar cei doi deputați anunțați de ieri sunt infectați de COVID-19. Au fost testați Reghina Apostolova, Marina Tauber, Violeta Ivanov, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan. Toate rezultatele au fost negative. Nimeni nu știe rezultatul lui Ilan Șor. 

Oficial, până acum au fost 5 cazuri de deputați infectați de COVID. Teoretic, cei 5 pot să-și facă propria fracțiune, sau măcar un grup parlamentar pentru început. 

Miercuri, 22 iulie

Ziua de miercuri a fost ziua emisiunilor. Ion Chicu a dat un interviu pentru AGORA, Zinaida Greceanîi a fost la NTV Moldova – o raritate pe scena politică. Și Diacov a fost la JurnalTV, iar Vlad Bătrîncea la TV8 și Andrei Năstase tot la TV8, dar la altă emisiune. De fapt, principalele idei pe care le scoatem din aceste emisiuni au fost următoarele teze și poziții ale partidelor:  

  1. PSRM: Moțiunea dacă trecea – era haos 
  2. PSRM: Faptul că moțiunea nu a trecut dăunează opoziției. 
  3. PDM: A fost o încercare disperată
  4. Bătrîncea: „Alianța haosului” a eșuat. 
  5. PAS/PPDA: Noi îi batem la prezidențiale. 
  6. Chicu: Noi o să guvernăm pentru popor. 

Joi, 23 iulie

Între timp în Moldova politicienii se dau în judecată reciproc. Ies la iveală mai multe detalii despre procesul prin care Maia Sandu l-a dat în judecată pe prim-ministrul Ion Chicu, pentru că ultimul a afirmat că Maia Sandu a votat pentru concesionarea aeroportului către Avia-Invest. Maia Sandu spune că așa ceva nu s-a întâmplat și cere 100 de mii de lei, pentru a fi donați unor familii cu mai mulți copii. 

Deputata Pro-Moldova Ruxanda Glavan anunțat că îi va da în judecată pe deputații Bogdan Țîrdea și Vladimir Odonostalko, ambii socialiști, pentru unele acuzații făcute de ultimii în adresa primei. 

Tot în această zi, Ministerul rus de interne l-a anunțat în căutare pe primarul de Bălți Renato Usatîi – o decizie asupra aplicării unui mandat de arest „in absentia” urmând să fie luată în curând. Usatîi s-a declarat nevinovat și l-a acuzat pe Dodon că ar fi orchestrat „prin intermediul amicilor săi” un dosar penal politic la Moscova.

Vineri, 24 iulie 

Tradiția știrilor de vineri, în care este implicat Plahotniuc, continuă. Astfel, o cerere de dare în căutare a fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, de către autoritățile moldovenești a fost respinsă de către Interpol.  

Igor Dodon pregătește o emisiune nouă „Președintele Răspunde”, de această dată, invitând jurnaliștii la el, la Condrița, complex care aparține statului și unde Dodon se află doar în virtutea funcției pe care o deține. Acesta a spus într-un teaser că „va face un tur prin sere jurnaliștilor, dar, nu le va da tușonka”. 

Între timp, în Moldova

Între timp, în această săptămână, am trecut de cifra de 3000 de angajați ai sistemului medical infectați cu COVID-19, din momentul începerii pandemiei. Dintre aceștia 975 încă se află la tratament. 

Până în prezent în Moldova au decedat din cauza pandemiei 721 de persoane, 35 în această săptămână. 

Totodată, starea de urgență în sănătatea publică a fost prelungită până pe data de 31 august. =

Schemele din anii precedenți ar putea să aibă efecte foarte dure pentru Moldova. Astfel, noi riscăm să plătim circa 900 de milioane de euro în urma procedurii de reziliere a contractului cu AviaInvest, compania care concesionează aeroportul din Chișinău. Totodată, alte 50 de milioane de lei ar urma să fie cerute de firma care organiza programul moldovenesc cu „cetățenia prin investiție”. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

Educație13 ore în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

Lifestyle14 ore în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Sănătate20 de ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate2 zile în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

Social2 zile în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31