Pe banii noștri: Dizolvarea parlamentului: acetonă ați încercat?

Criza politică din Republica Moldova pare că încă nu s-a terminat. În această săptămână, parlamentarii au respins încă o dată un guvern, de această dată a lui Igor Grosu. În aceeași săptămână recordul de decese cauzate de pandemie a ajuns la 41 de persoane pentru ziua de 25 martie 2021.

Luni, 22 martie

Săptămâna a început cu o victorie pentru Maia Sandu. Astfel, pentru prima dată din luna ianuarie magistrații Curții Constituționale nu i-au dat peste mâini și au zis că da, în sfârșit, acest decret este constituțional. Bucuria a fost de scurtă durată pentru susținătorii Maiei Sandu, care au realizat numele candidatului și șansa acestuia de a deveni prim-minstru, dar a revenit imediat, când și-au dat seama că ajung la anticipate. Imediat însă aceștia au devenit triști, pentru că și-au dat seama că socialiștii pot să facă ceva ca să oprească anticipatele, nu e clar prin ce mecanism. Mai în scurt, emoțiile joacă și oscilează, la fel ca numărul de cazuri noi și decese noi din graficul pandemiei și al valurilor.

La Parlament a avut loc o ședință specială, în care deputații au dezbătut de zor ridicarea imunității a doi deputați din Partidul Șor. Timp de câteva ore, deputații au tot ascultat acuzația și apărarea lui Petru Jardan și Denis Ulanov, deputați din Partidul Șor. Aleșii poporului au luat cuvântul, au spus bravo justiția, vă mai așteptăm pe la noi. Numai un grup de 37 de deputați tăcea chitic, nu lua cuvântul, nu punea întrebări, ci pur și simplu, ridica mâna. Nu e clar dacă încercau, cumva, cu jumătate de mână să dea doar jumătate de vot. Pentru că în țară există o alianță, are candidat, dar nu are posibilitate de a ajunge în Parlament.

Marți, 23 martie

Premierul desemnat, Igor Grosu, a căutat în această zi voturi pe culoarele Parlamentului. Acesta, în mai multe întâlniri cu diferiți lideri de fracțiune a menționat că are cea mai serioasă intenție de a fi votat și de a guverna țara. Principalul oponent al acestui executiv este însă președintele interimar al PAS, Igor Grosu, deputat în Parlament, care ar prefera ca acest guvern să nu treacă din mai multe motive. Primul din ele ar fi că nu ar mai fi deputat, iar în al doilea rând – că nu ar mai fi anticipate. Cert este că discuții între premierul desemnat Igor Grosu și deputatul Igor Grosu, președinte interimar PAS, încă nu au avut loc și erau programate pentru o dată ulterioară.

Miercuri, 24 martie

Socialiștii contestă primul decret de desemnare al Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Aceștia spun că acel decret nu a respectat procedura, deoarece a fost publicat în monitorul oficial abia a doua zi. Astfel, socialiștii solicită ca primul decret să fie anulat, în așa mod prima tentativă să fie considerată a lui Igor Grosu, iar socialiștii să mai aibă o șansă de a-l propune la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc.

Se spune că, prin aceeași procedură, socialiștii ar intenționa anularea certificatului de naștere a Maiei Sandu, în așa mod, aceasta să fie considerată înafara funcției și respectiv, interimatul funcției de președinte să fie preluat de Zinaida Greceanîi.

Joi, 25 martie

Deznodământ final la Parlament, unde Igor Grosu nu a mai apucat să își prezinte programul și echipa de guvernare. Asta după ce, în debutul ședinței, PSRM și Partidul Șor au anunțat că părăsesc sala. Numai că pe ordinea de zi mai erau încă 27 de puncte, astfel, dacă aceștia reveneau în sală să le dezbată, ședința revenea exact la ultimul punct – adică prezentarea guvernului Grosu.

Ceea ce a urmat a fost demn de parlamentul R. Moldova. Deputații s-au întors și au mai plecat o dată, de această dată închizând ședința. Asta chiar s-a întâmplat la o ședință a Parlamentului R. Moldova.

Vineri, 26 martie

Președinta Maia Sandu mai așteaptă odată la consultări partidele politice, pentru a se consulta pe tematica dizolvării Parlamentului. Consultările ar urma să dea un deznodământ final asupra dilemei dizolvării Parlamentului și anume – când și în ce condiții acest lucru este posibil. La consultări nu au venit două fracțiuni – PSRM și Partidul Șor, deoarece aceștia au menționat că au de lucru la Parlament.

Primul lucru făcut de majoritatea parlamentară la Parlament a fost o declarație. Prin aceasta, deputații au declarat că Parlamentul nu vrea să fie dizolvat. Inspirați de modelul dat, câteva zeci de elevi au început a înregistra în clasele acestora declarații precum că aceștia nu vor să vină la școală prin Zoom. Însă în ambele cazuri, până la urmă, legea decide.

Între timp, în Moldova

Republica Moldova rămâne a fi una dintre cele mai vulnerabile țări europene la schimbările climatice, arată datele analizei comune de țară a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Republica Moldova în 2020.

Astfel, analiza menționează că până în 2040, va crește de 4,5 ori riscul de a avea o secetă severă în țară iar până în 2080, 2/3 din resursele de apă disponibile astăzi ar putea să sece, crescând în același timp și riscul viiturilor care ar afecta terenurile agricole. O altă problemă identificată ține de accesul populației la apă și canalizare centralizată precum și un sistem de reciclare eficient, fiind menționat faptul că doar 1/5 din populația rurală are acces la aceste facilități. Potrivit studiului, Republica Moldova este pe locul doi în Europa după cantitatea de gunoi generată pe cap de locuitor în fiecare zi, aceasta fiind de 3.12 kg. Totodată este menționat și faptul că 50% din poluarea totală a aerului este generată de orașe.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.