PDM a depus la sediul Delegației UE o petiție, în care solicită sprijin în verificarea legăturilor lui Năstase și Sandu cu furtul miliardului

Secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc a depus astăzi la sediul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova o petiție cu peste 100 mii de semnături prin care se solicită sprijinul instituțiilor europene în verificarea eventualelor legături ale fostei guvernări PLDM, dar și ale politicienilor Maia Sandu și Andrei Năstase cu frauda bancară din anii 2013-2014.

„Avem încredere că organismele europene vor lua în considerare dorința celor peste 100 de mii de cetățeni moldoveni și vor analiza în mod obiectiv acest furt al miliardului și cine a beneficiat cu adevărat de acești bani”, a declarat deputatul PDM Eugen Nichiforciuc după depunerea petiției și a semnăturilor.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, petiția semnată de peste 100 de mii de moldoveni precizează că investigațiile preliminare privitoare la frauda bancară menționată au indicat că schemele financiare ilegale au avut loc inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene, de unde rezultă nevoia unei cercetări inclusiv la nivel european.

„În textul petiției se mai arată că există indicii serioase că PLDM (pe lista căruia Maia Sandu a candidat în alegeri) a fost finanțat în campania electorală din 2014 cu bani proveniți din frauda bancară, dar și că protestele de stradă organizate în anul 2015 de către Andrei Năstase au fost susținute financiar din aceeași sursă”, mai arată sursa citată.

Petiția solicită de asemenea verificări la nivel european privind relațiile Fundației „Open Dialog”, suspectată de a fi livrat armament în regiunea ucraineană Donbas, cu liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase.

De notat că acțiunea PDM a survenit după ce Mișcarea de rezistență ACUM, din care fac parte partidele PAS, Platforma DA, precum și lideri de opinie din societatea civilă, a anunțat încă la finele lunii august că va colecta 50 mii de semnături pentru o petiție adresată instituțiilor europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Inițiatorii au colectat până în prezent peste 30 mii de semnături.

Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția reieșind din faptul că, „din momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun leu, ci dimpotrivă au protejat și protejează în continuare persoanele implicate în acest furt”.

„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat atunci Andrei Năstase, președintele Platformei DA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.