Connect with us

Politică

PAS a sesizat Curtea Constituțională privind formarea circumscripțiilor uninominale

Publicat

pe

Partidul Acțiune și Solidaritate, cu sprijinul deputatului Grigore Cobzac, a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a Hotărârii Guvernului cu privire la circumscripțiile uninominale. Potrivit formațiunii, decizia Executivului încalcă mai multe articole ale Codului electoral și ale Legii privind transparența în procesul decizional.

Astfel, PAS a arătat că hotărârea Guvernului încalcă prevederea din Codul electoral referitor la numărul de alegători din circumscripțiile uninominale.

Deși articolul respectiv prevede imperativ că toate circumscripțiile uninominale trebuie să se încadreze în limitele de minimum 55 000 de alegători și maximum 60 000 de alegători, doar 10 circumscripții uninominale (toate situate în municipiul Chișinău) se încadrează în aceste limite. De asemenea, a fost depășită și devierea maximă admisibilă dintre circumscripțiile uninominale de 10%.

De asemenea, formațiunea susține că, în pofida prevederilor Codul electoral, la constituirea circumscripțiilor uninominale peste hotarele Republicii Moldova nu s-a ținut cont de criteriile stabilite în lege pentru acestea (introduse la insistența Comisiei de la Veneția), circumscripțiile uninominale peste hotarele țării constituindu-se printr-un simplu vot al membrilor comisiei speciale.

Hotărârea încalcă și teza din Codul electoral, care interzice trasarea circumscripțiilor uninominale pe interiorul unei unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi. Or, cu toate că sectoarele municipiului Chișinău reprezintă, potrivit legii, unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi, în cadrul celor 5 sectoare ale municipiului Chișinău au fost constituite 9 circumscripții uninominale, hotarele acestor circumscripții fiind trasate în interiorul celor 5 sectoare ale capitalei.

În Codul electoral s-a stabilit, cu titlu de regulă, că o circumscripție uninominală se constituie în cadrul localităților dintr-un raion, și doar, ca excepție, în scopul unei organizări optime, posibilitatea de a constitui circumscripții din localitățile a două sau mai multe raioane.

“Cu toate acestea, în doar câteva circumscripții se respectă regula privitoare la includerea în cadrul acestora a localităților dintr-o singură unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea, în timp ce, în marea majoritatea a cazurilor, ca regulă este luată excepția stabilită la art.80 alin.(4) lit.d) din Codul electoral și constituite circumscripții care încorporează localități din două, trei sau patru unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea”, a mai declarat PAS.

În final,  partidul a menționat că Guvernul a adoptat harta circumscripțiilor electorale fără a organiza consultări publice și fără a se expune asupra recomandărilor primite din partea societății civile.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Partidul Acțiune și Solidaritate

Platforma DA și PAS au semnat acordul de constituire a Blocului electoral ACUM// VIDEO

Publicat

pe

De către

Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat astăzi acordul de constituire a blocului electoral „ACUM Platforma DA PAS” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a declarat că formalizarea blocului electoral este efectuată în strică conformitate cu legislația RM, cu Constituția și „în strictă conformitate cu dorința unei foarte însemnate părți a cetățenilor”.

„Unitatea noastră și modul în care ne-am prezentat până în momentul de față și modul în care am acționat în cele două scrutine importante – cel prezidențial din 2016 și cel municipal din 2018 – ne permit să spunem că absolut nimic nu ne poate sta în cale în dorința noastră mare de libertate, de a edifica în RM un stat de drept cu justiție funcțională, cu economie funcțională, cu condiții bune pentru un trai decent pentru toată lumea”, a menționat Andrei Năstase.

Președintele PPDA a opinat că „actualul regim va încerca în continuare să dezbine cele două formațiuni, să le discrediteze”, dar că în fața demnității, solidarității și în fața adevărului, „ei nu au nicio șansă”.

La rândul său președinta PAS Maia Sandu a menționat că pe cele două partide le unesc dorința de a pune Republica Moldova pe făgașul normalității, de a oferi o șansă oamenilor onești la un trai decent acasă, de a crea condiții ca cei care au plecat să poată să se întoarcă.

„Ne unește angajamentul nostru de a construi un stat de drept care să ne protejeze de tot felul de hoți, uzurpatori, corupți. Ne unește angajamentul nostru de a promova politici economice care să creeze condiții ca cei care pot munci, să-și asigure bunăstarea, iar cei care nu o pot face, să fie protejați, inclusiv economic, de către stat”, a spus Maia Sandu.

Președinta PAS a precizat că în blocul ACUM se regăsesc cei mai curajoși oameni. Trebuie să mergem și să trasmitem speranța și încrederea noastră tuturor. „Am toată încrederea că noi o să reușim. ACUM învingem!”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

Foto: Jurnal.md

Citește mai departe

Partidul Liberal

Partidul Liberal a decis sa meargă la alegeri parlamentare în cadrul blocului ACUM// VIDEO

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal  a decis să participe la alegerile din 24 februarie în cadrul Blocului ACUM, a anunțat duminică președintele președintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii politice.

„A avut loc o dezbatere de vreo 3 ore, s-au expus toţi colegii care au vrut, au fost păreri şi pro şi contra. A fost luată decizia prin vot de a participa la alegerile parlamentare în cadrul blocului ACUM, în condiţiile celor 5 puncte- compromisul pe care l-am atins în cadrul discuțiilor pe care le- am avut timp de o lună cu PAS, PPDA si PLDM.

Respectiv, să ne consolidăm forţele, să avem un singur bloc democratic pro-european şi unionist în cadrul acestor alegeri, pentru a putea demola, debarca de la dictatura care este deja instaurată în Republica Moldova”, a declarat Chirtoacă.

Fiind întrebat despre cele cinci condiții – „compomis”, Dorin Chirtoacă a precizat că este vorba despre „ calendar comun, un membru-observator PL în cadrul comisiei de meritocrație, participare pe listele de candidați și pe circumscripții, proces-verbal al ședințelor comisiei de meritocrație, stabilirea locului candidaților pe listă și pe circumscripții în funcție de meritocrație, dar și așteptările cetățenilor”.

Dorin Chirtoacă a precizat că decizia a fost luată cu votul a 31 de persoane pentru, 16 – împotrivă, 12 abţineri.

Reamintim că marți fruntașul liberal Valeriu Munteanu a anunțat la o conferință de presă că a decis să se retragă din Partidul Liberal, pe motiv că formațiunea nu dorește să meargă la alegerile parlamentare în blocul opoziției unite ACUM.

Citește mai departe

Politică

CEC despre posibilitatea lui Igor Dodon de a participa la alegerile parlamentare din februarie 2019

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi că se va expune dacă există sau nu interdicții pentru candidarea președintelui Igor Dodon la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, doar în ședință publică.

„CEC la moment NU a examinat subiectul înregistrării candidaților pentru acest scrutin și se va expune vizavi de subiectul dat DOAR în ședință publică, prin votul membrilor CEC”, a anunțat organul electoral.

Declarația a fost făcută după ce președintele Igor Dodon a anunțat că nu exclude posibilitatea participării sale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista Partidului Socialiștilor. Șeful statului a spus că va lua decizia după 20 ianuarie și că dacă va fi una favorabilă, atunci va fi cap de listă a candidaților PSRM.

Anunțul președintelui a fost criticat de mai mulți exponenți politici, care au declarat că Igor Dodon nu trebuie să se implice în procesul electoral, deoarece șeful statului trebuie să fie o figură politică neutră.

Mai mult, potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, dacă președintele Igor Dodon va candida pe lista Partidului Socialiștilor la următoarele alegeri, s-ar putea ca formațiunea să fie sancționată.

În acest context, CEC a precizat că potrivit alin. (2) art. 13 din Codul Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Totodată, potrivit alin. (3) art. 13 din Codul Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, POT CANDIDA, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi SUSPENDĂ activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sînt:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

    b) conducătorii autorităţilor publice centrale;

    c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

    d) primarii şi viceprimarii;

    e) pretorii şi vicepretorii.

Reamintim că la 24 februarie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Partidul Acțiune și Solidaritate15 ore în urmă

Platforma DA și PAS au semnat acordul de constituire a Blocului electoral ACUM// VIDEO

Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat astăzi acordul de constituire a blocului electoral „ACUM Platforma...

Partidul Liberal16 ore în urmă

Partidul Liberal a decis sa meargă la alegeri parlamentare în cadrul blocului ACUM// VIDEO

Partidul Liberal  a decis să participe la alegerile din 24 februarie în cadrul Blocului ACUM, a anunțat duminică președintele președintele...

Social17 ore în urmă

Atenție șoferi! Lapoviţă şi gheţuş pe drumurile din întreaga ţară

Inspectoratul Naţional de Patrulare informează că pe întreg teritoriul ţării se circulă în condiții de precipitații sub formă de ploaie...

Externe19 ore în urmă

Mormânt vechi de 4 400 de ani, descoperit în Egipt. Ce au găsit înauntru i-a uimit pe arheologi

Un mormânt vechi de peste 4.400 de ani, care i-a aparținut unui preot de rang înalt din Egiptul Antic, a...

Externe19 ore în urmă

Ucraina are de sâmbătă propria biserica ortodoxă „fără Putin”

Ucraina şi-a înfiinţat sâmbătă o biserică ortodoxă independentă de Moscova, punând capăt unei tutele religioase de 332 de ani. Un...

Externe21 de ore în urmă

Cele mai proaste parole folosite în anul 2018: 123456, admin și … donald

Anul 2018 a fost plin de atacuri informatice, dar în ciuda avertismentelor date de experții în securitate informatică, oamenii continuă...

Social22 de ore în urmă

Serviciul Vamal atenționează posesorii de autoturisme înmatriculate în străinătate

Persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente care nu au scos mijloacele de transport declarate prin acţiune nu au dreptul să...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com