PAS cere guvernării să îndeplinească 6 precondiții pentru alegeri libere și corecte. Maia Sandu vrea o discuție publică cu Pavel Filip

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită guvernării să îndeplinească 6 precondiții pentru asigurarea unor alegeri libere și corecte la parlamentarele din 2018. Totodată, președinta PAS, Maia Sandu, i-a solicitat astăzi premierului Pavel Filip o discuție publică la televiziunea națională, la care să fie prezentate cele șase precondiții.

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu, a explicat că înaintarea acestor precondiții a fost determinată de faptul că Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înțelege esența solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere și corecte, în special pe dimensiunea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale și, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor.

”Îi solicit primului-ministru să avem o discuție în fața cetățenilor, nu în condiții obscure sau în dezbateri mimate unde să fie invitați comentatori care să bruieze aceste discuții. Să vină la televiziunea națională să ne ofere în direct răspunsuri la solicitările noastre”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Scrisoarea în care se regăsesc solicitările PAS a fost expediată astăzi în adresa premierului Pavel Filip.

Precondițiile înaintate guvernării sunt următoarele:

1) Modificarea legislației, astfel încât să fie permise donațiile mici (2-3 salarii medii pe economie) și transparente (exclusiv prin transfer bancar) din partea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în afara țării (diaspora), așa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneția.

2) Modificarea legislației în sensul limitării donațiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor politice și îi sancționează pe cei care încalcă legislația (pentru cheltuieli nedeclarate, donații fictive, finanțarea din offshore, finanțarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competențelor care le revin potrivit literei și spiritului legii, aceștia trebuie demiși.

4) Modificarea legislației în sensul interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare și, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donații pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări on-line procesul de votare și de numărare a voturilor.

”În cazul în care guvernarea nu va acționa în sensul punerii în aplicare a acestor propuneri, ne vom convinge, încă o dată, atât noi, cât și partenerii străini, că declarațiile pe care le fac oficialii noștri la Bruxelles sunt în contradicție totală cu acțiunile pe care le întreprind aici, în Republica Moldova”, au declarat cei de la PAS.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.